Legea salarizarii unice a bugetarilor: Un profesor gr.I face cat un plutonier

Legea salarizarii unice a bugetarilor: Un profesor gr.I face cat un plutonier
Primele informatiile despre Legea salarizarii unice a bugetarilor, desi tinute de Guvern departe de curiozitatea publica mai bine de doua luni, incep sa apara "pe piata".

Se va introduce sistemul functie-echivalent, in care toti de aceeasi categorie vor fi platiti la fel. Din aceeasi categorie vor face parte, de exemplu, conferentiarul universitar, capitanul, medicul primar sau artistul liric de opera.

Un profesor de liceu cu gradul I va fi in aceeasi categorie cu un plutonier cu studii superioare, scrie Ziarul de Iasi in editia de sambata.

Legea salarizarii unice si modul in care vor fi ierarhizate salariile a stirnit discutii aprinse intre sindicalisti. Acestia sustin ca primele comparatii intre functii sint facute dupa ureche si ca sint adevarate aberatii.

Potrivit Mediafax, sindicatele si patronatele din mediul bugetar si-au dat acordul de a se introduce sistemul numit functie-echivalent, potrivit careia vor fi alese functii considerate comparabile ca volum de munca si responsabilitate care vor fi remunerate la fel.

Astfel primele ierarhizari facute publice arata ca un medic primar ar urma sa aiba acelasi salariu cu al unui conferentiar universitar, cu al unui capitan, consilier superior in minister sau al unui artist liric de opera.

Si functia unui profesor cu gradul I de liceu cu 6-10 vechime ar urma sa fie echivalata din punct de vedere al salarizarii cu cea de plutonier cu studii superioare, cu cea a unui muzeograf gradul II sau a unui farmacist din domeniul bugetar.

O alta ierarhizare a salariului unic a vizat functiile precum referent superior in minister, secretar de scoala, pedagog, soldat, statistician medical si laborant.

     Criteriile ierarhizarii salariilor au fost:
- nivelul studiilor si competente;
- importanta sociala a muncii;
- complexitatea si diversitatea activitatilor;
- responsabilitatea si impactul deciziilor;
- expunerea la factori de risc;
- incompatibilitati si conflicte de interese;
- dificultatea activitatilor specifice;
- sfera de relatii - interactiunea cu factorii externi;
- conditii de acceptare pe post.

    Propunerile sindicale au fost:
- nivelul studiilor;
- statutul special;
- dreptul de port si folosinta armament;
- incompatibilitati;
- mediul de munca;

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Programul Trenurile Soarelui 2024 ocolește Botoșaniul, ce orașe sunt pe listă!

astăzi, 16:26
68

CFR Călători a anunțat joi după-amiază începerea programului Trenurile Soarelui 2024, cu începere din 14/15 iunie.Într-un comunicat dat publicității, operatorul feroviar d...

Locuitorii din Roșiori rămân astăzi fără apă până la ora 21:00!

astăzi, 15:14
34

Din cauza a două avarii depistate în dimineața zilei de 18 mai 2024 pe conducta din oțel, S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani a sistat furnizarea apei către utilizatorii din localitatea Roșior...

Concursul „Prietenii pompierilor” și-a desemnat câștigătorii! (Foto)

astăzi, 14:34
71

Concursul „Prietenii Pompierilor” este destinat elevilor din învățământul gimnazial și este organizat în scopul dezvoltării capacității de înțelegere și ap...