O comunitate din inima Transilvaniei ar putea păstra cheia unei vieți mai lungi, mai fericite și mai împăcate cu natura, scrie National Geographic, într-un articol despre satul Crăciunel - Karácsonyfalva din județul Harghita.
„Acum, când Europa, cu tot șarmul ei, poate părea uneori un continent al directorilor de telefonie mobilă, este cu atât mai palpitant și mai puțin probabil să te afli într-un colț atât de îndepărtat și, în multe privințe, neatins ca acest sat din valea râului Homorod”, scrie jurnalistul Brett Martin, într-un articol publicat în luna iunie pe site-ul National Geographic.
La baza modului de viață din satul Crăciunel stă „Közbirtokosság-ul”, un sistem de proprietate comunală care guvernează resursele vitale ale comunității. Astfel, „când vine iarna, toată lumea are suficient lemn de foc”, spune unul dintre liderii satului, Orbán Csaba, în vârstă de 70 de ani.
În deceniile în care România s-a aflat sub regimul comunist, „Közbirtokosság-ul” a fost pierdut. Însă, documente salvate din perioada interbelică, păstrate în valize și ascunse în casele sătenilor, au fost cheia recâștigării pământurilor comunale după anul 2000.
Despre acest sistem vechi de o mie de ani, National Geographic scrie că acesta oferă o perspectivă unică asupra vieții de zi cu zi. Practic, cei 347 de acționari ai satului împart atât utilizarea, cât și beneficiile celor 1.093 de hectare de teren comunal.
„Ceea ce este special aici este că pământul aparține comunității”, spune Székely Kinga-Réka, un preot unitarian aflat la câteva sate distanță. „Nimeni nu poate deveni atât de bogat încât să îi facă pe ceilalți să sufere”.
Despre modul de trai în acest satul secuiesc a vorbit cu National Geographic și Zsolt-Csaba, programator IT. „Să mănânci ceea ce cultivi. Să știi de unde vine. Să fiți conectați”.