Închirierea apartamentelor din clădirile cu bulină roșie va fi interzisă. Nerespectarea interdicției va aduce amenzi de până la 75.000 de lei

Închirierea sau darea spre folosință a locuințelor situate în clădiri încadrate în clasa I de risc seismic sau, după cum li se spune în mod frecvent, clădiri cu bulină nu va mai fi posibilă, iar cei ce vor încălca această regulă vor putea fi amendați cu până la 75.000 de lei, dacă un proiect de lege adoptat deja de Executiv va ajunge să se aplice. Totuși, potrivit proiectului, după ce se fac lucrări de consolidare a imobilului, apartamentele dintr-o clădire cu bulină vor putea fi închiriate din nou.

În esență, proiectul de lege, ce, odată adoptat de Guvern, merge la Parlament pentru dezbatere și vot, vizează introducerea în actuala legislație a unor măsuri destinate reducerii riscului seismic al clădirilor.

Una dintre aceste măsuri vizează închirierea sau, mai bine zis, interzicerea închirierii unor categorii de apartamente. Mai exact, din momentul aplicării măsurilor conținute de proiectul de lege se va interzice “închirierea sau cedarea în comodat/ folosință a spațiilor cu destinația de locuință din clădirile încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic Rs I”.

Amenzile pe care le vor risca cei ce vor închiria apartamente situate în clădiri cu bulină vor fi cuprinse, după cum apare în proiect, între 50.000 și 75.000 de lei.

Totuși, interdicția va fi valabilă doar “până la recepția la terminarea lucrărilor de intervenţii realizate în scopul creşterii nivelului de siguranţă la acţiuni seismice a clădirii existente”. Cu alte cuvinte, proprietarii își vor putea închiria din nou apartamentele deținute în clădiri încadrate, în primă fază, la clasa I de risc seismic doar după ce se consolidează imobilul, scrie AvocatNet.ro.

De fapt, potrivit proiectului de față, proprietarii clădirilor expertizate tehnic şi încadrate în clasa de risc seismic Rs I prin raport de expertiză tehnică, fie că vorbim de de persoane fizice sau juridice, vor trebui să înceapă demersuri pentru consolidarea acestora, astfel:

- realizarea proiectării lucrărilor de intervenţii de către persoane fizice sau juridice autorizate şi verificarea proiectelor de către verificatori tehnici atestaţi, în termen de doi ani de la data primirii notificării încadrării în clasa de risc seismic RsI a clădirii expertizate;
- începerea execuţiei lucrărilor de intervenţii de către persoane juridice autorizate care au responsabili tehnici cu execuţia atestaţi, inclusiv urmărirea, verificarea lucrărilor de intervenţii prin diriginţi de şantier autorizaţi şi recepţia la terminarea lucrărilor, în termen de doi ani de la data finalizării proiectului tehnic de execuție a lucrărilor.

Nerespectarea termenelor de mai sus va aduce proprietarilor de imobile cu risc seismic ridicat amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.

Potrivit proiectului, din clasa de risc seismic Rs I fac parte clădirile cu susceptibilitate de prăbușire, totală sau parțială, la acțiunea cutremurului luat în calcul la proiectare. În plus, proiectul stabilește și că imobilele cu risc seismic ridicat deținute de persoane fizice și firme vor putea fi consolidate cu bani de la stat.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Experimentul unui șofer i-a uluit pe angajații de la RAR: Cum faci mașină electrică din Dacia 1300!

Wednesday, 25 December 2024

A transforma o Dacia 1300 într-o mașină electrică nu este doar o idee extravagantă dacă ești pasionat de autoturisme. Acest experiment a fost pus în practică de către un româ...

Țările în care armata redevine obligatorie. Vârsta de la care bărbații vor fi recrutați pentru stagiul militar!

Wednesday, 25 December 2024

Ministerul Apărării din Croaţia, ţară membră NATO din 2009, a anunţat marţi, 24 decembrie, că va demara în ianuarie anul viitor procesul de reintroducere a serviciului militar obligator...

Medic botoșănean, semnal de alarmă către părinți: Complicațiile care "pot lăsa sechele până la pierderea vederii”

Wednesday, 25 December 2024

Sinuzita este o afecțiune ce presupune inflamația sinusurilor nazale, în urma unei răceli, a unei alergii sau a unui blocaj în aceea zonă. Sinusurile au mai multe roluri, de la amplifi...