Funcţionarii publici care au săvârşit fapte grave, scoși din sistem

Ministrul delegat pentru IMM-uri, mediu de afaceri şi turism, Maria Grapini, propune modificarea Legii funcţionarului public astfel încât funcţionarii care au săvârşit fapte grave să primească interdicţie de angajare în sistemul public pentru o perioadă de minim trei ani.
 
Ministrul delegat pentru IMM-uri, mediu de afaceri şi turism, Maria Grapini, a declarat, joi, la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă, că funcţionarii publici trebuie "disciplinaţi" şi de aceea pledează pentru modificarea Legii funcţionarului public, transmite corespondentul MEDIAFAX.
 
"Înainte de a fi ministru şi înainte de a fi în Parlament, mi-am dorit ca Legea funcţionarului public să se schimbe pentru că eu, ca operator în piaţă, am întâmpinat greutăţi. Cred că trebuie să disciplinăm funcţionarii publici, de aceea pledez pentru modificarea acestei legi, şi avem experienţă istorică, a Legii funcţionarului public, astfel încât cei care au săvârşit fapte grave, care au afectat o persoană fizică sau juridică, ar trebui să aibă interdicţie o perioadă să mai fie angajaţi în sistemul public, pe lângă pedeapsa penală sau materială pe care o suportă. Pentru asta voi pleda şi am în studiu Legea funcţionarului public pentru modificare, dar asta este propunerea mea", a spus Grapini.
 
Ea a subliniat că interdicţia la angajarea în sistemul public depinde de gravitatea faptei, propunerea sa fiind ca durata acesteia să înceapă de la trei ani.
 
"Eu am studiat Legea funcţionarului public de după anii 1800 şi acolo era interdicţie graduală. Era şi interdicţie pe viaţă, dacă fapta era foarte gravă. Erau interdicţii de la trei ani, cel mai puţin, şi definitiv, cu despăgubiri la persoane fizice sau juridice, date de funcţionarul public, nu de la instituţie cum este acum. Pledez pentru împărţirea responsabilităţii. Trebuie să răspundă instituţia, dacă funcţionarul aplică corect legea, dar trebuie să existe şi răspunderea persoanei care de multe ori interpretează greşit legea şi o aplică greşit, şi atunci trebuie să răspundă personal pentru aplicarea greşită a legii. Deci interdicţia minimă să înceapă de la trei ani", a explicat ministrul delegat pentru IMM-uri, mediu de afaceri şi turism.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Avertizare de la Registrul Auto Român: Atenție la practici înșelătoare!

astăzi, 20:15

Aceste practici includ utilizarea unor denumiri, culori, sigle sau elemente vizuale similare cu brandul oficial R.A.R., în scopul de a induce în eroare cetățenii și de a vinde certifica...

Nu scăpăm de ceață și polei: Codul galben pentru județul Botoșani a fost prelungit până la ora 23:00!

astăzi, 19:53

În funcție și de condițiile locale, fenomenul va favoriza formarea ghețușului. „Pentru evitarea producerii unor evenimente nedorite, vă recomandăm: - conduceți prudent; - ...

Doi plutonieri din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani, medaliați prin decret semnat de Președintele României! (foto)

astăzi, 19:30

Prin Decretul nr.1539 din 28.11.2023, semnat de Președintele României, domnul Klaus-Werner Johannis, cu prilejul Zilei Naționale a României, plutonierului adjutant șef Macovei Daniel-Co...