Idei practice si utile pentru gospodarie!

Idei practice si utile pentru gospodarie!
Cine le stie oare pe toate si nu are nevoie de sfaturi practice si utile in gospodarie cu care sa rezolve acele mici sau mari probleme neprevazute si generatoare de stres? Iata o colectie de informatii utile care sa iti dea o mana de ajutor in diversele provocari pe care le intampini in viata domestica de zi cu zi. Vei economisi timp, energie si bani. Vei gasi si unele idei prin care poti contribui la menajarea mediului ambient, prin evitarea pe cat posibil a chimicalelor in gospodarie sau prin destinatie pe care o poti da resturilor menajere.

Aerisire
Iarna aeriseste locuinta mai putin ca durata de timp dar mai des, de mai multe ori pe zi. Este o solutie binevenita pentru sanatatea ta si a familiei dar si economica pentru ca aerul proaspat se incalzeste mai repede decat cel folosit.

Albirea perdelelor
Pune perdelele dupa spalare in apa calduta in care ai dizolvat anterior un plic de praf de copt.

Apa fierbinte in mancare
Daca trebuie sa adaugi apa in mancarea care fierbe, foloseste apa fierbinte sau clocotita, altfel mancarea isi pierde din gust.

Aroma de cafea
Cafeaua macinata isi pierde gustul repede daca o tii intr-o cutie inchisa. Pune cutia cu cafea in frigider, in asa fel isi mentine aroma pentru mai mult timp.

Arsuri la stomac
Arsurile la stomac pot fi calmate fara ajutorul medicului. Merele razuite, salata de cartofi sau o cana cu ceai de musetel pot sa ajute. Apa minerala saraca in saruri minerale poate fi de folos.

Arsuri usoare
Arsurile usoare se pot calma cu ulei de menta. Ajuta daca ungi pielea cu lapte acru sau zeama de lamaie, apoi ungi pielea cu o crema ce contine lanolina.

Arsuri
Exista o singura solutie imediata: tine suprafata arsa sub jet de apa rece pana cand durerea trece. Daca te arzi pe o suprafata mai mare, consulta imediat un medic.

Aschii

Aschiile intrate in piele se pot indeparta cu penseta. O solutie mult mai usoara: picura cativa stropi de ceara deasupra, apoi raceste sub jet de apa rece. In acest fel poti indeparta aschia cu usurinta. Si urmatoarea metoda are succes: toarna apa fierbinte intr-o sticla. Infasoara sticla intr-o carpa umezita cu apa rece, ca sa nu crape sticla. Tine suprafata pielii la gura sticlei, aburii inmoaie pielea si aschia se poate scoate cu usurinta.

Bijuterii din aur
Bijuteriile din aur vor redeveni stralucitoare daca pui cateva picaturi de amoniac intr-un litru de apa si introduci bijuteriile in aceasta solutie.

Blugii
Blugii noi nu-si pierd culoarea daca inainte de spalare ii introduci pentru aproximativ o ora in apa rece sarata (o lingura de sare la doi litri de apa). Spala blugii in apa calduta, intotdeauna intorsi pe dos.
Blugii spalaciti se pot improspata daca ii speli impreuna cu o pereche de blugi noi, fiindca primii preiau culoarea celor noi.

Boiaua de ardei
Boiaua de ardei nu se adauga niciodata la carne inainte de frigere, fiindca prin ardere da un gust amar carnii.

Buze crapate si uscate
Frictioneaza buzele puternic cu o perie de dinti moale, apoi unge-le cu o crema grasa; efectul va fi mai mare.

Cuburi de gheata
Cuburile de gheata ornate cu fructe sau cu plante medicinale dau gustul specific cocteilurilor. Sunt foarte bune fructele mici, de exemplu capsunile, zmeura si murele, feliile de lamaie sau frunzele de menta. Fructele sau plantele mediciale se pun in suportul de cuburi de gheata, se toarna apa rece deasupra si se introduc in frigider. Daca doriti, puteti face cuburi de gheata din zeama de fructe. Aceste cuburi sunt foarte bune pentru racirea sucurilor de fructe, fiindca utilizarea lor nu dizolva zeama de fructe.

Cuie
Daca doriti sa bateti un cui si va temeti ca va veti da peste degete, tineti cuiele cu o agrafa.
Daca vreti sa fiti siguri ca cuiele batute in perete nu se lovesc de un metal, folositi o busola. Tineti busola vertical langa perete si miscati-o incet. Daca cadranul busolei se misca, inseamna ca este metal in perete. Se intampla ca cuiele sa cada din perete. Rasuciti o bucatica de hartie de ziar umezita in jurul cuiului si bateti asa din nou. Cand hartia de ziar se usuca, functioneaza ca ipsosul si cuiele raman in perete. Puteti bate cuiele in cea mai tare scandura cu usurinta daca le cufundati in sapun-pasta.

Cum se curata spatiile dintre placile de faianta
Spatiile dintre placile de faianta sunt dificil de a se pastra curate. Inmuiati in otet o perie de dinti mai veche si curatati placile. Puteti trata la fel si piatra de apa.

Cum sa mentineti painea proaspata
Painea trebuie sa se aeriseasca. Ramane proaspata timp indelungat daca o tineti intr-un vas de piatra sau argila/lut. Puteti sa puneti si un mar in suportul de paine, care trebuie schimbat des.

Cum sa taiati ceapa
Aveti mai multe posibilitati sa taiati ceapa in felii evitand lacrimarea:
Taiati ceapa sub jet de apa.
Taiati ceapa langa geamuri deschise.
Puneti ceapa inainte de taiere, pentru putin timp, in frigider.

Cum sa tineti cartofii calzi
Daca doriti sa tineti cartofii calzi pentru un timp, asezati deasupra vasului o carpa curata de bucatarie, care absoarbe aburii.

Curatarea buretilor
Buretii unsurosi pot fi reinnoiti daca il spalati bine intr-un litru de apa in care ati adaugat zeama de la o lamaie, apoi limpeziti bine si uscati la aer.

Curatarea ibricului
Puteti indeparta cu usurinta impuritatile de pe ibricul de cafea si ceai cu bicarbonat. Puneti bicarbonat de sodiu in ibric, umpleti cu apa fierbinte si lasati sa stea cateva ore. Apoi frecati cu o carpa sau cu o perie si limpeziti cu apa rece.

Curatarea marmurei
Presarati putina sare peste o lamaie taiata in felii si frecati suprafata murdara. Stergeti cu apa cu sapun, apoi limpeziti cu apa curata. Puteti evita formarea petelor daca frecati placa de marmura cu ceara speciala.

Curatarea masinii de tocat carne
Bucatile de grasime sau carne se inlatura cu greutate. Tocati o bucata de paine uscata sau chifla dupa macinarea cartii, si astfel va fi usurata curatarea masinii.

Curatarea oualor
Puteti indeparta coaja cu usurinta de pe ouale fierte tari daca dupa fierbere le introduceti pentru scurt timp in apa rece. Ouale nu vor crapa in timpul fierberii daca le impungeti cu un ac pe partea plata.

Curatarea vaselor de teflon
Puteti indeparta petele din vasul confectionat din teflon daca fierbeti in el o cana cu doua linguri de praf de copt. Fierbeti 15 minute, apoi limpeziti vasul si uscati-l. Apoi puteti sa-l ungeti cu ulei de gatit.

Curatarea pantofilor fara crema
Daca doriti sa dati un lustru pantofilor, dar nu aveti la indemana crema pentru pantofi, luati o jumatate de ceapa si frecati cu aceasta incaltamintea, apoi lustruiti cu o bucata de carpa.

Curatarea vaselor din aluminiu
Vasele din aluminiu isi pierd cu timpul stralucirea si devin neaspectuoase. Ele isi pot recastiga frumusetea daca fierbeti in ele coji de mere sau cateva frunze de spanac, timp de cateva minute, apoi spalati-le bine. La exterior e recomandabil sa le spalati cu un amestec de praf de sapun si scrum de tigara in proportie de 1:1. Daca s-a ars ceva in vasul de aluminiu, umpleti-l cu apa si puneti  cantitate mare de sare. Lasati sa stea asa peste noapte si a doua zi se poate indeparta cu usurinta.

sfatulparintilor.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cu lumânări aprinse în mâini, la slujba Înmormântării lui Hristos. Bisericile din Botoșani au fost pline în Vinerea Mare! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
321

Cu lumânări în mâini, ”dar cu inima aprinsă de dragoste”, cu chip smerit și cu decența cuvenită, credincioșii au asistat la una dintre cele mai tulburătoare moment...

Incendiu violent pornit de la scânteia unui flex! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
457

Un incendiu violent s-a produs, vineri după-amiază, într-o gospodărie din localitatea Plopenii Mici.Proprietarul tăia, cu ajutorul unui flex, o bucată de tablă, iar scânteile au ...

Plouă de Paşte în jumătate de ţară, e cald în cealaltă jumătate. Prognoza meteo de la ANM

Vineri, 3 Mai 2024
585

"Este posibil ca în ziua de duminică, de Paşte, mai ales în jumătatea estică a țării, să avem o vreme frumoasă, exceptând partea de vest, acolo unde este posibil la nive...