Incendiul puternic, izbucnit lângă centrala de la Cernobîl, nu pune în pericol sănătatea botoşănenilor, cel puţin asta susţine directorul APM Botoşani, acesta menţionând că valorile masurate in ultimele zile nu au pus in evidenta modificari ale nivelului de radioactivitate.
"Valorile masurate in ultimele zile nu au pus in evidenta modificari ale nivelului de radioactivitate al mediului ca urmare a incendiului din zona Cernobîl. Mentionam ca, in cazul inregistrarii unor depasiri ale limitelor prevazute de legislatie, sunt anuntate autoritatile judetene si locale pentru a se lua masuri imediate de protectie a populatiei", a declarat directorul executiv al APM Botosani, Eugen Mateciuc.
Un incendiu pe proportii a izbucnit in padurea Cernobil, Ucraina, de langa centrala nucleara dezafectata. Focul s-a raspandit pe o suprafata de 400 de hectare, insa in noaptea de marti spre miercuri pompierii ucraineni au reusit sa il aduca sub control. Guvernul ucrainean a dat asigurari ca, in pofida faptului ca situatia a fost grava si incendiul se indrepta spre centrala atomica, nivelul radiatiilor nu s-a modificat in zona. Focul din zona de excluziune a fost stins complet, a subliniat Zorian Skiriak, care a precizat ca fortele de interventie se afla in continuare in zona pentru a preveni o reizbucnire.
De asemenea, Ministrul Mediului din România, Gratiela Gavrilescu, a declarat, miercuri, ca fumul degajat de incendiul de la Cernobil nu va ajunge in Romania, in urmatoarele 72 de ore.
"Am dispus, in cadrul Comitetului, supravegherea atenta a monitorizarii continue a nivelului de radioactivitate si in urmatoarele zile. In acelasi timp, va informez ca, potrivit informatiilor primite de la Ministerul Afacerilor Externe, in zona Centralei de la Cernobil, precum si in zona Kievului, nu au fost depasite valorile maxim admisibile pentru emisiile radioactive. Potrivit informarii MAE, incendiul extins pe o suprafata de 320 de hectare a fost localizat si stopat de autoritatile ucrainiene", a declarat ministrul Mediului, potrivit Mediafax. Aceasta a adaugat ca fumul nu va ajunge in tara noastra, in urmatoarele 72 de ore.
La Botoşani, Agentia pentru Protectia Mediului monitorizeaza nivelul de radioactivitate al mediului prin Statia de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului (SSRM) BT 1, parte integrată a sistemului de supraveghere a poluării mediului din subordinea Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor.
Monitorizarea permite detectarea oricăror creşteri cu semnificaţie radiologică ale nivelelor de radioactivitate a mediului, supravegherea radioactivităţii factorilor de mediu, în scopul protecţiei populaţiei şi a mediului, în caz de accident nuclear sau urgenţă radiologică.
Procedurile, metodologiile şi instrucţiunile de lucru sunt stabilite conform Ordinului M.M.P. nr. 1978/2010 – privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare al Reţelei Naţionale de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului. Monitorizarea radioactivităţii mediului este realizată prin măsurători beta globale şi dozimetrice pe toţi factorii de mediu (apa, aer, sol, vegetatie).
Măsurătorile efectuate de SSRM BT 1 sunt transmise in flux continuu catre Laboratorul National de Radioactivitate a Mediului, din cadrul Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului.
La 26 aprilie 1986 a avut loc cel mai grav accident nuclear din istoria lumii, in apropiere de granita Ucrainei cu Belarus. Unul dintre reactoarele centralei a explodat si s-au scurs materiale radioactive ce au provocat moartea a mii de persoane in lunile si anii ce au urmat.
Incendiu puternic langa centrala de la Cernobîl: La Botoşani nu s-au înregistrat modificari ale nivelului de radioactivitate!
Stiri Botosani Thursday, 30 April 2015 ActualitateSpune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Parohia Pacea oferă și mâine îmbrăcăminte și încălțăminte de sezon celor care au nevoie: Noul program al Casei „Sf. Irina”!
astăzi, 20:15
Oricine are nevoie poate veni să-și aleagă ce îi trebuie. Dacă săptămâna trecută voluntarii s-au concentrat pe campania „O haină călduroasă pentru oricine are nevoie&rdq...
Vești bune pentru pensionari: Fondurile pentru bilete de tratament balnear pe 2025 au fost aprobate!
astăzi, 19:30
Premierul Marcel Ciolacu a informat, astăzi, că în acest an vor fi oferite bilete de tratament balnear în valoare totală de 400 milioane de lei pentru pensionarii din sistemul public. &...
Acțiune a polițiștilor pentru prevenirea delictelor silvice: Permise reținute și marfă confiscată!
astăzi, 18:40
Astfel, activitățile au fost desfășurate pe raza întregului județ, în intervalele orare 06:00-09:00 și 15:00-18:00, fiind legitimate aproximativ 400 de persoane, controlate peste 300...