Președintele Klaus Iohannis a atacat din nou la Curtea Constituțională a României legea presemnalizării radarelor. Acesta acuză că parlamentarii au modificat prevederi care nu necesitau modificări și că au eliminat pasaje legislative cărora CCR le dăduse undă verde.
Legea presemnalizării radarelor și a montării acestora doar pe mașini de poliție inscripționate a fost atacată din nou la CCR de către Klaus Iohannis. Luna trecută, Parlamentul a adoptat noua versiune a acestui proiect de lege, versiune care ar fi trebuit să rezolve problemele invocate de CCR în noiembrie, când a declarat-o neconstituțională.
În loc să se alinieze cerințelor Curții Constituționale, Iohannis susține că parlamentarii au implementat „o serie de reglementări care sunt contrare şi excedează limitelor” deciziei CCR. Mai precis, aceștia ar fi modificat sau eliminat complet din lege anumite texte care fuseseră declarate constituționale, deci care ar fi trebuit să rămână în forma aprobată de judecători.
Concret, este vorba despre modificarea art. 109 din OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. Aceasta prevede obligativitatea presemnalizării dispozitivelor radar și instalarea acestora numai pe mașini poziționate vizibil, care prezintă înscrisurile şi însemnele distinctive ale poliţiei rutiere.
CCR a mai respins o dată legea presemnalizării radarelor
Iohannis a mai reclamat o dată acest proiect, în iulie 2018, pe motiv că „activităţile poliţiei rutiere de aplicare a legii privind respectarea vitezei legale de circulaţie nu trebuie să se rezume la acţiuni vizibile şi presemnalizate”. De asemenea, șeful statului considera că măsurile propuse ar scădea dramatic siguranța rutieră, șoferii fiind – practic – încurajați să depășească limita de viteză pe segmentele de drum unde nu sunt montate radare.
În noiembrie 2018, Curtea Constituțională i-a admis parțial sesizarea. Rămâne de văzut dacă instituția va lua aceeași decizie și în cazul celei mai recente reclamații.
auto-bild.ro