Liderii de sindicat avertizeaza: Tensiunile din scoli ar putea duce pana la suspendarea cursurilor!

Liderii de sindicat avertizeaza: Tensiunile din scoli ar putea duce pana la suspendarea cursurilor!

 LIVIU AXINTE  

Scolile din Botosani, gata sa dea in clocot din cauza intarzierii salariilor! Liderii de sindicat spun ca tensiunile ar putea determina proteste soldate chiar cu suspendarea cursurilor!

Conform informatiilor furnizate de Liviu Axinte, liderul LSI Botosani, salariile se achita incepand cu data de 6 martie, pentru luna anterioara. La nivelul judetului Botosani, sunt scoli care au achitat sau pot achita integral salariile, dar sunt si situatii in care se pot achita salariile doar intr-un anumit procent, marea majoritate a cazurilor in jur de 30-60%, aici incadrandu-se municipiile Botosani si Dorohoi, unde procentul de asigurare a salarilor este chiar mai mic.

"Stim ca s-au facut solicitari din partea conducerilor unitatilor de invatamant, solicitari care au fost trimise catre Ministerul de Finante, privind aducerea unor sume din trimestrele II, III sau IV, in trimestrul I, dar deocamdata nu s-au rezolvat. O decizie trebuie luata, pentru ca trece data de plata a salariilor si la nivelul municipiului scolile au fost amanate la plata cu 1-2 zile, mai multe unitati trebuiau sa faca viramentele de ieri si astazi ar fi trebuit sa ajunga banii pe carduri", a precizat Liviu Axinte.

Daca nu se aproba acel transfer, singura solutie este de a se plati doar in limita sumelor existente, iar diferenta la inceputul lunii aprilie, cu sume din trimestrul II.

"Noi totusi speram sa se rezolve acum pentru a nu ajunge in situatia in care in mai multe scoli sa existe actiuni de protest care sa duca la suspendarea activitatii, lucruri pe care nu le-am putea gestiona", avertizeaza liderul de sindicat.

Axinte spune ca nu s-ar fi ajuns in aceasta situatie daca scolile ar fi primit banii pe care i-au cerut de la inceput, cand s-a facut fundamentarea bugetului.

"Problema neacoperirii fondului de salarii este cauzata de subdimensionarea bugetului, care nu a luat in considerare nici macar majorarea de 15%, desi, asa cum am mai spus, fundamentarea bugetului in scoli a fost facuta corespunzator. Daca se mergea pe un buget asa cum au solicitat unitatile, problema era rezolvata. Asa cum este dimensionat bugetul, sigur nu pot fi asigurate salariile pe tot anul, decat cu conditia existentei unei rectificari bugetare", a conchis Liviu Axinte. 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Pompierii botoșăneni, în mijlocul copiilor la Școala de vară, cu ce surprize au venit! (foto)

astăzi, 20:01
27

Salvatorii le-au vorbit celor 50 de copii  cu vârste cuprinse între 6și 17 ani despre cum să-și protejeze propria viață, dar și cum să-și ajute semenii aflați în situa...

Vrei să urmezi o carieră de ofițer în Jandarmeria română? IJJ Botoșani recrutează candidați!

astăzi, 18:54
72

La Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza", comun pentru femei și bărbați, sunt alocate:- 10 locuri pentru Jandarmeria Română la Facultatea de Poliţie pentru învăţ...

APIA Botoșani: Apel la fermieri pentru respectarea interdicției de a incendia vegetația!

astăzi, 18:00
47

Fermierii care primesc sprijin prin intervențiile din Planul Național Strategic PS 2023-2027 trebuie să respecte normele privind condiționalitatea pe întreaga exploatație agricolă și pe t...