Legumele din supermarket, extrem de nocive pentru organism

Legumele pe care le cumparam din comert au aspect frumos, dar sunt fara gust, lipsite de nutrienti, atoase si chiar lemnoase.

"Spre deosebire de acum 20 de ani, legumele pe care le mancam au avantaje agronomice: sunt aspectoase, rezista in timp si cresc destul de repede", a declarat prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului National de Cercetari Alimentare. Specialistul atentioneaza insa ca, desi puncteaza la capitolul imagine, legumele nu stau la fel de bine si la capitolul beneficii aduse organismului nostru. Practic, legumele nu mai au gust pentru ca provin din soiuri hibrid, speciale pentru sera.

"Aceste soiuri sunt create special de om, prin selectie artificiala, pentru a avea o productie mare de legume. Soiurile pure nu dau productii mari. Un bun exemplu este soiul rosiilor "inima de bou", care sunt gustoase, neaspectuoase si carnoase. Din pacate, acestea se deterioreaza rapid si nu au o productie mare", spune prof. dr. Mencinicopschi.

Indiferent daca sunt de productie interna sau de export, legumele sunt fara gust si nutrienti. Ele sunt tratate chimic inainte de a ajunge pe masa noastra, iar substantele folosite au efecte negative asupra organismului, provocand intoxicarea ficatului, a rinichilor si a sistemului nervos central, avertizeaza nutritionistii.

Astfel, legumele sunt supuse unor tratamente cu pesticide si pulverizate cu tot felul de substante toxice menite sa le mareasca rezistenta in timp. "Cea mai buna solutie este sa mancam fructe si legume atunci cand este sezonul lor", recomanda Mencinicopschi.

Piata autohtonona este invadata pe timpul iernii de legume aduse din import. Spania, Olanda, Italia, Turcia, Israelul si Egiptul sunt tarile de provenienta a acestor alimente. "Legumele care se gasesc in aceasta perioada a anului sunt in mare parte aduse din tari aflate in zona mediteraneana, acolo unde iernile sunt mai blande. Rosiile si castravetii care se gasesc in piete, supermarket-uri si hipermarket-uri sunt cu precadere din Turcia, Spania si Olanda", a declarat Valeriu Tabara, fostul ministru al Agriculturii.

Sursa: zf.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Operaționalizarea județenelor la Antifraudă: Toți angajații au optat și sunt alocați pe posturi!

astăzi, 12:33

Inspectorii Antifraudă s-au împărțit pe posturi pentru serviciile județene care ar trebui să devină operaționale de la 1 iulie 2025, toți angajații în cauză având alocat un...

Încă o zi liberă pentru elevi și profesori, despre ce este vorba și când pică!

astăzi, 12:00

Elevii și profesorii au zi liberă joi, 5 iunie, de Ziua Învățătorului 2025, conform contractului colectiv de muncă la nivelul învățământului. În această zi nu se fac ...

Încep înscrierile în ”Taberele ARC” 2025, tinerii din afara țării așteptați și la Botoșani!

astăzi, 11:27

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) lansează astăzi cea de-a XVI-a ediție a Programului de Tabere „ARC” și deschide sesiunea de înscriere pentru cele 7000 de...