Institutul Cantacuzino a ramas fara licenta de producere a vaccinurilor!

Singurul Institut din România care producea vaccinuri a rămas fără licenţă şi nu mai poate produce niciun fel de vaccin. Reprezentanţii din Ministerul Sănătăţii susţin, însă, că unitatea este în curs de reautorizare.

Agenţia Naţională a Medicamentului a ridicat licenţa liniei de producere a vaccinurilor de la Institutul Cantacuzino din Capitală deoarece nu respectă standardele europene. Licenţa a fost retrasă din 8 februarie şi din acel moment nu se mai poate produce nici un fel de vaccin, nici măcar pe cel împotriva virusului de gripă nouă.

Reprezentanţii din Ministerul Sănătăţii (MS) spun că Institutul "Cantacuzino" din Capitală este în curs de reautorizare pentru a produce vaccinuri, conform unei proceduri uzuale, şi că nu există nici o problemă de fond în această privinţă, a declarat consilierul ministrului Sănătăţii, prof. dr. Geza Molnar, pentru NewsIn.

"Institutul a avut termen până în ianuarie 2010 să fie reautorizat, iar în prezent este în curs de obţinere a noii autorizaţii. Este, practic, o problemă de uz curent, nicidecum una de fond. Pe de altă parte, la Cantacuzino nu se mai produceau oricum vaccinuri în această perioadă, deoarece pentru gripa AH1N1 s-a oprit producţia după cinci milioane de doze, iar pentru vaccinul BCG (contra tuberculozei - n.r.) este în curs de instalare noua linie tehnologică. În privinţa noului vaccin contra gripei sezoniere, producţia va începe prin luna mai, pentru ca imunizarea să fie posibilă din toamnă", a precizat Molnar.

Institutul Cantacuzino mai producea şi vaccinul împotriva disteriei şi tetanosului.

La începutul lunii februarie, Agenţia Naţională a Medicamentului a ridicat licenţa vaccinului anti-TBC care se administrează nou-născuţilor din aceleaşi motive.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Dan Șlincu: „PSD la guvernare este garanția creșterii veniturilor pentru toate categoriile de populație”

astăzi, 08:13

„PSD la guvernare este garanția creșterii veniturilor pentru cei care muncesc sau au muncit o viață. Emiterea Hotărârii de Guvern prin care se aprobă creșterea salariului minim la 4...

Propunerea care ar schimba sistemul medical de stat: Angajări pe perioadă determinată, evaluări ca la privat!

astăzi, 07:58

Prof.univ.dr Diana Păun propune ca sistemul angajărilor la stat să fie schimbat. Aceasta a făcut referire cu precădere la modul în care sunt angajaţi medicii în spitalele de stat din...

Povestea misterioaselor catacombe de sub orașul Botoșani!

astăzi, 07:29

Orice botoșănean trecut de 50 de ani a auzit cu siguranță de legenda catacombelor de sub oraș. Unii se laudă că le-au și văzut sau ajuns măcar într-o anumită zonă a acestora. De a...