Gazele de sist - obiectiv prioritar in programul de guvernare al lui Ponta

Gazele de sist - obiectiv prioritar in programul de guvernare al lui Ponta
Gazele de sist se afla printre obiectivele prioritare pe care guvernul lui Victor Ponta le are in vedere pana in 2016. La inceputul acestui an, PSD s-a declarat impotriva exploatarii gazelor de sist.

 La capitolul Energie al Programului de guvernare 2013-2016, dat publicitatii joi, printre proiectele prioritare se afla "demararea actiunilor de explorare pentru identificarea zacamintelor exploatabile din sisturi bituminoase".

 Subiectul gazelor de sist este unul sensibil, avand in vedere opozitia manifestata de catre locuitorii zonelor in care s-au identificat astfel de zacaminte. La inceputul anului, in timp ce se afla in Opozitie, PSD s-a opus exploatarii gazelor de sist, pentru ca mai apoi sa-si modifice treptat pozitia.

 In luna mai a acestui an, Victor Ponta a anuntat "instituirea imediata a unui moratoriu privind exploatarea gazelor de sist pana la finalizarea studiilor ce se afla in derulare la nivel european privind impactul asupra mediului prin procedeul de fractionare hidraulica".

 O luna mai tarziu, premierul a declarat ca Romania va reanaliza in luna decembrie a acestui an pozitia sa cu privire la explorarea si exploatarea gazelor de sist.

 "Dupa aceea, vom adopta o decizie care, pe de o parte, sa raspunda preocuparilor privind protectia mediului si, pe de alta, sa tina cont de faptul ca, pentru Romania, orice sursa de energie alternativa este extrem de binevenita", a precizat Ponta.

Ponta: Deciziile privind Rosia Montana si gazele de sist, amanate pana dupa parlamentare - Bloomberg

 Intre timp, un proiect de lege initiat de 10 deputati PSD, in iulie 2012, privind "interzicerea explorarilor si exploatarilor perimetrelor cu zacaminte de hidrocarburi lichide sau gazoase prin fracturarea (fisurarea) hidraulica si anularea licentelor exclusive de explorare a tuturor proiectelor care recurg la aceasta tehnica" a aprimit aviz negativ din partea Guvernului Ponta si a fost respins in Parlament.

 Moratoriul instituit de autoritatile romane este apreciat de organizatiile neguvernamentale de protectie a mediului, care au protestat in mai multe randuri in diferite judete ale tarii. Judetele vizate pana acum pentru exploatarea gazelor de sist sunt Vaslui si Constanta.

 Recent, pe 9 decembrie, la Mangalia si Costinesti au avut loc referendumuri locale privind aprobarea exploatarii gazelor de sist. Referendumurile nu au fost validate, intrucat nu s-a atins pragul de participare de 50% plus unu dintre alegatori. La Mangalia au votat peste 15.000 de oameni, care au refuzat, intr-o proportie de peste 86%, exloatarea gazelor de sist.

 Fostul guvern aprobase, in martie, trei acorduri petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare incheiate intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) si Chevron, al doilea mare grup petrolier din SUA, pentru perimetrele din judetul Constanta, respectiv Vama Veche, Adamclisi si Costinesti, relateaza ziare.com.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Dorohoianca de 10 la Bacalaureat, după contestații: „Este nevoie de foarte multă determinare”

Sâmbătă, 2 Iulie 2022
159

La nivelul județului Botoșani, după rezolvarea contestațiilor, șapte candidați au obținut media 10, printre care și o elevă din Dorohoi.Anamaria-Adelina Gîrțu a învățat la ...

De sâmbătă, comunicarea hotărârilor din procesele civile se va face, din oficiu, prin e-mail

Sâmbătă, 2 Iulie 2022
125

În cazul deciziilor luate de instanțele civile, comunicarea lor urmează să se facă, începând de sâmbătă, în primă fază, prin e-mail, potrivit unei legi oficializa...

Atenţionare de călătorie: În Bulgaria au intrat în vigoare noi prevederi referitoare la taxele de drum

Sâmbătă, 2 Iulie 2022
321

În Bulgaria, începând cu luna iulie, au intrat în vigoare noi prevederi referitoare la taxele de drum (TOLL) pentru circulaţia autovehiculelor de transport marfă şi pasageri...