ISU Botosani: Început de aprilie incendiar

Primele zile din luna aprilie au fost de foc pentru pompierii botoşăneni, solicitaţi să intervină în 32 de situaţii de urgenţă (10 incendii de vegetaţie uscată, 14 intervenţii SMURD, 1 asanare de muniţie, 3 incendii, 2 intervenţii pentru deblocarea uşilor de acces în două apartamente din Botoşani şi Dorohoi, transportul unei persoane supraponderale din apartamentul proprietate, la ambulanţă şi prevenirea producerii unor situaţii de urgenţă generate de scurgerile de gaz de la o butelie).

Câmpuri aprinse din neglijenţă

Igienizarea terenurilor prin arderea resturilor vegetale şi fumatul în locuri nepermise au provocat 10 incendii în zilele de 1,2 şi 3 aprilie 2011, pe raza localităţilor Racovăţ (comuna Pomârla), Agafton (comuna Curteşti), Truşeşti, Cobâla (comuna Şendriceni), Mănăstirea Doamnei (comuna Curteşti), Hudum (comuna Curteşti), Horodiştea (comuna Păltiniş), Dersca şi Cucorăni (Mihai Eminescu). Pentru stingerea incendiilor au intervenit, în total, 92 de pompieri şi 31 membri ai serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, mai bine de 16 ore. Intervenţia promptă a angajaţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Botoşani a făcut ca în urma celor 10 arderi necontrolate să nu se înregistreze pagube materiale, a ars doar vegetaţia uscată de pe cca 40 de ha.

Pentru evitarea producerii unor incendii ca urmare a igienizării terenurilor prin arderea resturilor vegetale se impune colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată. Este interzisă executarea arderii în zone care permit propagarea focului la fondul forestier sau de construcţii ori la reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile. Se recomandă, de asemenea, curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri şi  desfăşurarea arderii numai pe timp de zi. Mai mult decât necesare sunt asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii, supravegherea permanentă a arderii şi stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii.

Reamintim cetăţenilor că arderea miriştilor, stufărişurilor sau vegetaţiei ierboase se realizează numai după îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii:
-obţinerea permisului de lucru cu foc eliberat de primării;
-obţinerea acceptului autorităţii competente pentru protecţia mediului;
-informarea serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă;
-realizarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului.
         

Grenadă găsită sub vatra unui cuptor

Personalul specializat în misiuni de asanare pirotehnică din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Botoşani a intervenit vineri, 1 aprilie 2011, să ridice o grenadă de pe raza satului Bodeasa, oraşul Săveni. Muniţia a fost descoperită de Mugurel T. sub vatra unui cuptor, în timp ce strica soba construită în bucătăria de vară din gospodăria mamei sale, Eugenia G.

Soba a fost realizată în urmă cu 58 de ani. Conştientizând pericolul, bărbatul a solicitat ajutorul angajaţilor ISU Botoşani.

Grenada de mână defensivă a fost ridicată şi transportată în condiţii de maximă siguranţă în poligonul de la Copălău, în vederea distrugerii la o dată ulterioară.

Echipa de pirotehnişti, condusă de mr. Ştefan Uşurelu, a stabilit că muniţia era în stare de funcţionare şi putea exploda la orice acţiune mecanică. 

I.S.U. Botoşani recomandă populaţiei care descoperă muniţie rămasă neexplodată, să nu atingă aceste elemente, să nu le lovească sau să le mişte din locul în care au fost găsite, să nu încerce să demonteze componentele muniţiei sau să le ridice, transporte sau depoziteze în locuinţe, la locul de muncă ori în depozite de fier vechi. Să anunţe I.S.U. sau Poliţia prin telefonul de urgenţă 112, pentru a interveni în vederea ridicării şi neutralizării acestor elemente.


Furaje incendiate de un copil de 9 ani

Un băiat de 9 ani, din localitatea Bosânceni, oraşul Flămânzi, a reuşit să transforme depozitul de furaje din gospodăria bunicilor în scrum după ce s-a jucat cu chibriturile, incendiindu-l. S-a întâmplat duminică, 3 aprilie, în jurul amiezii. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Botoşani a fost sesizat despre producerea evenimentului puţin înainte de ora 16.00. Spre locul indicat s-au deplasat două echipaje ale Detaşamentului de Pompieri Botoşani, cu două autospeciale cu apă şi spumă şi membrii serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă din localitate. Primii care au ajuns la faţa locului au fost pompierii voluntari. La sosirea gărzii de intervenţie, ardeau depozitul de furaje şi o parte din acoperişul casei, existând riscul ca flăcările să se extindă şi la clădirile din gospodărie. Incendiul a fost stins în mai puţin de o oră, fiind astfel protejate bunuri materiale în valoare de 20.000 lei. Flăcările au distrus cca 3 tone de furaje şi 10 mp din acoperişul casei, pagubele fiind estimate la 2.500 lei.


Compartimentul Informare şi Relaţii Publice al I.S.U. Botoşani


 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșăneni sancționați pentru continuarea propagandei electorale!

Saturday, 23 November 2024

Cei peste 1.300 de polițiști, jandarmi, pompieri și polițiști de frontieră s-au asigurat că materialele necesare votării au ajuns în siguranță la secțiile de votare și au încep...

13 candidați: România își alege al cincilea președinte de după 1989!

Saturday, 23 November 2024

România își alege cel de-al cincilea președinte de după 1989, după Ion Iliescu (trei mandate), Emil Constantinescu, Traian Băsescu (două mandate) și Klaus Iohannis (două mandate). ...

Pedepsit să muncească la Muzeul din Botoșani după ce a fost condamnat pentru deținere de droguri de mare risc!

Saturday, 23 November 2024

Tribunalul Suceava l-a condamnat pe Costel Vlăduț I. la cinci luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de deținere de droguri de mare risc, pentru consum propr...