Termenul de depunere a unui formular fiscal, prelungit cu o luna

Termenul de depunere a unui formular fiscal, prelungit cu o luna
Termenul-limita pentru depunerea formularului 221 la Fisc a fost prelungit cu aproximativ o luna, potrivit unui act normativ publicat miercuri in Monitorul Oficial. Astfel, declaratia, care ar fi trebuit sa ajunga la organele fiscale pana in 27 mai, poate fi depusa in acest pana in 25 iunie.

Modificarea datei de depunere a formularului 221 este prevazuta in Legea nr. 168/2013, publicata in Monitorul Oficial nr. 310,  din 29 mai 2013. Acest act normativ aproba OG nr. 8/2013, ordonanta care a modificat Codul fiscal la finalul lunii ianuarie.
 
Atentie! Potrivit normelor legislative, desi ordonanta a intrat in vigoare inca de la inceputul anului, ea trebuie aprobata prin lege pentru a-si produce in continuare efectele.
 
Va reamintim ca OG nr. 8/2013 a extins impozitarea pe venit si la anumite activitati agricole care pana acum nu erau supuse impunerii, si anume:
 • cultivarea produselor agricole vegetale;
 • exploatarea pepinierelor viticole, pomicole si altele asemenea;
 • cresterea si exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animala, in stare naturala.
 
De asemenea, si veniturile din silvicultura  si piscicultura sunt impozitate cu 16%, nici acestea nefiind incluse pana acum in sfera impozitarii pe venit.
 
Pentru veniturile obtinute din toate aceste activitati  se va plati o cota de impozit de 16%, indiferent daca sunt  obtinute individual sau intr-o forma de asociere.
 
Sistemul de impunere al noilor categorii de venituri incluse in sfera impozitarii de venit difera, astfel incat in cazul veniturilor din silvicultura si piscicultura venitul net anual se determina numai in sistem real, pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla.
 
In schimb, in cazul activitatilor agricole, venitul net anual se determina pe baza normelor de venit, iar acolo unde nu sunt norme de venit determinarea venitului net se face in sistem real pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla.
 
Impozitul pe veniturile din activitati agricole se calculeaza de organul fiscal rin aplicarea cotei de 16% asupra venitului anual pe baza normei anuale de venit, impozitul fiind final.
 
Cei impusi la norme de venit depun declaratia 221 pana in 25 iunie
 
Conform prevederilor legale, contribuabilii care determina venitul pe baza normei de venit au obligatia sa depuna anual formularul 221 "Declaratie privind veniturile din activitati agricole impuse pe norme de venit" pana la data de 25 mai inclusiv a anului fiscal, pentru anul in curs.
 
Totusi, prin Legea nr. 168/2013, acest termen a fost prelungit in acest an pana la 25 iunie 2013.
 
Ministerul Finantelor Publice precizeaza, intr-un comunicat remis astazi redactiei noastre, ca acest nou termen este valabil pentru toti contribuabilii, indiferent daca au depus sau nu declaratia pana la termenul initial de 27 mai 2013.
 
Prin Legea nr. 168/2013 au fost modificate si anumite norme de venit, precum si limitele referitoare la suprafetele cultivate /capetele de animale/familiile de albine detinute, pana la care nu se plateste impozit.
 
Noile valori trebuie folosite la completarea declaratiei 221, astfel ca cei care au depus deja formularul pana la data de 27 mai luand in cosiderare datele vechi (din forma nemodificata a OG nr. 8/2013) au obligatia sa depuna o noua declaratie pana in 25 iunie.


avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cod portocaliu de instabilitate atmosferică pentru localitățile Flămânzi, Vorona, Frumușica, Tudora, Cristești, Copălău și Prăjeni!

astăzi, 15:45
2

Meteorologii au actualizat prognoza și au emis o avertizare nowcasting tip cod portocaliu de instabilitate atmosferică pentru localitățile Flămânzi, Vorona, Frumușica, Tudora, Cristești, ...

Localitățile Vorona și Tudora intră până la ora 16.00 sub Cod galben de instabilitate atmosferică!

astăzi, 15:19
117

Până la ora 16:00, localitățile Vorona și Tudora se vor afla sub o atenționare meteorologică tip cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată.Se anunță averse care v...

Angela Paveliuc-Olariu, despre odiseea ouălor încondeiate de Paște. „Cojile de ou aveau şi ele importanţa lor”

astăzi, 14:07
26

Pentru Angela-Paveliuc Olariu, aşa cum chiar ea recunoaşte, etnografia a fost un adevărat refugiu, unul care a purtat-o pe culmile frumuseţilor tradiţionale.Vorbeşte cu drag despre etnografi...