Inainte de alegeri, Parlamentul vrea pensii speciale si pentru jurnalisti. Guvernul spune NU

Camera Deputatilor a adoptat, miercuri, in calitate de for decizional, un proiect potrivit caruia jurnalistii pensionari, membri ai uniunilor de creatori, vor primi o indemnizatie de pana la 50% din pensie.

Proiectul legislativ a fost adoptat cu 207 voturi "pentru" si 7 voturi "impotriva".

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, a declarat ca Executivul nu sustine astfel de masuri si, in plus, jurnalistii au criticat aceasta tactica a pensiilor speciale in trecut, deci "nu este cazul" sa obtina un statut special, arata ziare.com.

"Orice modificare legislativa care prevede pensii speciale nu o consideram oportuna. Situatia pensiilor este intr-adevar una complicata, dar nu se rezolva prin pensii speciale pentru diverse categorii, ca nu ajungem nicaieri", a spus Suciu.
Purtatorul de cuvant al Guvernului a afirmat ca face aceste declaratii "cu toata simpatia pentru profesia de jurnalist", avand in vedere ca si el a fost jurnalist.

Deputatul PNL Gheorghe Ialomitianu a anuntat in plenul Camerei ca liberalii sustin acest proiect de lege.

"Prin acest proiect de lege se face o reparatie pentru cuprinderea tuturor pensionarilor care fac parte din uniunea creatorilor. Nu cred ca e o problema cu impactul bugetar atat timp cat ministrul de Finante ne spune ca are incasari mai mari fata de prevederile bugetare", a spus Ialomitianu.

Propunerea legislativa adoptata miercuri a fost initiata de senatorul UNPR, Haralambie Vochitoiu, si semnata de alti 37 de parlamentari UNPR si PSD, printre care Gabriel Oprea, Mihai Fifor, Florentina Jipa sau Eugen Nicolicea.

Proiectul modifica Legea 8/2006, potrivit careia membrii uniunilor de creatori beneficiaza de o indemnizatie de 50% din pensie,
incluzandu-i pe jurnalisti printre beneficiari.

Conform proiectului adoptat, pentru a beneficia de indemnizatie, persoanele vizate trebuie sa aiba o vechime de cel putin 15 ani in practicarea meseriei de jurnalist si sa fie membru al unei asociatii de presa recunoscuta legal timp de minimum cinci ani.

In expunerea de motive, Vochitoiu arata ca de la aplicarea Legii 8/2006 a fost omisa creatia jurnalistica, astfel ca Uniunea Ziaristilor din Romania s-a adresat Academiei Romane, care a fost de parere ca "actul jurnalistic, publicistic din presa scrisa si cea audiovizuala constituie un act de creatie a jurnalistului, cand produsul jurnalistic este de calitate si respecta Codul deontologic al profesiei de jurnalist".

Proiectul a fost depus la Senat in urma cu aproape un an, pe 15 aprilie 2015, cand la Camera era depusa initiativa privind pensiile speciale ale parlamentarilor, adoptata in iunie si apoi in decembrie, dupa ce a fost trimisa spre reexaminare de presedintele Klaus Iohannis.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșăneni sancționați pentru continuarea propagandei electorale!

astăzi, 20:54

Cei peste 1.300 de polițiști, jandarmi, pompieri și polițiști de frontieră s-au asigurat că materialele necesare votării au ajuns în siguranță la secțiile de votare și au încep...

13 candidați: România își alege al cincilea președinte de după 1989!

astăzi, 18:24

România își alege cel de-al cincilea președinte de după 1989, după Ion Iliescu (trei mandate), Emil Constantinescu, Traian Băsescu (două mandate) și Klaus Iohannis (două mandate). ...

Pedepsit să muncească la Muzeul din Botoșani după ce a fost condamnat pentru deținere de droguri de mare risc!

astăzi, 17:12

Tribunalul Suceava l-a condamnat pe Costel Vlăduț I. la cinci luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de deținere de droguri de mare risc, pentru consum propr...