La mulţi ani celor care poartă numele Sfintei Sofia!

Este considerată, în toată lumea creÈ™tină, ocrotitoarea mamelor care se roagă pentru copiii lor. Sfânta Sofia este una din sfintele-model de mamă ale TradiÈ›iei creÈ™tine. Ea s-a căsătorit, a dat naÅŸtere la trei fiice, Pistis, Elpis È™i Agapis, iar soÅ£ul i-a murit în scurt timp, rămânând văduvă.

Fiind o femeie de o înÈ›elepciune rară, precum îi este tâlcuit È™i numele (Sofia = înÈ›elepciune), după decesul soÅ£ului a trăit în rugăciune ÅŸi milostenie, sădind în inima fiicelor sale seminÈ›ele cele bune ale virtuÅ£ilor. Le-a fost model de vieÅ£uire creÅŸtină, le-a crescut cu dragoste ÅŸi cu multă rugăciune, astfel încât la maturitate fetele erau pline de înÅ£elepciune dumnezeiască ÅŸi curtate chiar de feÅ£e împărăteÅŸti. Ele au învățat de la mama lor să îÈ™i mărturisească credinÅ£a.

În anul 137, prefectul provinciei, Antioh, auzind de înÅ£elepciunea ÅŸi frumuseÅ£ea celor trei fete ÅŸi convingându-se că sunt creÅŸtine, l-a înÅŸtiinÅ£at pe împăratul Adrian, care în scurt timp a trimis slujitorii pentru a le aduce pe cele trei fete la palat. Împreună cu ele a venit ÅŸi mama lor, care le-a întărit în credinţă, sfătuindu-le ÅŸi învăţându-le în continuare.
Împăratul a vrut să le convingă să îÈ™i abandoneze credinÈ›a într-Unul Dumnezeu È™i să aducă jertfe zeilor, însă cele trei fete au refuzat cu desăvârÅŸire, mărturisind credinÅ£a pe care o învățaseră de la Sfanta Sofia.

Astfel, pentru credinÅ£a lor de neclintit, fetele au fost martirizate. Pistis avea doisprezece ani, Elpis zece ani, iar Agapis nouă ani, însă mărturisirea lor a fost, într-adevăr, cea a unor fiice vrednice ale "ÎnÈ›elepciunii". Mama lor le-a înmormântat pe un deal din afara cetăţii, iar după trei zile de rugăciune la mormântul acestora, È™i-a dat duhul în mâinile Domnului. DeÈ™i nu a îndurat chinuri, ea a devenit muceniță, pentru că, trăind creÈ™tineÈ™te prin fiicele sale, a È™i murit creÈ™tineÈ™te, prin moartea lor.
Mormintele Sfintei Sofia ÅŸi ale fiicelor sale Pistis, Elpis ÅŸi Agapis au fost localizate pe drumul roman Via Aurelia. Deasupra acestor morminte a fost ridicată Biserica "Sfântul Mucenic Pangratie".

Faimoasa catedrală din Constantinopol, Sfanta Sofia, îi poartă numele, iar în anul 1992, Sfânta Muceniţă Sofia a devenit ocrotitoarea capitalei Bulgariei. Ea este considerată, în toată lumea creÈ™tină, ocrotitoarea mamelor care se roagă pentru copiii lor.

Sfanta Mucenita Sofia si fiicele sale, Pistis, Elpis si Agapis sunt praznuite pe 17 septembrie. Sofia, nume grecesc, inseamna intelepciune. Pe cele trei fiice le-a botezat cu numele celor trei virtuti teologice: Pistis - credinta, Elpis - nadejde si Agapis - dragoste.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ministerul Sănătății a început distribuirea iodurii de potasiu în farmacii!

astăzi, 17:54

Sâmbătă, 11.09.2024, „în stocul DirecÅ£iilor de sănătate publică ÅŸi a farmaciilor comunitare înscrise în program se mai aflau 27.936.239 comprimate iodură de potas...

CFR Călători suplimentează trenurile cu ocazia sărbătorii Sfintei Parascheva: Cât costă o călătorie de la Botoșani!

astăzi, 15:35

Au fost adăugate vagoane suplimentare încă de joi, iar pentru vârful de trafic estimat între 11 È™i 16 octombrie compania pune la dispoziÈ›ia călătorilor întreaga capacitat...

Activități de informare preventivă desfășurate de ISU Botoșani în mai multe localități din județ! (foto)

astăzi, 14:19

Vizate au fost locurile aglomerate din municipiile Botoșani și Dorohoi, unde reprezentanții ISU au discutat cu cetățenii despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgenț...