In ce conditii este ucenicia considerata vechime in munca, pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001

Pentru perioadele de dinainte de 1 aprilie 2001, ucenicia este considerata stagiu de cotizare si/sau vechime in munca doar in anumite conditii, potrivit unei decizii recente a Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) prin care s-a solutionat un recurs in interesul legii formulat de Avocatul Poporului (AP).

Printr-o decizie luata luni, ICCJ a hotarat ca, pentru perioadele anterioare anului 2001, ucenicia este considerata, dupa caz, stagiu de cotizare si/sau vechime in munca doar in anumite conditii, informează avocatnet.ro.

Mai exact, judecatorii au stabilit ca perioada in care o persoana a fost ucenic cu plata si a urmat cursurile unei scoli profesionale:

-este considerata stagiu de cotizare daca ucenicul a primit salariu sau a cotizat la fostele case de asigurari sociale (pentru perioadele anterioare datei de 1 ianuarie 1949);
-este considerata vechime in munca, indiferent daca in privinta ucenicului a existat obligatia virarii contributiilor la fostele case de asigurari sociale, dar reprezinta stagiu de cotizare numai daca s-a cotizat la fostele case de  asigurari sociale (pentru perioadele dintre 1 ianuarie 1949 si 1 ianuarie 1954);
-este considerata stagiu de cotizare si vechime in munca perioada practicii in productie (pentru perioadele dintre 1 ianuarie 1954 si 1 aprilie 2001).

Motivele pentru care s-a ajuns la aceasta hotarare vor fi detaliate de judecatori in decizia ce va aparea in perioada urmatoare in Monitorul Oficial. Aceasta va deveni obligatorie pentru toate instantele judecatoresti dupa momentul publicarii.

Recursul in interesul legii referitor la includerea uceniciei la calculul vechimii in munca a fost formulat de AP in primavara acestui an, avand in vedere ca instantele judecatoresti au dat solutii diferite in numeroasele cauze prin care s-a solicitat recunoasterea perioadei de ucenicie ca vechime in munca.

Concret, in sesizarea adresata ICCJ se arata ca instantele fie au admis, fie au respins cererile. In solutiile de admitere, judecatorii au considerat ca trebuie probata existenta unui contract de ucenicie, nu a unui contract de munca, in timp ce solutiile de respingere au avut la baza lipsa contractului de munca pe perioada uceniciei.

In sesizare, Avocatul Poporului subliniaza ca unele instante si-au bazat solutiile de admitere si pe punctul de vedere al Casei Nationale de Pensii Publice, conform caruia "ucenicii pot beneficia de valorificarea ca vechime in munca a perioadei de ucenicie doar daca dovedesc ca in perioada de ucenicie au primit salariu pentru care s-a virat contributia de asigurari sociale de stat".

Important! In prezent, ucenicii beneficiaza de toate drepturile si obligatiile prevazute de legislatia muncii in cazul salariatilor, iar regulile pentru organizarea, desfasurarea si controlul activitatii de ucenicie sunt reglementate prin Legea nr. 279/2005.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Exercițiu de alarmare publică „MIERCUREA SIRENELOR”. Toate mijloacele de alarmare publică din județ intră în verificări!

astăzi, 13:20

 Miercuri, 26 februarie, începând cu ora 10:00, va avea loc exercițiul de alarmare publică, denumit generic “MIERCUREA SIRENELOR”. Astfel, va fi verificat modul de func...

În urmă cu puțin timp: Incendiu izbucnit într-o casă dintr-un cartier botoșănean! (Foto)

astăzi, 12:28

Un incendiu a izbucnit, în urmă cu puțin timp, într-o casă de pe strada Crizantemelor din cartierul Tulbureni. Bunurile dintr-o cameră au fost cuprinse de flăcări, cel mai probabi...

Botoșănean dus în arest după ce s-a urcat mort de beat la volan și a ajuns cu mașina în șanț!

astăzi, 11:55

La data de 24 februarie 2025, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Flămânzi au emis ordonanță de reținere, pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat, de 54 de ani, din comuna Copălău...