Imaginatie bolnava de bugetar?

Imaginatie bolnava de bugetar?
Spor de refacere după concediul de odihnă, spor pentru ţinută decentă, spor pentru condiţii penibile de muncă sau spor de toamnă sunt doar câteva dintre stimulentele acordate bugetarilor în cursul ultimilor 2 ani.

Autorităţile publice locale s-au întrecut în a inventa sporuri pentru angajaţii din sistemul bugetar, potrivit unui Raport al Curţii de Conturi.

"Există o imaginaţie debordantă în a inventa drepturi şi sporuri care eludează atât cadrul legal cât şi o atitudine rezonabilă şi profesională din partea aparatului administraţiei publice locale (de ex. primă refacere după concediu de odihnă, primă de toamnă, bonificaţie pentru ziua localităţii). Au fost acordate drepturi salariale prin acordul sau contractul colectiv de muncă sau dispoziţii ori decizii ale ordonatorilor principali de credite, în afara cadrului legal care reglementează salarizarea la nivelul funcţionarilor publici şi a personalului contractual, fenomen care s-a declanşat în urmă cu circa 4-5 ani, se arată în Raportul Curţii de Conturi.

Bugetarii au primit bani pentru vestimentaţie, pentru echipament sau pentru reprezentare (în acest ultim caz fiind cheltuite peste 20 milioane lei pentru aproximativ 6.000 de persoane).

Nu a fost uitată nici întreţinerea igienii şi sănătăţii, astfel încât peste 1.500 de bugetari au beneficiat de acest spor pentru care s-au cheltuit 8,5 milioane lei.

Chiar dacă pare greu de crezut, în România există şi sporul pentru refacerea după concediul de odihnă, ca şi sporul pentru transportul în concediu. Pentru condiţii dificile de muncă s-au acordat o mulţime de bonificaţii, de la sporul pentru xerox sau sporul de praf, până la sporul pentru ochelari de protecţie sau cel pentru reparaţii carosabil, dar nefiind uitată bonificaţia pentru munca în condiţii penibile.

La nivel de comună s-a ajuns să se acorde chiar şi bonificaţie pentru ziua localităţii, pentru ziua silvicultorului sau pentru a sărbători venirea toamnei.

Întrucât funcţionarii români sunt tot mai stresaţi, conducerile instituţiilor au decis să le acorde şi spor de suprasolicitare neuropsihică (stres). Astfel, într-un singur an, peste 18.000 de bugetari au primit un spor de stres în valoare totală de 20 milioane lei.

Tot pentru a ajuta bugetarii să se relaxeze, autorităţile publice locale au decis să adauge acestor bonificaţii multe alte prime acordate cu diverse ocazii, de la căsătorie, naştere copil, pensionare, până la tot felul de zile de sărbătoare (Paşte, Crăciun, 1 iunie, 8 martie, 1 mai, 9 mai). Autorităţile publice locale au dat şi multe sporuri pentru fidelitate, mobilitate, loialitate, dar şi spor de relaţii cu publicul sau spor pentru limbi străine.

În total, sporurile, indemnizaţiile, primele acordate salariaţilor plătiţi din bugetele locale au însumat 259 de milioane de euro în 2008. Iar raportul Curţii de Conturi susţine că aceste sume au fost plătite "fără bază legală".

 

Capital.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

Joi, 2 Mai 2024
181

Proiectul de lege care propune eliminarea obligației părinților singuri de a lucra în ture de noapte și precizează că aceștia pot lucra doar dacă își doresc a fost votat favorabil...

Carne de miel vândută direct de pe bancheta din spate a mașinii, la Botoșani. Polițiștii au aplicat amenzi!

Joi, 2 Mai 2024
183

În dimineața zilei de 1 mai, polițiștii locali din cadrul Serviciului Activitate Comercială și Cameră de Corpuri Delicte, pe durata îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în P...

Bărbat reținut de polițiști, nu a putut sta departe de soție în baza ordinului emis de organele legii!

Joi, 2 Mai 2024
265

La data de 1 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 51 de ani, din comuna Bălușeni...