Gabriel Alecsandru: Ideea îmi aparține mie și soției mele pentru că amândoi am fost crescuți și educați în spiritul acestor valori. Familia este pentru români cea mai importantă realizare, dar din păcate trăim vremuri care tind mai mult spre dezbinare. Oamenii sunt nevoiți să traiască despărțiți unul de altul la sute de kilometri depărtare. Copilașii sunt crescuți de cele mai multe ori de bunici pentru că mama și tata aleg, fără voia lor bineînțeles, să plece în străinătate pentru un trai mai bun. Vreau să redau românilor și mai ales botoșănenilor pe care am de gând să-i reprezint cu demnitate în Parlament, încrederea și speranța că pot trăi alături de familiile lor aici, acasă.
Se ştie că familia este celula de bază a societăţii. Într-o lume aflată într-o continuă schimbare şi în care pentru mulţi prioritatea o constituie cel mai adesea banii, mai are familia acelaşi rol?
G.A: Așa cum am spus și mai devreme, pentru mine familia a avut dintotdeauna un rol extrem de important. Am crescut, alături de sora mea, într-o familie care mi-a cultivat aceste valori și vreau ca și copiii mei pentru că, din luna februarie, voi fi din nou tătic, să crească cu acest sentiment. Nicăieri în lume nu sunt sărbători, duminici și vacanțe mai frumoase decât la noi, pentru că sunt petrecute alături de cei dragi. Familia este cea care te înțelege cel mai bine și îți oferă echilibrul necesar vieții trepidante pe care o trăim cu toții. Asta am dorit să promovez eu prin această campanie, poate mai inedită, dar cu siguranță mult mai sinceră decât cele cu care ne-am obișnuit până acum. Am vrut ca botoșănenii să mă descopere așa cum sunt: tânăr, familist, sincer. Îmi doresc să ne recâștigăm ca români aceste valori la care ținem atât de mult și asta depinde numai de cei pe care oamenii îi vor trimite în Parlament, de legile pe care ei le vor face pentru ca oamenii să simtă că situația lor se îmbunătățește.
Cum se îmbină viaţa de politician cu cea de familie?
G.A: O întrebare foarte bună pentru că într-adevăr timpul e o mare problemă pentru un politician, pentru un om activ, care își dorește să lase în urma lui ceva bun. Atunci când ai însă alături de tine o soție care te înțelege, lucrurile merg mult mai ușor. Soția mea este o fire pragmatică, ce știe și înțelege foarte bine activitatea mea care necesită timp. Sunt director la o firmă privată, lucru care îți mănâncă suficient timp pentru ca îți dorești mereu performanțe și firma la care lucrez chiar are, pentru că în fiecare an este premiată pentru activitate. Pe de altă parte, ca lider al organizației noastre de tineret, mi-am dorit permanent să fim activi, să organizăm acțiuni dedicate tinerilor, copiilor, persoanelor în vârstă, pentru că îmi pasă de suferința oamenilor, de copiii buni la învățătură care merită mai mult decât au. Am derulat proiecte care au necesitat timp, pierzând poate din momentele pe care merita să le petrec alături de soția și fetița mea. Am avut însă de fiecare dată înțelegere din partea lor, fapt pentru care le mulțumesc din suflet. Fac însă tot posibilul să avem momentele nostre în fiecare zi, sărbătorile, vacanțele să le petrecem împreună. Le fac des surprize, mai mici sau mai mari, încercând astfel să compensez aceste neplăceri.
Dacă veţi câştiga un mandat de parlamentar, veţi fi nevoit să petreceţi mult timp departe de familie. Cum veţi face faţă?
G.A: Vă mărturisesc un secret pe care nu am dorit în mod special să-l fac public, dar înainte de a candida pentru un mandat de deputat, m-am consultat în primul rând cu soția mea, care mi-a înțeles foarte bine decizia și mai ales dorința de a face ceva bun pentru acest județ pentru că amândoi ne-am săturat să tot auzim promisiuni care, după alegeri să fie uitate. Eu vreau să fiu un altfel de parlamentar, să schimb mentalitatea actuală, că cel trimis în Parlament doar doarme și își votează cu ambele mâini propria leafă. De la bun început, am înțeles că, pentru a rezista vieții trepidante pe care o trăim, e foarte important să ne oferim unul altuia respect și încredere. Grijile de la firmă și problemele de peste zi rămân dincolo de ușa căminului nostru când ajung, acasă pentru că din momentul acela sunt doar eu cu soția și fiica mea. E timpul nostru și acesta cred că este și secretul unei căsnicii de lungă durată. Ne bucurăm de fiecare moment pe care îl putem petrece împreună. Am noroc că soția mea este un om care înțelege ce eforturi presupune acest lucru. Am mai spus-o și cu alte ocazii, timpul este principalul meu adversar, dar numai de noi depinde să ni-l facem și prieten. După cum singur vă descriaţi, aţi fost
unul dintre milioanele de copii crescuţi cu cheia la gât. Acum, la rândul dumneavoastră, aţi devenit tată şi în februarie va veni pe lume al doilea copil.
Cum vedeţi viitorul copiilor dumneavoastră şi al celorlalţi copii?
G.A. Așa este, sunt unul din milioanele de copii care a crescut cu cheia de gît. N-a fost ușor nici pentru noi pentru că și părinții noștri au avut griji multe, au fost și atunci lipsuri foarte mari, nu am avut deschiderea către informație pe care o au copiii de azi, dar ne-am format ca oameni datorită unei ambiții și dorințe de a evolua pe care îmi place că o văd și la mulți dintre copii și tinerii de azi. Eu personal, chiar am pornit de jos și am fost nevoit să lupt din greu, mai ales după pierderea tatălui meu la vârsta de 14 ani, pentru a-mi croi un drum în viață, pentru a reuși sa termin o facultate, să fiu pe picioarele mele. Viitorul copiilor de azi depinde de ei, dar și de cei pe care oamenii îi vor trimite în Parlament. Dacă vom continua să fim reprezentați de aceiași oameni plini de sine, care doar dorm și nu fac nimic, anii următori vor fi la fel de negri precum este prezentul. Eu îmi doresc, de pildă ca deputat, să lupt pentru drepturile copiilor. Îmi doresc foarte mult ca alocația de stat pe care o primesc copiii noștri să crească pentru că nu e normal ca, în condițiile în care în ultimele 7 luni prețurile la principalele alimente au cunoscut o creștere record, alocația să fie tot 42 lei. Vreau să acord ca deputat una-două burse de merit unor elevi cu rezultate foarte bune la învățătură pentru că sunt adeptul stimulării performanțelor în orice domeniu de activitate. Vreau să-i ajut pe tineri să-și deschidă propriile afaceri pentru că, la momentul actual, aceasta e printre puținele posibilități de a rămâne aici, acasă pentru a se dezvolta. Eu chiar vreau să fac ceva pentru botoșănenii mei. Îmi iubesc orașul, sunt mândru că m-am născut aici și nu m-aș vedea trăind în altă parte.
Mizaţi pe un vot politic la aceste alegeri sau pe imaginea dumneavoastră?
G.A. E o perioadă în care orizontul opțiunilor politice din partea oamenilor e puțin incert și de aceea, mizez poate mai mult în această campanie pe propria imagine. Am însă un respect deosebit pentru colegii mei din ARD și pentru domnul președinte, Cătălin Flutur care m-a recomandat și m-a susținut chiar pentru a candida pentru mandatul de deputat în Colegiul 6 Botoșani. Consider că a candida independent nu e o soluție în momentul de față în România pentru că ai nevoie de o echipă care să te susțină în luarea decizilor și în promovarea propriilor proiecte. Iar eu sunt un candidat tânăr, care chiar își dorește să facă ceva pentru acest județ. Vreau să colaborez cu toți primarii indiferent de partidul din care aceștia provin pentru a le susține proiectele pe care le au. Vreau să fiu un parlamentar activ! Fac puține promisiuni dar vreau ca faptele să vorbească despre mine.