De foarte multe ori, repararea unei părți comune a unui imobil în care apartamentele sunt deținute de mai mulți proprietari generează discuții și situații destul de tensionate între aceștia.
De exemplu, unii proprietari ai apartamentelor situate la etaje inferioare nu știu că trebuie să participe financiar la repararea terasei. Iată ce spune legislația momentului despre obligațiile proprietarilor de apartamente.
Potrivit actului normativ care reglementează activitatea asociațiilor de proprietari, un bloc este o proprietate imobiliară formată din mai multe proprietăți individuale (apartamente) și proprietatea comună indiviză. Responsabil pentru întreținerea proprietății individuale este, în mod evident, proprietarul, dar în cazul reparației sau întreținerii proprietății comune, lucrurile nu sunt atât de clare.
Proprietatea comună este reprezentată de toate părțile din imobil care nu sunt apartamente, respectiv spații de trecere, holuri, terase și altele, dar și de o serie de instalații aferente clădirii (ascensor, instalații de alimentare cu apă, de canalizare, instalații electrice și de gaze etc).
Astfel, conform Legii nr. 230/2007, exploatarea, reparația și întreținerea proprietății comune cad în responsabilitatea asociației de proprietari, care este o formă de asociere autonomă şi nonprofit a majorităţii proprietarilor dintr-un imobil. În situația reparațiilor asupra proprietății comune, administratorul imobilului, care poate fi o persoană fizică atestată sau o persoană juridică specializată, constată și inițiază lucrările de reparație (realizate, de cele mai multe ori, de către firme specializate), iar plățile pentru repararea și îmbunătățirea proprietății comune se vor face din fondul de reparații, fond aprobat anual de către proprietarii de apartamente din asociație.
Așadar, pentru repararea oricărui element din proprietatea comună, inclusiv terasa blocului, vor plăti toți proprietarii membri ai asociației, indiferent de etajul la care se află apartamentul deținut de aceștia.
Sursa: Avocatnet.ro