Salariile de bază, soldele de funcÅ£ie, salariile de funcÅ£ie, indemnizaÅ£iile lunare ÅŸi alte forme de renumerare a bugetarilor vor fi îngheÅ£ate la nivelul din decembrie 2020, potrivit proiectului Legii bugetului publicat noaptea trecută, joi spre vineri, de Ministerul FinanÅ£elor.
Proiectul a intrat în dezbatere publică, iar potrivit acestuia, cuantumul sporurilor, indemnizaÅ£iilor, compensaÅ£iilor, primelor ÅŸi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar vor fi menÅ£inute ÅŸi în anul 2021 cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2020, în măsura în care personalul ocupă aceeaÅŸi funcÅ£ie ÅŸi îÅŸi desfăşoară activitatea în aceleaÅŸi condiÅ£ii, relatează Adevărul.ro.
Iată È™i celelalte măsuri prevăzute în anul bugetul anunÈ›at de Guvernul CîÈ›u pentru 2021:
- menţinerea cuantumului indemnizaţiei de hrană la nivelul stabilit pentru anul 2020;
- neacordarea de premii şi a indemnizaţiei de vacanţă prevăzută de Legea-cadru nr. 153/2017;
- compensarea orelor suplimentare pentru personalul bugetar numai cu timp liber corespunzător, iar pentru poliÅ£iÅŸti ÅŸi cadre militare se menÅ£in reglementările din anii anteriori care vizează acordarea drepturilor salariale pentru activitatea desfăşurată în zilele de sărbători legale;
- prelungirea folosirii voucherelor de vacanţă emise în anul 2019 ÅŸi anul 2021 până la sfârÅŸitul anului 2021 ÅŸi suspendarea emiterii de vouchere de vacanţă pentru anul 2021.
- studenÅ£ii înmatriculaÅ£i la forma de învăţământ cu frecvenţă, în instituÅ£iile de învăţământ superior acreditate, în vârstă de până la 26 de ani, beneficiază de tarif redus cu 50% pe mijloacele de transport local în comun, transportul intern auto, transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri ÅŸi naval.
- studenÅ£ii orfani sau proveniÅ£i din casele de copii beneficiază de gratuitate pentru aceste categorii de transport, se mai arată în document.
- pentru personalul încadrat pe funcÅ£ii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puÅ£in un an în domeniul studiilor superioare, salariul de bază minim brut pe Å£ară garantat în plată, fără a include sporuri ÅŸi alte adaosuri, se stabileÅŸte la suma de 2.350 lei lunar, pentru un program normal de lucru de 169,333 ore în medie pe lună.
În ceea ce priveÅŸte sistemul de pensii, se va avea în vedere pensii echitabile pentru toate categoriile de pensionari, un sistem public de pensii sustenabil.
"Principiul contributivităţii ÅŸi asigurarea unui sistem care să urmărească eliminarea inechităţilor vor fi principii de bază care vor contura politica de pensii în viitor", se spune în raport.
Referitor la asistenţă socială, aceasta va fi îndreptată către nevoile reale ale beneficiarilor ÅŸi asigurarea unor condiÅ£ii de trai decente pentru familiile în dificultate ÅŸi categoriile sociale vulnerabile.
La capitolul alocaţie de stat pentru copii, din ianuarie 2021, cuantumul acesteia s-a majorat cu 16% faţă de valoarea din decembrie 2020.