ISIS incearca sa patrunda si in Romania, dezvaluie directorul SRI

ISIS incearca sa patrunda si in Romania, dezvaluie directorul SRI
Aproape 70% dintre persoanele carora li s-a interzis intrarea pe teritoriul Romaniei in acest an au legatura cu reteaua terorista a Statului Islamic, a dezvaluit Eduard Hellvig, directorul SRI.

Intr-un interviu acordat pentru Adevarul, acesta a fost intrebat de ce in Romania nivelul de alerta terorista este albastru precaut, cata vreme in alte state europene el a fost ridicat dupa atentatele de la Paris.

"Din pacate, nu suntem feriti de potentiale atacuri teroriste. De altfel, ati putut constata ca, de la inceputul acestui an, la propunerea SRI, nu s-a permis intrarea in tara pentru 246 de persoane despre care noi am obtinut date ca erau conectate la fenomenul terrorist si prezentau riscuri in acest domeniu. Mai mult, au fost declarate indezirabile si expulzate de pe teritoriul national alte 9 persoane, din aceleasi considerente.

O alta cifra relevanta este cea de 9.000 de persoane, pe care le avem in bazele noastre de date ca fiind persoane care nu pot intra pe teritoriul Romaniei. Sunt persoane date in consemn la frontiera, ca sa folosesc o expresie uzuala. In ceea ce priveste profilul acestor persoane, tin sa subliniez faptul ca aproximativ 70% din acestea sunt in conexiune sau au derulat activitati in sprijinul retelei teroriste Daesh (Statul Islamic, n.red.). Acesti indivizi provin in special din Iran, Irak, Siria si Pakistan. Le cunoastem trecutul si intentiile, iar aceasta cunoastere se datoreaza muncii informativ-operative a SRI si parteneriatelor pe care noi le avem, atat cu serviciile romanesti, cat si cu cele din strainatate", a raspuns directorul SRI.

Totodata, acesta a subliniat faptul ca serviciul pune un accent deosebit pe preventie.

"Serviciul si-a intensificat eforturile de culegere de informatii relevante pentru prevenirea oricaror actiuni care pot afecta climatul de siguranta a Romaniei si a aliatilor sai. De asemenea, SRI si-a accelerat schimbul de informatii in cadrul cooperarii atat cu partenerii nationali din SNPCT, cat si cu serviciile partenere.

Colegii nostri de la Antitero lucreaza la foc continuu inca de dinainte de atentatele de la Paris. Este un efort imens, la nivel personal si institutional, care contribuie la acest 'albastru precaut'. In spatele normalitatii, va asigur ca exista multa munca si, adesea, riscuri asumate atat de ofiterii nostri, cat si de colaboratorii nostri institutionali", a mai declarat Eduard Hellvig.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Armata a reușit să ocupe doar jumătate dintre locurile scoase la concurs: Proba fizică, cea mai dificilă!

astăzi, 08:35
14

Ministerul Apărării Naționale a publicat datele primei serii de recrutare-selecție a soldaților profesioniști în Armata României din acest an și 60% dintre posturile scoase la concu...

Iftime este recunoscător: ”M-a salvat Mailat, minunea asta de copil!” / ”Cu Andone și cu echipa asta mă luptam la orice loc!”

astăzi, 08:08
231

FC Botoșani a trecut de Dinamo, scor 2-1, după un meci nebun. Prima repriză a durat mai bine de o oră, iar în ea Dinamo și-a dat un autogol, a marcat de două ori, dar doar o reușită a fo...

Viața cruntă a unei bunici din Botoșani: ”Oamenii bolnavi nu merită să fie umiliți astfel!” (Foto)

astăzi, 07:42
523

Bătrâna are nevoie de alimente, scutece cu scai mărimea L, produse de igienă (mai ales șervețele umede), haine lejere din bumbac XL (mai ales pantaloni), un pat medical electric sau orice p...