În perioada 29.09.2025- 04.10 2025, la Școala Gimnazială Nr.7 Botoșani, s-a derulat prima mobilitate, din cadrul proiectului "Save Your Food. Save Your Future", 2024-2-FR01-KA210-000265147, cu participanți din Franța - École Ile de France, Turcia -Sarılar İlkokulu și Grecia -15th Primary School of Volos.
Scopul proiectului este de a proteja mediul și viitorul nostru de consecințele negative ale risipei alimentare, dezvoltând competențe cheie pentru prevenirea risipei alimentare, împreună cu școlile noastre partenere. Pentru a ne atinge scopul, obiectivele și activitățile noastre sunt următoarele: creșterea gradului de conștientizare cu privire la cauzele și consecințele risipei alimentare și găsirea unor măsuri de prevenire a risipei alimentare. Se va crea un ghid la care își vor aduce contribuția, cel puțin 100 de profesori. Pentru a dezvolta empatia indivizilor prin experiențe de învățare reale și virtuale, vom crea videoclipuri, scenarii de învățare, exemple de bune practice etc. Pentru a crește diseminarea practicilor zero deșeuri alimentare, vom crea o carte de rețete zero deșeuri, iar campania comună„Stop Risipă de Alimente” va favoriza dezvoltarea abilităților creative pentru sustenabilitate beneficiind de sprijinul școlilor și al comunităților locale.
Activitatea a debutat cu un chestionar, care a avut, ca scop, creșterea gradului de conștientizare cu privire la cauzele și consecințele risipei alimentare și dezvoltarea unor modalități de stopare a acesteia. Participanții au completat un Google Forms, care a urmărit să identifice gradul de cunoaștere a temei risipei alimentare de către cei 12 profesorii din cele patru țări partenere, precum și de alți profesori invitați. In timpul seminarului, al activităților practice, a atelierelor, al întâlnirilor cu specialiștii, participanții au aflat informații despre efectele risipei asupra mediului inconjurător.
Activitățile din cadrul proiectului au fost diverse, având caracter, preponderent, practic, motivante și provocatoare. Dintre acestea, amintim ,, Piramida alimentației”, clasa a IV-a D, prof. Orășanu Daniela, atelier STOP RISIPĂ - prof. Butnaru Elena și Chelariu Ionela, vizitarea unei bănci de alimente din comunitate, vizitarea unor serele particulare în localitatea Copălău, unde se produce compost, conferință despre bunele practici legate de combaterea risipei alimentar,e susținută de Pătrăuțanu Cosmin, DSP Botoșani, activitate practică, cu elevii clasei a VI-a C- „Împreună împotriva risipei alimentare!”- prof. Butnaru Elena și Chelariu Ionela, urmată de un atelier de lucru organizat împreună cu celelalte echipe transnaționale - SUNTEM ÎMPREUNĂ IMPOTRIVA RISIPEI ALIMENTARE! (dezbatere, soluții comune pentru evitarea risipei, angajament comun, importanța protejării mediului), Bucătar pentru o zi într-un restaurant local – elevi de gimnaziu și un șef bucătar au colaborat la prepararea unor meniuri specifice fiecărei țări implicate în proiect, Fapte bune – donație de alimente către persoane defavorizate din comunitatea locală, evidențiind responsabilitatea asumată de echipa de proiect față de combaterea risipei alimentare, vizită culturală în zona Bucovinei etc.
Dintre rezultate așteptate, ca urmare a activităților desfășurate, enumerăm: crearea cadrului transdisciplinar privind tema economisirii alimentelor pentru protejarea mediului și a viitorului; integrarea educației despre salvarea alimentelor în activitățile curente, cu scopul de a dezvolta în rândul elevilor atitudini , valori care să reflecte respect față de hrană, și implicit, față de mediul înconjurator; dezvoltarea învățării active și a gândirii critice în activitățile școlare și extrașcolare etc.
„Experiența derulată pe parcursul a cinci zile a constituit o oportunitate de promovare a valorilor europene în comunitatea școlară și dincolo de aceasta”, declară coordonatorul proiectului prof. Ionela Lucreția Chelariu.