Un semnal de alarmă a fost tras de cercetătorii suedezi. Aceștia au descoperit că sănătatea ne este pusă în pericol. Conversațiile la telefonul mobil înainte de somn afectează negativ sănătatea, provocând dureri de cap, insomnie, dispersarea atenției.
Cercetarea oamenilor de știință a durat un an și jumătate. Experimentul a implicat 35 de barbati și 36 de femei cu vîrsta între 18 și 45 de ani. Toți participanții au fost periodic supuși la expunerea cu frecvența semnalului de circa 884 MHz, ceea ce corespunde aproximativ semnalului mediu atunci când vorbim la un telefon mobil.
Telefonul mobil a devenit nu doar un accesoriu, ci mai ales un obiect indispensabil de care mulţi dintre noi nu ne mai putem lipsi. Însă gadgetul favorit poate crea probleme serioase de sănătate.
Durere de cap și probleme cu somnul
În cadrul experimentului, subiecții au început să se plângă de dureri de cap și probleme de somn. Acum, cercetătorii prelucrează datele, dar deja la acest stadiu al analizei avertizează împotriva conversațiilor lungi înainte de a merge la culcare.
Specialiștii sunt de părere că, totuși, telefoanele mobile nu au fost suficient de mult timp folosite pentru a da un verdict final privind siguranța lor. Încă este nevoie de studierea impactului pe termen lung pentru a dovedi o legătură certă între folosirea telefonului mobil și apariția unor boli specifice. Dar există studii care trag semnale de alarmă și ar trebui să fie argumente solide pentru o utilizare a telefonului mobil în limite de siguranță.
Ceea ce se cunoaște cu certitudine este că telefoanele emit radiații electromagnetice non-ionizate. Acestea sunt o formă de energie cu frecvență joasă, dar pe care țesuturile umane o pot absorbi. Doza de energie absorbită este estimată prin rata de absorbție specifică (în engleză – „specific absorption rate” sau SAR), care este exprimată în wați/kilogram corp.
Cum putem reduce efectele negative
Putem reduce semnificativ expunerea la radiații electromagnetice aplicând următoarele măsuri, recomandate chiar și de producătorii telefoanelor mobile:
Obișnuiți-vă să folosiți sistemul hands-free și oricum limitați durata convorbirilor telefonice la strictul necesar.
Pe cât posibil folosiți mesajele scrise în locul apelurilor telefonice.
Atunci când vorbiți la telefon, nu îl mențineți lipit de ureche, ci la câțiva milimetri.
Nu purtați telefonul mobil în buzunar sau foarte aproape de corp.
Evitați apelurile și transmiterea de date atunci când semnalul telefonului este scăzut, întrucât doza de radiații este mai mare.