Bolojan a criticat modul în care ideea de bursă de merit a fost gestionată în școlile din România.
”Știu că nu e o chestiune populară dar trebuie să fim corecți. În ultimii ani a fost o creștere care nu poate fi suportată, mai ales pentru elevi. Acum trei ani aveam 188 de milioane de lei și anul trecut am ajuns la 4,7 miliarde lei, o creștere de zeci de ori. Am ajuns ca printr-o aplicare neconformă să avem clase întregi cu burse de merit, dar care la bacalaureat iau note de 5 sau. 7 sau nu iau bacalaureatul. Nu mai știm ce înseamnă meritul”, a declarat Ilie Bolojan.
”Vom rămâne cu cele două burse: bursele de merit, acordate în număr limitat, iar cele sociale vor fi acordate pentru sprijinirea copiilor din familiile defavorizate”, a adăugat Bolojan.
Bolojan a afirmat că din 100 de lei care au fost încasaţi din taxele şi impozitele de la cetăţenii României, România a cheltuit cam 132 de lei, deci cu 32 de lei în plus pe care evident că i-a promutat.
”Vă rog să vă gândiţi dacă o familie care ar cheltui în fiecare lună cu 30% mai mult decât veniturile pe care le câştigă, cât ar putea rezista. Şi extrapolaţi această situaţie la nivelul unei ţări şi întelegeţi în ce situaţie este România. Nu mai putem continua în felul acesta. Dacă nu am face nimic sau am mai lungi foarte mult aceste măsuri, ar fi câteva consecinţe care ar însemna intrarea în incapacitate de plata statului român. Ar însemna că creditorii noştri, cei care ne împrumutăm prezent şi de care avem nevoie şi în viitor, pentru că nu putem funcţiona altfel, nu ne-ar mai împrumuta şi deci nu am putea acoperi cheltuielile statului, inclusiv salariile şi pensiile. Accesul la fondurile europene sunt condiţionate de reforma fiscal”, a adăugat Bolojan, potrivt educatieprivata.ro.