In ce conditii este ucenicia considerata vechime in munca, pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001

Pentru perioadele de dinainte de 1 aprilie 2001, ucenicia este considerata stagiu de cotizare si/sau vechime in munca doar in anumite conditii, potrivit unei decizii recente a Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) prin care s-a solutionat un recurs in interesul legii formulat de Avocatul Poporului (AP).

Printr-o decizie luata luni, ICCJ a hotarat ca, pentru perioadele anterioare anului 2001, ucenicia este considerata, dupa caz, stagiu de cotizare si/sau vechime in munca doar in anumite conditii, informează avocatnet.ro.

Mai exact, judecatorii au stabilit ca perioada in care o persoana a fost ucenic cu plata si a urmat cursurile unei scoli profesionale:

-este considerata stagiu de cotizare daca ucenicul a primit salariu sau a cotizat la fostele case de asigurari sociale (pentru perioadele anterioare datei de 1 ianuarie 1949);
-este considerata vechime in munca, indiferent daca in privinta ucenicului a existat obligatia virarii contributiilor la fostele case de asigurari sociale, dar reprezinta stagiu de cotizare numai daca s-a cotizat la fostele case de  asigurari sociale (pentru perioadele dintre 1 ianuarie 1949 si 1 ianuarie 1954);
-este considerata stagiu de cotizare si vechime in munca perioada practicii in productie (pentru perioadele dintre 1 ianuarie 1954 si 1 aprilie 2001).

Motivele pentru care s-a ajuns la aceasta hotarare vor fi detaliate de judecatori in decizia ce va aparea in perioada urmatoare in Monitorul Oficial. Aceasta va deveni obligatorie pentru toate instantele judecatoresti dupa momentul publicarii.

Recursul in interesul legii referitor la includerea uceniciei la calculul vechimii in munca a fost formulat de AP in primavara acestui an, avand in vedere ca instantele judecatoresti au dat solutii diferite in numeroasele cauze prin care s-a solicitat recunoasterea perioadei de ucenicie ca vechime in munca.

Concret, in sesizarea adresata ICCJ se arata ca instantele fie au admis, fie au respins cererile. In solutiile de admitere, judecatorii au considerat ca trebuie probata existenta unui contract de ucenicie, nu a unui contract de munca, in timp ce solutiile de respingere au avut la baza lipsa contractului de munca pe perioada uceniciei.

In sesizare, Avocatul Poporului subliniaza ca unele instante si-au bazat solutiile de admitere si pe punctul de vedere al Casei Nationale de Pensii Publice, conform caruia "ucenicii pot beneficia de valorificarea ca vechime in munca a perioadei de ucenicie doar daca dovedesc ca in perioada de ucenicie au primit salariu pentru care s-a virat contributia de asigurari sociale de stat".

Important! In prezent, ucenicii beneficiaza de toate drepturile si obligatiile prevazute de legislatia muncii in cazul salariatilor, iar regulile pentru organizarea, desfasurarea si controlul activitatii de ucenicie sunt reglementate prin Legea nr. 279/2005.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Unui avocat i se cere sfatul! (Foto, Video)

astăzi, 07:15

Unui avocat i se cere sfatul! -Cum îmi pot primi cei 3000 de euro înapoi de la Ionescu, dacă eu mi-am pierdut chitanța de împrumut? -Scrieți-i o scrisoare și spuneți-i să vă...

Calendar ortodox, 15 octombrie: Sfântul Sfinţit Mucenic Lucian, preotul din Antiohia

astăzi, 07:00

Sfântul Mucenic Lucian era din oraşul Samosata, Siria şi s-a născut din părinţi dreptcredincioşi. Părinţii săi au murit pe când el era încă tânăr, motiv pentru care ...

Blocada polițiștilor de la Rutieră a lăsat zeci de șoferi fără permis!

Monday, 14 October 2024

În cadrul activităților desfășurate au fost legitimate peste 1.000 de persoane, au fost aplicate 570 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 90.000 de lei și au fost reț...