S-a stins din viata doctorul Ladislau Szente!

S-a stins din viata doctorul Ladislau Szente!

 LADISLAU SZENTE  

Trupul neinsufletit al doctorului Ladislau Szente a fost depus la Directia de Sanatate Publica Botosani.

Cei care vor sa ii aduca un ultim omagiu celui care a fost un medic si un om deosebit o pot face astazi, pana la ora 20.00. Medicul Ladislau Szente va fi inmormantat marti, la Targu Mures.

Medicul Ladislau Szente s-a stins din viata, in urma unui stop cardio-respirator, vineri dupa-amiaza. Managerul Spitalului de Obstetrica si Ginecologie Botosani sarbatorise in urma cu o saptamana Pastele, el fiind de religie catolica.

Vineri a inceput sa se simta rau in timp ce era acasa cu familia, dar, intrucat avea de ceva timp probleme de sanatate, a sperat ca este ceva obisnuit. Starea s-a alterat insa foarte repede, astfel ca rudele au solicitat Ambulanta. Medicul de la SJA l-a gasit pe Ladislau Szente in stop cardio-respirator. L-a urcat in ambulanta, unde, in drum spre spital, au fost efectuate manevrele de resuscitare, insa nu s-a mai putut face nimic pentru a-i salva viata.

Medicul Ladislau Szente a mai suferit doua operatii la inima. La inceputul acestei luni, anuntase ca se retrage de la conducerea Maternitatii botosanene, avand in plan sa continue cariera profesionala, intentionand sa se specializeze in ginecologie oncologica.

Nascut la 3 ianuarie 1952, la Targu Mures, medicul Ladislau Szente, cum il stiu botosanenii, SZENTE-LIANOPOLOS LADISLAU-BELA, dupa numele sau complet, a fost unul dintre cei mai longevivi sefi de spitale din Botosani, dar si unul dintre cei mai cunoscuti medici de pe aceste meleaguri.

Dincolo de profesionalismul de care a dat dovada in cei peste 30 de ani de medicina, doctorul Szente a adus la Botosani spiritul ardeleanului pus pe treaba, dar o treaba minutioasa, pe indelete si de calitate.

A adus pe lume copiii a mii de botosaneni, a pastorit unul dintre cele mai mari spitale, cel de Obstetrica si Ginecologie Botosani.

Venit din Targu Mures dupa absolvirea Facultatii de Medicina, repartizat in urma cu mai bine DE 30 de ani intr-un spital din Nicolae Balcescu, judetul Botosani, medicul Ladislau Szente a acceptat provocarea si a rezistat, mai ales ca, in doar cativa ani, i s-a alaturat doamna Paunita Lianopolos, o grecoaica refugiata in Moldova.

Amandoi medici, amandoi tineri si rabdatori, au invatat sa traiasca intr-o Moldova chinuita, intr-un Botosani la limita saraciei si sub nivelul unei Romanii si asa faramitata de comunism. Multe orori au vazut tinerii medici in acei ani, cand legile foarte drastice in legatura cu avortul le determinau pe femei sa apeleze la metode empirice. Metode care, nu de putine ori, le aduceau moartea.

In 1988, la 11 ani dupa ce a sosit in Moldova, la Nicolae Balcescu, Ladislau Szente devenea medic specialist ginecolog al Maternitatii Botosani.

In 1998 devine medic primar si director al spitalului, apoi, dupa noile reglementari, din 2006, manager al spitalului.

DUMNEZEU SA IL ODIHNEASCA IN PACE!

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Pompieri chemați în ajutor pentru a salva o pisică dintr-o fântână! (foto, video)

astăzi, 19:50
6

Intervenție specială a pompierilor botoșăneni, sâmbătă după-amiază. Salvatorii au fost solicitați să intervină în zona de case de la Hudum pentru a salva o pisică dintr-o f&aci...

Ana Maria Furtună a dispărut de la domiciliu de trei zile, sunați la 112 dacă ați văzut-o!

astăzi, 19:38
62

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei tinere de 31 de ani  din satul și comuna Hilișeu Horia, care a părăsit domiciliul la data de 15 mai a.c.,  ...

„Arta, expresia sufletului”, expoziție a Liceului de Artă „Ştefan Luchian”, la Muzeul de Etnografie Botoşani (Foto)

astăzi, 19:10
25

Artele vizuale (pictura, sculptura, gravura şi desenul) devin un instrument important de acordare a propriului eu creator la pulsul lumii contemporane, o descoperire a firescului ascuns în cuvi...