Liderii de sindicat avertizeaza: Tensiunile din scoli ar putea duce pana la suspendarea cursurilor!

Liderii de sindicat avertizeaza: Tensiunile din scoli ar putea duce pana la suspendarea cursurilor!

 LIVIU AXINTE  

Scolile din Botosani, gata sa dea in clocot din cauza intarzierii salariilor! Liderii de sindicat spun ca tensiunile ar putea determina proteste soldate chiar cu suspendarea cursurilor!

Conform informatiilor furnizate de Liviu Axinte, liderul LSI Botosani, salariile se achita incepand cu data de 6 martie, pentru luna anterioara. La nivelul judetului Botosani, sunt scoli care au achitat sau pot achita integral salariile, dar sunt si situatii in care se pot achita salariile doar intr-un anumit procent, marea majoritate a cazurilor in jur de 30-60%, aici incadrandu-se municipiile Botosani si Dorohoi, unde procentul de asigurare a salarilor este chiar mai mic.

"Stim ca s-au facut solicitari din partea conducerilor unitatilor de invatamant, solicitari care au fost trimise catre Ministerul de Finante, privind aducerea unor sume din trimestrele II, III sau IV, in trimestrul I, dar deocamdata nu s-au rezolvat. O decizie trebuie luata, pentru ca trece data de plata a salariilor si la nivelul municipiului scolile au fost amanate la plata cu 1-2 zile, mai multe unitati trebuiau sa faca viramentele de ieri si astazi ar fi trebuit sa ajunga banii pe carduri", a precizat Liviu Axinte.

Daca nu se aproba acel transfer, singura solutie este de a se plati doar in limita sumelor existente, iar diferenta la inceputul lunii aprilie, cu sume din trimestrul II.

"Noi totusi speram sa se rezolve acum pentru a nu ajunge in situatia in care in mai multe scoli sa existe actiuni de protest care sa duca la suspendarea activitatii, lucruri pe care nu le-am putea gestiona", avertizeaza liderul de sindicat.

Axinte spune ca nu s-ar fi ajuns in aceasta situatie daca scolile ar fi primit banii pe care i-au cerut de la inceput, cand s-a facut fundamentarea bugetului.

"Problema neacoperirii fondului de salarii este cauzata de subdimensionarea bugetului, care nu a luat in considerare nici macar majorarea de 15%, desi, asa cum am mai spus, fundamentarea bugetului in scoli a fost facuta corespunzator. Daca se mergea pe un buget asa cum au solicitat unitatile, problema era rezolvata. Asa cum este dimensionat bugetul, sigur nu pot fi asigurate salariile pe tot anul, decat cu conditia existentei unei rectificari bugetare", a conchis Liviu Axinte. 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un mormânt ce-și așteaptă eroul!

astăzi, 15:22
217

În anii 2007-2008, la Botoșani, în revista „Forum Cultural”, sub semnăturile istoricilor Petre Otu și Octavian Liviu Şovan apărea un articol ştiinţific, defalcat î...

La un pas de tragedie din cauza scăpărilor de gaz de la o butelie. O femeie a ajuns la spital cu arsuri! (Video)

astăzi, 14:57
572

S-a întâmplat astăzi din localitatea Carasa, în jurul prânzului. Proprietara a reușit să iasă din locuință, fiind găsită de vecini în fața casei. Tot ei au sunat...

Vasilache și Mărioara, într-un spectacol-premieră la Teatrul ”Vasilache” din Botoșani! (Foto)

astăzi, 14:37
38

Textul şi regia spectacolului ”Vasilache și Mărioara” sunt semnate de Ion Sapdaru; scenografie şi univers sonor Gelu Rîşca.Din distribuţia spectacolului fac parte actorii: ...