Facturile la gaze naturale ar putea exploda. Analist economic: „Pentru mulți români, vizita la hipermarket va fi ca la muzeu”

Invadarea Ucrainei de către Rusia a declanșat un nou război care durează deja de două luni și jumătate. Deși este încă prea devreme pentru a ști când și cum se va termina totul, consecințele economice sunt deja vizibile.

Într-un interviu pentru Ziare.com, analistul economic Adrian Negrescu a explicat cât de mult depindem, de fapt, de gazul rusesc. Exploatarea gazelor din Marea Neagră ar putea fi o soluție, însă doar în viitor, pentru că încă nu avem aprobată modificarea legii offshore.

E foarte probabil să ajungem să importăm gaze de la vecinii bulgari, pe noua conductă pe care, acum, cei din Bulgaria o construiesc.

Adrian Negrescu, în interviul pentru Ziare.com, a vorbit și despre o posibilă criză alimentară, dar și despre cum va trebui relansată economia. Tot el a explicat și care e realația din prezent dintre Rusia și Ucraina.

Vizita la hipermarket, ca la muzeu

„Criza alimentară, în România, va însemna o criză a puterii de cumpărare. Nu vor lipsi produsele de pe raft, asta este singur, însă pentru mulți dintre români vizita la hipermarket va fi ca la muzeu.

Vor admira produsele, dar nu și le vor permite. În următoarele luni, pe fondul scumpirilor, vom asista la o scădere sensibilă a vânzărilor în volum, pe fondul deprecierii puterii de cumpărare", a explicat Adrian Negrescu.

„Românii vor cumpăra mai puțin, probabil la suta de grame, cum au făcut-o de Paște, și în general produse mai ieftin, de la brandurile marcă proprie. Produse mai ieftine, dar mai slabe calitativ, pentru că producătorii și importatorii vor căuta să aducă cât mai mult pe raft alimente pe care să și le poată permit oamenii.

Pentru alte țări, da, situația va fi una dificilă, când vorbim de aprovizionarea cu grâu, cu porumb, cu ulei, în condițiile în care majoritatea importurilor veneau din Rusia și Ucraina", a adăugat analistul financiar.

Dacă rușii opresc robinetul, nu avem altă sursă sigură pentru a importa gaz

Problema gazelor e una sensibilă inclusiv pentru România, spune Adrian Negrescu.

„Da, în lunile de vară nu avem nevoie atât de mult de gaz de import, pentru că consumul este în scădere, dar în perspectiva iernii, va fi o reală problemă.

Noi importăm în medie cam 20% din necesarul de gaze, prin două firme aflate în relație direct cu Gazprom. Dacă rușii vor opri robinetul, va fi o problemă pentru că nu văd, cel puțin în acest moment, nicio sursă garantată care să înlocuiască gazul rusesc", a explicat Adrian Negrescu.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Florin Gavril: „PSD e singurul partid cu măsuri de stimulare a tinerilor care se angajează pentru prima dată și a companiilor care le oferă joburi stabile”

astăzi, 17:55

„Soluțiile noastre sunt: prime de stabilitate pentru 2 ani pentru fiecare nou angajat, subvenție pentru companiile care îi angajează pe tinerii fără experiență pe piața muncii și ...

Botoșăneni reținuți de polițiști pentru furturi din genți și buzunare!

astăzi, 17:15

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul de Investigații Criminale au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele a doi tineri de 35 și 18 ani, din munici...

Botoșaniul are încă un Tezaur Uman Viu. „A țesut cu migală, atenție și pricepere”

astăzi, 15:49

De astăzi (nota red. 14 noiembrie 2024), Elena Amorțitu este al cincilea Tezaur Uman Viu al județului Botoșani, în domeniul prelucrării fibrelor și firelor textile: in, cânepă,...