Lista bolilor provocate de excesul de raze ultraviolete

Lista bolilor provocate de excesul de raze ultraviolete

   Mediafax

Medicii dermatologi şi oftalmologi atrag atenţia asupra radiaţiilor ultraviolete destul de ridicate în acestă perioadă. Specialiştii recomandă evitarea expunerii la soare în intervalul 11:00-18.00, deoarece nivelul radiaţiilor depăşeşte maximul admis.

Urmările se simt, mai ales asupra dermei şi a ochilor - care pot suferi arsuri. "E falsă impresia că, dacă suntem puţin bronzaţi, radiaţiile ultraviolete nu mai au cum să ne atace pielea. Bronzul protejează doar 10 la sută pielea, dar riscul apariţiei cancerului de piele este la fel de ridicat", a declarat pentru Gândul prof. dr. Anca Zbranca, medic dermatolog.

Astfel, arsurile solare la nivelul pielii apar adesea în urma expunerii exagerate la soare, când razele ultra violete ataca derma cauzând înroşirea acesteia. Acesta se mai manifestă prin dureri locale şi o sensibilitate crescută ce poate duce la apariţia altor complicaţii, precum apariţia băşicuţelor la nivelul dermei, exfolierea pielii, frisoane, febră, ameţeală şi stări de greaţă.

Insolaţia reprezintă o altă afecţiune care apare atunci când ne expunem excesiv la soare. Primele simptome sunt asemănătoare cu cele ale epuizării: slăbiciune, ameţeală şi senzaţia de sete puternică. Semne ale insolaţiei apar şi la nivelul dermei. Potrivit dermatologilor, pielea devine roşie, uscată şi fierbinte, şi deşi temperatura internă este crescută, persoanei în cauză îi este frig. Netratată la timp, insolaţia poate duce chiar la pierderea conştienţei, astfel că medicii recomandă transportarea de urgenţă la spital a pacientului.

Alergia solară sau fotosensibilitatea este o afecţiune a pielii manifestata prin erupţie cutanata, declanşată în urma expunerii la soare. Fotosensibilitatea apare după câteva ore de stat la soare. Medicii spun că persoanelor care au acestă problemă le apar mici bubiţe pe mâini, piept, umeri şi foarte rar pe faţă. Potrivit specialiştilor, acest tip de alergie afectează îndeosebi femeile cu vârsta cuprinsă între 25-35 de ani, care au un ten deschis. Acestor persoane li se recomandă o cremă cu un factor de protecţie ridicat, respectiv 50 +.

Aluniţele îşi pot modifica forma şi pot deveni cancerigene, avertizează dermatologii. Specialiştii spun că persoanele care au foarte multe aluniţe să evite soarele, mai ales în intervalul critic.

Protecţie recomandă şi oftalmologii, mai ales în această perioadă când suntem sfătuiţi să nu uităm de ochelarii de soare. "Retina este cea care are de suferit din cauza ultravioletelor, riscul apariţiei arsurilor de retină fiind ridicat", avertizează prof. dr. Monica Pop, medic oftalmolog, director al Spitalului de Oftalmologie din Bucureşti. Persoanele care au ochii deschişi la culoare trebuie să acorde mai multă atenţie razelor ultraviolete, deoarece sunt mai sensibile.

Specialiştii în oftalmologie oferă câteva ponturi pentru a alege ochelarii de soare potriviţi în funcţie de culoarea ochilor. Astfel, ochelarii cu lentile de culoare neagră sau gri închis sunt recomandaţi atunci când staţi la soare, deoarece acest tip de lentilă distorsionează obiectele îndepărtate.

Cea mai bună percepţie la distanţă o au lentilele galbene şi portocalii, motiv pentru care acestea sunt recomandate conducătorilor auto doar în cazuri extreme de ceaţă, la drum întins sau pe timp de noapte. Dacă soarele este puternic, acest tip de lentile nu sunt recomandate. Ideale sunt lentilele de culoare verde, deoarece sunt odihnitoare. Ochelarii cu lentile de culoare portocalie sunt recomandate persoanelor care sunt conducători auto profesionişti. În acelaşi timp, îmbunătăţirea percepţiei pe timp de ceaţă sau ploaie poate fi realizată şi cu ochelarii de soare cu lentile în nuanţe de albastru.

gandul.info

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșani: Prezență la vot la ora 17.00!

astăzi, 17:17

34,8% era prezența la vot, în județul Botoșani, la ora 17.00, în continuare sub media națională (42,4%). În cele 433 de secții de votare s-au prezentat la urne 118.592 de ce...

Schimbări în Legea învățământului pentru unii elevi: „Trebuie să fim mai serioși!”

astăzi, 16:50

Cu o deosebire: cine nu învață în timpul liceului Matematica intensiv, va da o probă mai simplă, un test scris care să le verifice noțiunile de bază. Profesoara de Matematică De...

PNL Botoșani, Valeriu Iftime: „Fiecare vot contează, dragi botoșăneni!” (Video)

astăzi, 16:02

„ Am votat pentru o țară în care să fim mândri că trăim , alături de un lider care chiar știe ce înseamnă progresul și care, mai presus de toate, pune cetățeanul pe ...