Indemnizatia pentru mame: Cate persoane iau 1.000 de lei pe luna de la stat, dupa ce au cotizat foarte putin sau chiar deloc

Cea mai mare indemnizatie pentru cresterea copilului a fost titlu de breaking news in presa noastra si subiect al unor controale, insa care e situatia la polul opus? Cate persoane au primit bani de la stat, cu toate ca nu au cotizat deloc sau foarte putin?

La inceputul lunii, Ministerul Muncii, condus de Dragos Pislaru, atragea atentia ca exista un dezechilibru in ceea ce priveste indemnizatia pentru cresterea copilului.

Astfel, 242 de beneficiari (adica doar 0,17% din numarul total) primesc circa o treime din bugetul alocat.

Cea mai mare suma primita sub forma de indemnizatie pentru cresterea copilului a fost - din iulie incoace, adica de cand au intrat in vigoare noile prevederi - de 160.000 de lei/luna, incasata de o persoana din Sibiu. E vorba de o multime de bani, asa ca autoritatile au intrat pe fir, iar platile au fost suspendate pana cand Fiscul termina de verificat provenienta veniturilor, evident substantiale.

Potrivit datelor oficiale, beneficiarul a avut un castig impozabil de 187.158 de lei/luna.

Pe locul al doilea s-a aflat un bucurestean, care a primit o indemnizatie de 94.168 de lei, urmat de un parinte din Constanta, cu 56.132 de lei pe luna. Impreuna, cele trei persoane au primit lunar 310.300 de lei.

In aceste conditii, Ziare.com a vrut sa afle care e situatia la polul opus si am vrut sa stim cate persoane au primit indemnizatia minima, de 1.063 de lei, care e acordata si unor persoane fara venituri, dar si unora care castiga foarte putin si cotizeaza si mai putin.

"Numarul celor care beneficiaza de indemnizatia minima de 1.063 de lei era la nivelul lunii iulie de 95.060 de persoane", ne-au transmis reprezentantii Agentiei Nationale pentru Plati si Inspectie Sociala. In total, e vorba de 101.048.780 de lei.

Reamintim ca indemnizatia lunara pentru cresterea copilului se stabileste in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului si nu poate fi mai mica de 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata (adica nu poti primi mai putin de 1.063 de lei).

De asemenea, de indemnizatie mai beneficiaza si cei care s-au aflat in una din situatiile asimilate, conform art. 2 alin (5) din OUG nr. 111/2016, inclusiv studentii si elevii care nu au realizat venituri si carora li se acorda tot indemnizatia minima, adica 1.063 de lei.

Totodata, "persoanele care au avut salariul minim pe economie sau au beneficiat de indemnizatia de somaj etc. si care au avut venituri pentru care procentul de 85% este mai mic de 1.063 de lei primesc tot indemnizatia minima", dupa cum ne-au mai precizat reprezentantii Agentiei Nationale pentru Plati si Inspectie Sociala. Ziare.com

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Leo Grozavu, după 1-1 cu CFR Cluj: ”Nu aș vrea să fiu arogant, dar am fost mai buni!”

astăzi, 21:37

Meriton Kirenica a deschis scorul pentru ardeleni rapid (minutul 10), însă moldovenii au avut forța să egaleze pe final prin Enzo Lopez (minutul 85). ”Cred că puteam să obținem ma...

FC Botoșani - CFR Cluj 1-1. Cu Leo Grozavu pe bancă, botoșănenii scot un punct și impresionează în jocul cu „feroviarii”!

astăzi, 20:10

FC Botoșani a „smuls” un punct pe final, punându-i o nouă piedică CFR-ului, 1-1. „Feroviarii” n-au excelat în Moldova și irosesc puncte importante în lupt...

O nouă căsuță ridicată de o asociație din Botoșani oferă noi speranțe pentru persoanele aflate în dificultate!

astăzi, 17:50

După o săptămână de muncă dedicată amplasării acestei casute, în săptămâna următoare va fi amenajat interiorul, astfel încât să poată fi oferit un cămin pent...