Gata cu mentalitatea ca poti sa bagi mana pana la cot in ce e al statului

Guvernul lanseaza, marti, Strategia Nationala Anticoruptie pana in 2020, ocazie cu care membrii Executivului au vorbit despre importanta luptei anticoruptie, dar si a comunicarii cu cetatenii si a schimbarii de atitudine a acestora.

Premierul Dacian Ciolos a declarat, in cadrul dezbaterii organizate la Guvern, ca in multe situatii coruptia, coroborata cu indiferenta, poate sa ucida, atat "literalmente", cat si social, amintind de cazurile recente din spitale, precum si de situatia din Educatie, dar si de la Berevoesti, Arges, unde copii si tineri cu dizabilitati erau tinuti sclavi.

"Coruptia ucide. Va amintiti de acest slogan in urma cu cateva luni. lata ca vedem astazi in multe situatii cum coruptia, coroborata cu indiferenta, e important sa subliniem acest lucru, poate sa ucida literalmente - am vazut cazuri in Sanatate - si poate sa ucida social, prin alienare, atunci cand aceste ingrediente - coruptia si indiferenta - le intalnim in Educatie, de exemplu, ca sa dau doar doua exemple din doua domenii in care exista un sentiment clar in societate ca avem nevoie de reforma", a spus premierul, citat de Ziare.com.

Dacian Ciolos a subliniat ca reforma nu trebuie sa vina insa numai din partea statului sau a Guvernului, ci este nevoie si de o schimbare de atitudine din partea cetatenilor.

"Fara o schimbare de atitudine din partea noastra, ca beneficiari ai serviciilor publice din sanatate si educatie, nu o sa reusim sa eliminam coruptia, mai ales indiferenta", a spus prim-ministrul.

Dacian Ciolos a criticat atitudini precum "atentia" acordata la ghiseu si "banii strecurati in buzunarul medicului", cu sau fara voia lui, dar si atitudinea fata de coruptia din marile proiecte de infrastructura.

"Fiecare act de coruptie slabeste statul roman si ne indeparteaza de o societate sanatoasa", a spus el.

"Atat timp cat inca, dupa 20 si ceva de ani dupa ce am trecut la democratie, inca mai facem diferenta - asta e sentimentul meu personal - intre ce e al meu e al meu si am grija si ce e al statului e al tuturor, deci pot sa bag mana pana la cot, pentru ca nu e responsabilitatea mea, cata vreme inca mai treneaza in societatea mentalitatea aceasta, putem lua orice decizii la nivel guvernamental, pentru ca ele nu o sa-si faca efectul", a punctat Dacian Ciolos.

La randul sau, vicepremierul Vasile Dancu a declarat ca lupta anticoruptie nu poate fi eficienta numai prin "exercitii de forta" ale statului, ci este nevoie si de o comunicare si o argumentare eficienta a acesteia.

El a remarcat ca "discursul politic a fost cel care a mers subtil sau direct impotriva luptei pentru integritate si a luptei anticoruptie, ceea ce a creat o anumita cultura chiar a rezistentei fata de lupta anticoruptie".

"Evident, exercitiul de forta al statului este foarte necesar, insa cred ca trebuie sa mergem mult mai mult in a argumenta si a reargumenta, legitima si relegitima mereu de ce este nevoie de asta", a explicat el.

Dancu s-a referit si la alegerea in functii publice a unor persoane cu probleme in justitie.

"Indiferent cum interpretam votul in anumite situatii, oamenii nu iubesc coruptia si nici pe cei corupti", a spus Dancu.
Ministerul Justitiei a lansat cu o saptamana in urma Strategia Nationala Anticoruptie 2016 - 2020.

Aceasta urmareste ca in peste 80% din institutiile publice sa fie luate masuri preventive, sa fie reduse cu cel putin 50% cazurile de frauda in achizitii publice, dar si oportunitatile la coruptia din sectorul privat.

In perioada 2016 - 2020 vor fi facute mai multe modificari legislative, inclusiv la Codul Penal si Codul de Procedura Penala, urmand sa fie elaborat si un nou cod de conduita a membrilor Parlamentului.

Strategia se adreseaza puterilor executiva, legislativa si judecatoreasca, autoritatilor publice locale, mediului de afaceri si societatii civile. Ziare.com

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșăneni sancționați pentru continuarea propagandei electorale!

Saturday, 23 November 2024

Cei peste 1.300 de polițiști, jandarmi, pompieri și polițiști de frontieră s-au asigurat că materialele necesare votării au ajuns în siguranță la secțiile de votare și au încep...

13 candidați: România își alege al cincilea președinte de după 1989!

Saturday, 23 November 2024

România își alege cel de-al cincilea președinte de după 1989, după Ion Iliescu (trei mandate), Emil Constantinescu, Traian Băsescu (două mandate) și Klaus Iohannis (două mandate). ...

Pedepsit să muncească la Muzeul din Botoșani după ce a fost condamnat pentru deținere de droguri de mare risc!

Saturday, 23 November 2024

Tribunalul Suceava l-a condamnat pe Costel Vlăduț I. la cinci luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de deținere de droguri de mare risc, pentru consum propr...