In 2010, economia judetului Botosani a fost pe minus! Vezi cele mai afectate sectoare de activitate!

In 2010, economia judetului Botosani a fost pe minus! Vezi cele mai afectate sectoare de activitate!

 RADU TURCANU, director DGFP Botosani  

Criza financiara si-a pus amprenta anul trecut pe majoritatea afacerilor din judetul Botosani, aspect confirmat si de rezultatele financiare inregistrate de operatorii economici, la finele lui 2010.

Potrivit unui raport intocmit Directia Generala a Finantelor Publice, privind situatia economico-financiara a agentilor economici din judetul Botosani, la 31.12.2010, activitatea de ansamblu a economiei judetului a generat o cifra de afaceri in suma de peste 3 miliarde de lei lei, cu un profit de peste 125 de milioane de lei si o pierdere de peste 200 de milioane de lei, inregistrandu-se astfel un rezultat negativ in suma de aproape 76 de milioane de lei.

Astfel, fata de anul 2009, economia judetului a inregistrat o descrestere de 3%.

“Analiza pe care am realizat-o are la baza informatiile asa cum au fost raportate de agentii economici activi in anul 2010 si declaratiile celor care se afla in procedura de lichidare sau care sunt inregistrati fiscal, dar nu au desfasurat activitate. Agricultura judetului a fost analizata doar prin prisma activitatilor desfasurate in sistem de societati comerciale si societati agricole, si nu a fost analizata activitatea desfasurata de marii contribuabili ai judetului intrucat acestia sunt administrati de catre Directia de Administrare a Marilor Contribuabili Bucuresti", a precizat Radu Turcanu, director al Directiei Generale a Finantelor Publice Botosani.

La finele anului 2010, sectorul comert detinea o pondere semnificativa in activitatea economica a judetului, respectiv 42,3% din volumul total al veniturilor realizate la nivel de judet.


“Ponderea ridicata a acestui sector de activitate este determinata de faptul ca dezvoltarea unei afaceri de comert presupune investitii mai mici si un numar de personal mai redus, astfel ca, printr-un efort financiar minim, se pot obtine intr-un timp relativ scurt rezultate pozitive in comparatie cu alte sectoare de activitate", a mentionat directorul DGFP.

In 2010, activitatea agentilor economici din acest sector s-a soldat cu o pierdere neta per sold in suma de 15,5 milioane de lei si cu un volum de arierate in suma de 148, 9 milioane de lei, ceea ce reprezinta 21,7% din volumul arieratelor la nivel de judet, cel mai mare dintre toate ramurile de activitate analizate.

Industria judetului detine 22,10% din volmul total al veniturilor realizate la nivel de judet. In 2010, activitatea intreprinderilor din acest sector, 580 de agenti economici, s-a soldat cu un profit net in suma de 13,7 milioane de lei. Volumul total al arieratelor in industrie in suma de 105 milioane de lei reprezinta 15,45% din volumul arieratelor din economia judetului.


“Din punctul de vere al crearii valorii adaugate, cea mai mare contributie o are industria, ramura care are un aport de 37,36% la formarea acesteia", a spus Radu Turcanu.

Agricultura judetului, cu referire exclusiva la cea desfasurata in sistem de societati comerciale si societati agricole, desi dispune de un mare potential agricol (teren agricol) se caracterizeaza printr-o activitate cu pondere redusa in economia judetului.



Astfel, veniturile totale realizate in acest sector de activitate, in suma de 267 de milioane de lei, reprezinta doar 7,1% din totalul veniturilor realizate la nivel de judet. Sub aspectul eficientei economice, agricultura judetului a realizat o pierdere neta per sold de 10 milioane de lei.

Sectorul constructiilor detine o pondere de 8,2% in volmul total al veniturilor realizate la nivel de judet. In acest domeniu de activitate activeaza un numar de 459 agenti economici care au realizat, in 2010, o valoare adaugata in suma de 63 de milioane de lei.


“Acest sector de activitate a inregistrat cea mai mare reducere a activitatii, cifra de afaceri reducandu-se cu 15% fata de anul 2009. Rezultatul net per sold, la finele lui 2010, s-a constituit intr-o pierdere neta in suma de 6 milioane de lei. Fata de anul precedent, contributia sectorului la crearea valorii adaugate la nivel de judet este in scadere cu 25%, aportul la crearea acesteia fiind de 10,63%, a precizat directorul Fiscului botosanean.

Sectorul distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor detine 8,2% din volumul total al veniturilor realizate la nivel de judet. Per ansamblu, activitatea operatorilor economici din acest domeniu de activitate a generat un volum de pierderi nete in suma de 23 de milioane de lei si un volum de arierate in suma de 107 milione de lei. Arieratele la bugetul consolidat al statului din acest sector detin cea mai mare pondere, respectiv 46,30% din volumul total al arieratelor la bugetul consolidat al statului din economia judetului, cei mai mari datornici fiind Termica si Apa Grup.

Sectorul transporturi detine o pondere redusa in activitatea economica a judetului, respectiv un procent de 4,8% din volumul total al veniturilor realizate la nivel de judet. In anul 2010, activitatea celor 268 de operatori economici s-a soldat cu un profit net per sold de 4,1 milioane de lei si cu un volum al arieratelor de 14,1 milioane de lei.

“In anul 2010, cel mai bine a stat domeniul productiei industriale si cel mai slab agricultura care, la fel ca si in 2009, a reprezentat o pondere foarte mica in total  productie  golbala la nivel de judet. Credem ca si in 2011, productia industriala va fi cea  care genera  plus valoare", a adaugat Radu Turcanu, directorul DGFP Botosani.

 
Vezi si: www.stiri.botosani.ro/stire/31308/Vezi+topul+firmelor+din+Botosani+cu+cele+mai+mari+datorii+la+stat!.html

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșăneni sancționați pentru continuarea propagandei electorale!

astăzi, 20:54

Cei peste 1.300 de polițiști, jandarmi, pompieri și polițiști de frontieră s-au asigurat că materialele necesare votării au ajuns în siguranță la secțiile de votare și au încep...

13 candidați: România își alege al cincilea președinte de după 1989!

astăzi, 18:24

România își alege cel de-al cincilea președinte de după 1989, după Ion Iliescu (trei mandate), Emil Constantinescu, Traian Băsescu (două mandate) și Klaus Iohannis (două mandate). ...

Pedepsit să muncească la Muzeul din Botoșani după ce a fost condamnat pentru deținere de droguri de mare risc!

astăzi, 17:12

Tribunalul Suceava l-a condamnat pe Costel Vlăduț I. la cinci luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de deținere de droguri de mare risc, pentru consum propr...