Legea salarizarii bugetarilor pe 2014 a fost publicata. Cresc veniturile doar pentru 3 categorii de bugetari

Legea salarizarii bugetarilor pe 2014 a fost publicata. Cresc veniturile doar pentru 3 categorii de bugetari
Desi salariile brute ale bugetarilor sunt mentinute in acest an la acelasi nivel cu cele din luna decembrie 2013, profesorii debutanti, medicii rezidenti si alesii locali beneficiaza in 2014 de remuneratii mai mari decat anul trecut, conform unei legi publicate recent in Monitorul Oficial. Prevederile legii se aplica inca de la inceputul acestui an, deoarece ele au fost introduse anul trecut printr-o ordonanta de urgenta. Cu toate acestea, a fost nevoie de adoptarea unei legi, pentru ca OUG-ul sa aiba efect pe termen lung.  

Ordonanta de Urgenta a Guvernului (OUG) nr. 103/2013 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2014, precum si alte masuri in domeniul cheltuielilor publice a fost adoptata prin Legea nr. 28/2014, care a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 201 din 21 martie 2014, cand a intrat in vigoare.

OUG nr. 103/2013 a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 703 din 15 noiembrie 2013, data la care a intrat in vigoare. Totusi, la fel ca oricare alta ordonanta, dupa ce a fost adoptata de Guvern, pentru a putea fi aplicata pe termen lung, ea trebuia adoptata prin lege de Parlament. Acest lucru s-a intamplat in sedinta din 25 februarie a Camerei Deputatilor, care este camera decizionala.

Salariile profesorilor debutanti au crescut cu 10%

In anul 2014, cuantumul brut al salariilor de baza/soldelor functiei de baza/salariilor functiei de baza/indemnizatiilor de incadrare de care beneficiaza personalul platit din fonduri publice este mentinut la acelasi nivel cu cel care se acorda in decembrie 2013, iar valoarea de referinta se mentine la 600 de lei, conform noului act normativ.

In plus, in acest an, cuantumul sporurilor, indemnizatiilor, compensatiilor si al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte din salariul brut, solda lunara bruta/salariul lunar brut, indemnizatia bruta de incadrare este mentinut la acelasi nivel cu cel ce se acorda personalului platit din fonduri publice pentru luna decembrie 2013, in masura in care personalul isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii.

Prin exceptie de la aceste prevederi, incepand cu luna ianuarie 2014, cuantumul brut al salariilor de baza, astfel cum a fost stabilite pentru luna decembrie 2013, a fost majorat cu pana la 10%, fara a depasi salariul de baza, pentru personalul didactic, atat din invatamantul preuniversitar de stat, cat si din invatamantul universitar de stat, care are o vechime in invatamant de pana la 6 ani.

Mai exact, salariul de baza in invatamant este determinat prin inmultirea coeficientului de ierarhizare specific clasei de salarizare aferenta functiei detinute cu valoarea de referinta, care este de 600 lei. Acest salariu de baza este stabilit prin Legea-cadru nr. 284/2010, cu modificarile ulterioare.

In plus, potrivit OUG nr. 103/2013, salariul de baza stabilit pentru luna decembrie 2013, care a fost majorat, cuprinde: salariul de incadrare al functiei didactice si, dupa caz, indemnizatia de conducere, indemnizatia pentru invatamant special, gradatia de merit, indemnizatia pentru personalul didactic care indeplineste activitatea de diriginte, pentru invatatori, educatoare, institutori si profesor pentru invatamantul prescolar si primar, sporul de vechime, sporul de predare simultana si compensatiile tranzitorii.

De asemenea, pentru cadrele didactice care au sub 6 ani de experienta, incepand cu luna ianuarie 2014, cuantumul sporurilor, indemnizatiilor si al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare, care nu fac parte din salariul de baza, a fost majorat tot cu 10%, acelasi procent cu care a fost majorat salariul de baza, in masura in care personalul isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii.

Atentie! Cadrele didactice tinere care aveau in decembrie 2013 un salariu mai mare decat salariul de baza nu le-a fost crescut salariul cu 10% de la 1 ianuarie 2014.

De asemenea, tinerele cadre didactice si personalul ale carui raporturi de munca sau serviciu au fost suspendate in conditiile legii si care si-au reluat activitatea in anul 2014 primesc si sporurile pentru conditii de munca.

In cazul in care personalul didactic de predare promoveaza la o transa de vechime in invatamant superioara sau la un grad didactic superior, si salariul de baza pentru noua incadrare, similar in plata, este mai mic decat cel avut anterior promovarii, se mentin in plata drepturile salariale avute, daca isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii, se mentioneaza in OUG nr. 103/2013.

In plus, in anul 2014, personalul nedidactic angajat in unitatile de invatamant preuniversitar de stat poate fi transferat intre unitatile de invatamant preuniversitar de stat, in cadrul aceleiasi unitati administrativ-teritoriale, intr-o functie pentru care sunt indeplinite conditiile specifice prevazute in fisa postului, cu acordul scris al angajatului transferat, la solicitarea conducatorului institutiei, cu aprobarea consiliului de administratie al fiecarui angajator, pe baza unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului educatiei nationale.

Medicii rezidenti beneficiaza de burse

Incepand cu 1 ianuarie 2014, medicii si farmacistii rezidenti cu un salariu lunar brut mai mic decat 3000 lei, care nu include drepturile aferente garzilor efectuate pentru asigurarea continuitatii asistentei medicale in afara normei legale de munca si a programului normal de lucru de la functia de baza, beneficiaza de o bursa de rezidentiat in cuantum lunar de 670 lei, potrivit actului normativ.

Aceasta bursa nu face parte din salariul brut, nu este supusa impozitului pe venit si nu constituie baza de calcul pentru contributiile de asigurari sociale de stat, asigurari pentru somaj, asigurari sociale de sanatate sau pentru accidente de munca si boli profesionale. Plata bursei de rezidentiat se realizeaza din bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Sanatatii.

Numarul de posturi la institutiile publice a fost "inghetat" la valoarea din noiembrie 2013

Conform OUG nr. 103/2013, in cazul functionarilor publici nou-incadrati sau promovati, nivelul de salarizare in plata pentru functiile similare este cel corespunzator treptei 3 de salarizare utilizate in anul 2010.

In anul 2014, pentru personalul militar, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, indemnizatiile, compensatiile, sporurile, primele, ajutoarele, platile compensatorii, despagubirile, compensatiile lunare pentru chirie si alte drepturi acordate potrivit actelor normative in vigoare se stabilesc in raport cu nivelul bazei de calcul al acestora utilizate pentru luna decembrie 2011, se mentioneaza in aceeasi ordonanta.

In plus, in acest an, numarul maxim de posturi care se finanteaza din fonduri publice, pentru institutiile si autoritatile publice indiferent de modul de finantare si subordonare, este cel ocupat la data de 15 noiembrie 2013, inclusiv cele ocupate temporar la acea data. Suplimentar fata de acest numar, pot fi finantate urmatoarele posturi:

-cele a caror ocupare a fost aprobata de Guvern prin Memorandum/Nota pana la data de 15 noiembrie 2013, in temeiul OUG nr. 77/2013 si care nu au fost inca ocupate pana la aceasta data;

-numarul suplimentar de posturi aprobat prin acte normative in anul 2013, dupa data intrarii in vigoare a OUG nr. 77/2013;

-350 posturi la Ministerul Justitiei, pentru pregatirea sistemului judiciar pentru intrarea in vigoare a noilor Coduri penale;

-cele pentru care au fost deja demarate procedurile de ocupare pana la data de 15 noiembrie 2013.

Atentie! OUG nr. 77/2013 a fost declarata neconstitutionala, conform Deciziei Curtii Constitutionala a Romaniei nr. 55/2014. Decizia CCR a intrat in vigoare pe 25 februarie 2014, cand a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 136.  

Mai mult, ministerele isi pot stabili numarul maxim de posturi care se finanteaza in anul 2014, pentru aparatul propriu si institutiile si autoritatile publice din subordine, coordonare, sub autoritate sau finantate prin bugetul acestora si pot efectua redistribuiri de posturi intre acestea, cu incadrare in numarul total de posturi pe fiecare sursa de finantare, respectiv: cu finantare integrala de la bugetul de stat, bugetele locale, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale, cu finantare din venituri proprii si subventii acordate de la bugetul de stat, bugetele locale, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale sau cu finantare integrala din venituri proprii, dupa caz.

Exceptie de la aceste prevederi fac institutiile publice autonome finantate integral de la bugetul de stat, care pot finanta, in anul 2014, un numar maxim de posturi care sa nu depaseasca numarul maxim de posturi aprobat prin acte normative, numai cu conditia incadrarii in sumele aprobate in bugetul propriu pentru cheltuieli de personal.

Salariile alesilor locali cresc de la mijlocul anului

Conform Legii nr. 28/2014, salariile primariilor vor creste incepand cu 1 iulie 2014, pentru ca deputatii au admis, in cursul sedintei din 25 februarie, un amendament la OUG nr. 103/2013.

Amendamentul stabileste ca, incepand cu data de 1 iulie 2014, pentru functiile de demnitate publica alese de la nivelul administratiei publice locale, indemnizatiile se stabilesc potrivit prevederilor din Legea-cadru nr.284/2010, adica prin inmultirea coeficientilor de ierarhizare corespunzatori claselor de salarizare cu valoarea de referinta, rotunjindu-se, din leu in leu, in favoarea salariatului.

Potrivit amendamentului, valoarea de referinta este de 600 lei, aceasta fiind propusa de vicepremierul Liviu Dragnea. Conform motivarii vicepremierului, facuta in februarie, prin amendament se aplica, practic, Legea nr. 284/2010 privind salarizarea personalului din sectorul public pentru alesii locali, ramanand astfel in termenii acordului convenit cu organismele financiare internationale.

"Impactul financiar lunar la nivel national este de 8.744.388 lei. Impactul financiar pentru cele 5 luni de aplicare din anul 2014 este de 43.721.940 lei", se precizeaza in textul motivarii.

Mai exact, pe baza acestei initiative legislative, vor creste salariile unui numar de 6.339 de alesi locali, dupa cum urmeaza:

-primarii/viceprimarii de comuna cu 44,4% - 50,1%;
-primarii/viceprimarii de oras cu 8,7% - 16,6%;
-viceprimar de municipiu categoria II/primar de municipiu categoria I si II cu 1,4% - 7,2%;
-primarul general cu 5,5%.

Pe de alta parte, nu vor creste salariile pentru un numar de 261 de alesi locali, deoarece acestia au deja salariile mai mari decat cele rezultate din aplicarea Legii nr. 284/2010. Mai precis, este vorba despre presedintii/vicepresedintii de consilii judetene, despre viceprimari generali, precum si de primarii/viceprimarii de municipii resedinta de judet si viceprimarii de municipiu categoria I.

"Avand in vedere ca numarul consilierilor locali/judeteni este de 41.677, pentru ca impactul financiar privind aplicarea prezentei legi sa poata fi suportabil de catre bugetele locale, indemnizatiile acestora se vor raporta la salariile stabilite primarilor, respective presedintilor pentru luna decembrie", se mentioneaza in motivare.

Vicepremierul a aratat ca nu vor fi alocati bani in plus la buget pentru aceasta masura, dar aceasta va fi aplicata de la 1 iulie, pentru incadrarea in plafonul bugetar.

 

Citeste mai mult pe avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Grenadă defensivă descoperită de un bărbat într-o pădure din județ! (Foto)

astăzi, 18:51
131

O grenadă de mână defensivă a fost găsită în această după - amiază de un bărbat într-o pădure din localitatea Lozna. Acesta era la plimbare cu familia când a observat...

Risc de inundații pe râul Jijia și afluenții acestuia, Cod Galben până astăzi la ora 24.00, anunță hidrologii!

astăzi, 18:02
264

În acest context, ISU Botoșani a luat măsurile necesare pentru prevenirea și gestionarea operativă a potențialelor situații de urgență.Evoluţia fenomenelor hidrologice prognozate es...

Universitatea Craiova - FCSB, astăzi de la ora 21:00

astăzi, 17:08
63

Universitatea Craiova și FCSB se întâlnesc în această seară în etapa a opta a play-off-ului Superligii.Verifică aici cotele Superbet pentru meciurile din SuperLiga!...