În blocuri vor trebui să existe numai contoare și repartitoare pentru căldură cu citire la distanță

Până în 2027, toate contoarele și repartitoarele de costuri pentru energia termică din blocuri vor trebui să permită citirea de la distanță a valorilor înregistrate, potrivit unui proiect de ordonanță ce se află la avizarea Consiliului Economic și Social (CES).

În acest sens, de la sfârșitul anului, se vor putea instala doar contoare și repartitoare de căldură cu citire de la distanță, iar dispozitivele deja instalate, care nu pot fi citite de la distanță, vor trebui înlocuite cu unele dotate cu această facilitate. Inițial, măsura era cuprinsă într-un proiect de lege apărut acum aproape doi ani, dar care a fost transformat recent în proiect de OUG, ceea ce ne indică faptul că autoritățile vor s-o adopte cât de curând, conform AvocatNet.ro.

Proiectul de OUG de la CES vizează, în esență, modificarea Legii nr. 121/2014 privind eficienţa energetică.

„În măsura în care este posibil din punct de vedere tehnic, rezonabil din punct de vedere financiar şi proporţional în raport cu economiile de energie potenţiale, consumatorii finali de gaze naturale, încălzire centralizată, răcire centralizată şi apă caldă menajeră sunt dotaţi cu contoare individuale la preţuri competitive, la care vor avea acces digitalizat, care reflectă exact consumul real de energie al consumatorilor finali şi care furnizează informaţii despre nivelul și profilul de consum, despre timpul efectiv de utilizare", stabilește, în primă fază, viitoarea ordonanță.

Apoi, proiectul mai prevede că în imobilele de tip condominiu și în clădirile mixte racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică sau dotate cu o sursă centrală de încălzire sau de răcire, este obligatorie montarea contoarelor individuale până la 31 decembrie 2022 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire ori răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit.

În orice caz, contoarele și repartitoarele de costuri pentru energia termică instalate de la sfârșitul anului vor trebui să fie dispozitive care pot fi citite de la distanță. Contoarele și repartitoarele de costuri pentru energia termică deja instalate, care nu pot fi citite de la distanță, vor trebui modernizate sau înlocuite, astfel încât să poată permite acest lucru, până la 1 ianuarie 2027.

Astfel, până la începutul lui 2027, toți locatarii de la bloc vor trebui să aibă contoare sau repartitoare de costuri pentru energia termică ce oferă posibilitatea citirii de la distanță. De la această regulă vor fi exceptate însă asociațiile de proprietari care demonstrează că dotarea cu contoare și repartitoare cu citire la distanță nu este rentabilă. Acestea pot folosi alte metode alternative rentabile pentru măsurarea consumului de energie termică.

Criteriile generale, metodologia și/ sau procedurile pentru a determina lipsa de fezabilitate tehnică și nerentabilitatea vor trebui aprobate prin hotărâre a consiliului local.

După cum apare și în expunerea de motive ce însoțește proiectul, prin modificările propuse la Legea nr. 121/2014 privind eficienţa energetică „se creează cadrul necesar realizării de noi economii anuale, pentru perioada 2021-2030 și se stabilesc metodele de calcul și monitorizare a cantității obligatorii de economii de energie care trebuie aplicate în vederea atingerii obiectivului național de eficiență energetică”.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Patronul lui Sepsi, măsuri uluitoare după remiza de la Botoșani: „Prânzul pe care îl primeați zilnic de la noi va fi oferit gratuit familiilor nevoiașe!”

astăzi, 16:30

Discurs fără precedent al lui Laszlo Dioszegi, finanțatorul echipei Sepsi Sfântu Gheorghe! Acesta a anunțat măsuri uluitoare la clubul din Superliga, imediat după remiza covăsnenilor de s...

Nova Apaserv anunță posibile dificultăți în preluarea sesizărilor telefonice, în perioada 3-4 februarie 2025!

astăzi, 15:57

Nova Apaserv Botoșani informează că, în perioada 3-4 februarie 2025, pot apărea anumite dificultăți în preluarea sesizărilor, ca urmare a implementării unei soluții software de di...

Două orașe și patru comune din Botoșani primesc finanțare pentru parcuri fotovoltaice!

astăzi, 15:10

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a semnat vineri noi contracte de finanţare cu 84 de entităţi publice pentru investiţii din Fondul pentru Modernizare pentru dezvoltarea de noi capacităţi d...