La Botosani nu se stie nimic despre vaccinarea copiilor intre 6 si 16 ani!

La Botosani nu se stie nimic despre vaccinarea copiilor intre 6 si 16 ani!

 Ecaterina Chihaia  

Pana astazi, DSP Botosani nu a primit nicio informare despre cum isi vor da acordul parintii pentru vaccinarea copiilor lor cu Cantgrip!

Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica Botosani au precizat ca nu au primit informari de la Ministerul Sanatatii cu privire la modul in care vor fi anuntati sau cum isi vor exprima parintii acordul sau dezacordul vizavi de imunizarea copiilor cu varste cuprinse intre 6 si 16 ani, impotriva virusului gripal AH1N1.

"Vaccinul pentru copii intre 6 si 16 ani este la control si il vom primi in jurul datei de 26, 27 ianuarie. Vom vaccina copiii intre 6 si 16 ani prin dispensare scolare si medici de familie. Noi nu am primit nimic oficial cum vor fi informati parintii de vaccinarea copiilor lor. Oricum vaccinarea nu poate sa inceapa de maine, pentru ca noi nu avem vaccinul", a declarat Ecaterina Chihaia, epidemiologul-sef al DSP.

Declaratiile conducerii de la DSP vin imediat dupa ce, in presa centrala, profesorul Adrian Streinu Cercel, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, a declarat ca incepe vaccinarea la copiii intre 6 si 16 ani, informarea parintilor facandu-se prin avizierul scolii, iar parintii care nu sunt de acord cu vaccinarea trebuie sa-si exprime dezacordul. Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii a mai spus ca, daca nu va exista acest dezacord, vaccinarea se va face automat.

Nici reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean Botosani nu au prea multe date cu privire la vaccinarea copiilor intre 6 si 16 ani, Ada Macovei, inspectorul general al ISJ, spunand ca nu a primit nicio informare cu privire la acest aspect, dar daca este un program national, Ministerul Sanatatii isi va asuma toata raspunderea asupra copiilor vaccinati cu Cantgrip.

"Nu stiu cand incepe vaccinarea copiilor, nu am fost informati de acest lucru. Nu este nici sfera noastra de competenta. Probabil este un program national, pentru care Ministerul Sanatatii sa isi asuma raspunderea, astfel ca toata lumea se vaccineaza, numai cei care refuza declara pe propria raspundere ca refuza vaccinul. Nu stiu cum vor fi informati parintii, dar daca trebuie sa vina la scoala sa semneze daca nu sunt de acord cu vaccinarea copiilor lor, trebuie sa-si faca timp daca este vorba de sanatatea copilului. Daca un copil intra intr-un program national de vaccinare, inseamna ca cineva isi asuma raspunderea pentru el", a declarat Ada Macovei, inspectorul general al ISJ Botosani.

Vaccinarea impotriva gripei A/H1N1a copiilor nu este obligatorie ci benevola, la fel si cea a adultilor, iar pentru imunizarea scolarilor si a celor din gradinite nu este nevoie de acordul scris al parinţilor, ci doar de cel verbal, a declarat, miercuri, agenţiei Mediafax, secretarul de stat Adrian Streinu-Cercel.

"Nici nu am început vaccinarea (la copii - n.r.) şi avem deja tot felul de scenarii. Vreau să spun foarte clar: vaccinarea împotriva gripei cu virusul A/H1N1 nu este obligatorie , nici la adulţi şi nici la copii. Mai mult, campania de imunizare, acolo unde vor fi cereri de vaccinare în şcoli sau grădiniţe, se desfăşoară după tipicul campaniilor de vaccinare care au loc în învăţământ. Nu inventăm nimic, nu avem nicio strategie ieşită din comun sau specială în acest sens", a spus secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, citat de gandul.info.

Adrian Streinu-Cercel a precizat că, la fel ca la orice campanie, va fi anunţată conducerea şcolii că într-o anumită zi va începe vaccinarea copiilor împotriva gripei cu virusul A/H1N1.
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

E prima dată când s-a întâmplat așa ceva: Pacient cu AVC transferat cu elicopterul de la Cluj la Suceava pentru a fi salvat!

astăzi, 15:25
412

La Spitalul Clinic Județean de Urgență Suceava a fost transferat de la Cluj Napoca un pacient cu AVC, fiind prima solicitare de acest fel de la un centru universitar.Potrivit purtătorului de c...

Post vacant într-o parohie din Botoșani, se caută preot pentru 230 de familii!

astăzi, 12:42
338

Mitropolia Moldovei și Bucovinei a actualizat, pe 3 mai 2024, lista cu parohiile vacante pentru care pot opta pentru transfer doar preoții din cadrul Eparhiei Iașilor care întrunesc condiții...

Focul pus cu intenție a distrus tone de furaje, pompierii au reușit să salveze casa și animalele!

astăzi, 10:52
329

Pompierii botoșăneni au fost la datorie 24 de ore din 24 pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență, produse la nivel local....