IPJ Botoșani: Atribuțiile polițiștilor din cadrul Poliției pentru Protecția Animalelor

Prin intermediul O.U.G. 175 din 2020 pentru completarea unor acte normative cu incidență în protecÈ›ia animalelor, precum È™i pentru stabilirea unor măsuri organizatorice, au fost instituite noi instrumente legislative, care asigură posibilitatea instituirii de urgență a unui mecanism de protejare a animalelor aflate într-o situaÈ›ie de pericol. 

Potrivit noilor reglementări, poliÈ›istului i se conferă un instrument administrativ de plasare a animalului în adăpost, în vederea înlăturării unui pericol iminent îndreptat împotriva acestuia.

 

De asemenea, se instituie dreptul poliÈ›iÈ™tilor de a pătrunde în domiciliul sau reÈ™edinÈ›a oricărei persoane fizice, fără acordul acesteia, precum È™i în sediul oricărei persoane juridice, fără acordul reprezentantului legal al acesteia, dacă informaÈ›iile aflate la dispoziÈ›ia poliÈ›iÈ™tilor indică faptul că în acele spaÈ›ii se află un animal în situaÈ›ie de pericol. O altă noutate, introdusă în spiritul transparenÈ›ei, este că acÈ›iunile poliÈ›iÈ™tilor pot fi fotografiate sau înregistrate, fără consimțământul persoanelor care deÈ›in animalul.

Conform art 242 din O.U.G. 175 din 2020, ordinul de plasare a animalului în adăpost cuprinde în mod obligatoriu menÈ›iuni cu privire la:


a) data, ora și locul unde este emis;
b) numele, prenumele, calitatea È™i unitatea de poliÈ›ie din care face parte poliÈ›istul care îl emite;
c) date care să asigure identificarea deținătorului animalului, dacă acesta este cunoscut;
d) date care să asigure identificarea animalului pentru care se dispune plasarea în adăpost;
e) descrierea motivelor de fapt care au determinat dispunerea măsurii și indicarea surselor de informare pe baza cărora a fost evaluată situația de fapt și starea fizică a animalului;
f) temeiul de drept pentru emiterea acestuia;
g) data la care încetează aplicarea măsurii de plasare în adăpost a animalului;
h) dreptul de a contesta ordinul de plasare a animalului în adăpost, termenul de exercitare a acestui drept È™i instanÈ›a la care se poate depune contestaÈ›ia.


(2) Ordinul de plasare a animalului în adăpost se semnează în mod obligatoriu de către poliÈ›istul care îl emite È™i se comunică entității responsabile cu prestarea serviciului de adăpostire a animalelor, precum È™i deÈ›inătorului animalului, dacă acesta este cunoscut.


(3) Ordinul de plasare a animalului în adăpost poate fi contestat de deÈ›inătorul animalului în condiÈ›iile Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările È™i completările ulterioare.

(Comunicat de presă emis de IPJ Botoșani)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Valeriu Iftime i-a promis "război" Farului la debutul lui Ianis Zicu! Ce a spus despre Gică Hagi: "E greu"!

astăzi, 18:00

Valeriu Iftime: "Chiar cred că pot să câÈ™tig" Valeriu Iftime nu vrea să mai aibă emoÈ›ii în actualul sezon È™i îÈ™i propune să înceapă cu dreptul împo...

Lecții de autoapărare: Jandarmii botoșăneni, prezenți în Tabăra de la Agafton! ( Foto,Video)

astăzi, 17:00

În această după-amiază, cei aproximativ 130 de participanÈ›i la cea de-a doua serie a Programului de Tabere ARC 2025, desfăşurat la Centrul de Agrement ,,Codrii de Aramă" Agafton, au ...

Reforma pensiilor speciale: Vârsta de pensionare ar putea crește la 65 de ani!

astăzi, 15:35

Ministrul Muncii, Florin Manole, a anunÈ›at că este în pregătire un proiect de lege privind pensiile speciale, care va include creÈ™terea vârstei de pensionare. „Vom avea o creÈ...