IGSU lămureşte ce este o încăpere cu aglomerări de persoane dintr-o clădire cu risc seismic

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a oferit lămuriri cu privire la ce se înţelege prin spaţii cu aglomerări de persoane, atunci când este vorba de desfăşurarea de activităţi publice în clădirile cu risc seismic. Începând din 22 noiembrie, activităţile comerciale, turistice şi de divertisment din clădirile cu risc seismic sunt interzise, însă autorităţile n-au dat prea multe informaţii exacte despre dimensiunile spaţiilor publice vizate.

Intr-un răspuns la o solicitare a unui cetăţean, IGSU a explicat că încăperile cu aglomerări de persoane sunt cele în care se găsesc simultan cel puţin 50 de persoane, fiecăreia revenindu-i o arie de maximum patru metri pătraţi.

"(...) vă comunicăm că, în conformitate cu prevederile art. 1.2.28. din Normativul de siguranţă la foc a construcţiilor, indicativ P 118-99, încăperile cu aglomerări de persoane sunt acele încăperi în care se pot afla simultan cel puţin 50 de persoane, fiecăreia dintre acestea revenindu-i o arie de pardoseală mai mică de 4 metri pătraţi", se arată în răspunsul IGSU furnizat pentru Avocatnet.ro de avocatul George Lipănescu.

Interdicţia de a desfăşura activităţi permanente şi/sau temporare în clădirile cu risc seismic, care implică aglomerări de persoane, a fost introdusă în legislaţie pe 22 noiembrie, prin Legea nr. 282/2015. Aşa cum se arată în acest act normativ, vizate sunt spaţiile publice cu altă destinaţie decât cea de locuinţă, cum ar fi cele pentru comerţ, sălile de spectacol, sălile de expoziţii, sălile de lectură, structurile turistice de cazare şi alimentaţie publică şi prestări de servicii, asistenţă socială şi medicală, administraţie publică şi altele asemenea. Totuşi, nu sunt oferite lămuriri suplimentare.

Proprietarii sau administratorii construcţiilor/spaţiilor din aceste construcţii -- indiferent că sunt persoane fizice sau juridice -- şi asociaţiile de proprietari care nu respectă noua interdicţie riscă să primească amenzi între 50.000 şi 70.000 de lei. Pe deasupra, autorităţile locale competente nu mai emit autorizaţii de funcţionare pentru spaţiile în cauză, arata sursa citată..
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Leo Grozavu, după 1-1 cu CFR Cluj: ”Nu aș vrea să fiu arogant, dar am fost mai buni!”

Sunday, 19 January 2025

Meriton Kirenica a deschis scorul pentru ardeleni rapid (minutul 10), însă moldovenii au avut forța să egaleze pe final prin Enzo Lopez (minutul 85). ”Cred că puteam să obținem ma...

FC Botoșani - CFR Cluj 1-1. Cu Leo Grozavu pe bancă, botoșănenii scot un punct și impresionează în jocul cu „feroviarii”!

Sunday, 19 January 2025

FC Botoșani a „smuls” un punct pe final, punându-i o nouă piedică CFR-ului, 1-1. „Feroviarii” n-au excelat în Moldova și irosesc puncte importante în lupt...

O nouă căsuță ridicată de o asociație din Botoșani oferă noi speranțe pentru persoanele aflate în dificultate!

Sunday, 19 January 2025

După o săptămână de muncă dedicată amplasării acestei casute, în săptămâna următoare va fi amenajat interiorul, astfel încât să poată fi oferit un cămin pent...