Magazinele și restaurantele vor fi obligate să reducă prețul alimentelor aproape de expirare, să doneze ce nu mai vând ori să le transforme în compost sau mâncare pentru animale.
După ani în care s-a tot vorbit despre legea împotriva risipei alimentare, lucrurile încep să se miște, iar comercianții trebuie să demonstreze că au luat măsuri înainte să arunce mâncarea, altfel pot fi amendați.
Magazinele și restaurantele vor fi obligate să ia anumite masuri înainte să arunce mâncarea. Comercianții trebuie să reducă prețul la raft pentru produsele care se apropie de data expirării. Aceste alimente pot fi și donate, iar cele care rămân pot fi transformate în compost sau mâncare pentru animale.
Dacă până acum erau doar recomandari, o lege nouă îi obligă pe comercianți să implementeze cel puțin două din aceste măsuri. Autoritatea Sanitar Veterinară ar urma să facă verificări.
Cei care le-au pus în practică deja, spun că au redus cantitatea de mâncare pe care erau nevoiți să o distrugă, potrivit legii, cu costuri foarte mari.Totuși, cei mai mari risipitori rămân consumatorii. Mai bine de jumătate din cantitatea de mâncare care ajunge la tomberon provine din gospodării.
Legumele, fructele și lactatele sunt cele mai risipite alimente. Nu au o durată lungă de viață, așa că dacă nu sunt consumate în două, trei zile, se strică. Sunt aruncate frecvent și produsele de patiserie, dar și mâncarea gătită.
Legea care a primit undă verde de la comisiile de specialitate ar urma să intre în vigoare într-o lună de la votul parlamentarilor.
Sursa: stirileprotv.ro