Legea ANL, modificată. Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a anunțat IEFTINIREA apartamentelor

Legea ANL, modificată. Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a anunțat IEFTINIREA apartamentelor

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a anunțat că instituția pe care o conduce a lansat în dezbatere publică un proiect de act normativ care stabilește prețuri corecte pentru locuințele ANL, în condițiile în care acestea au crescut semnificativ în 2020.

Potrivit noii legi, prețul de vânzare a locuințelor va porni nu de la costul construirii unui nou imobil, ci de la costul de construcție a  imobilului în cauză, redusă cu amortizarea, chiria plătită, și cu o pondere conformă gradului de indice al localităților.

Ministrul a precizat că prețul locuințelor din micile orașe va fi diferit de cele din capitală și municipiile mari.

”Prețurile de vânzare și chirie a locuințelor ANL destinate tinerilor au fost mărite semnificativ, în unele cazuri dublate, în anul 2020. Scopul acestui program este să vină în ajutorul tinerilor, astfel am găsit o soluție pentru a readuce prețul de vânzare a acestor locuințe la o valoare similară celei din 2019.

Reglementările în vigoare nu veneau în sprijinul tinerilor. Acestea aveau scopul de a vinde apartamentele din imobilele mai vechi, construite la costurile aferente anilor precedenți, la un preț din care se pot construi imobile noi. Astfel prețul de vânzare nu era mai avantajos pentru tineri decât prețul oricărui apartament de pe piață. Scopul nostru este de a schimba această abordare”, a declarat Cseke Attila.

Conform calculelor ministerului, o locuință din București, din sectorul 2, cu o suprafață de 90 mp, construită în 2009, care în 2019 costa 144.747 de lei, iar în 2020 - 242.721 de lei, în urma actului normativ supus dezbaterii publice va costa 150.092 de lei. O locuință ANL din Cluj-Napoca, construită în 2003, cu o suprafață de 62 mp, care în 2019 a costat 97.378 de lei, iar în 2020 - 161.832 de lei, ar costa 86.215 lei, potrivit hotnews.

 

Spune-ne opinia ta