Fotografiezi un polițist și postezi pe facebook? Nu vei mai putea face asta!

Poliţiştii nu mai vor să fie fotografiaţi, iar apoi imaginile cu ei să ajungă pe Facebook. Sindicaliştii propun noi prevederi în statutul poliţistului.

Fotografiezi un polițist și postezi pe facebook? Nu vei mai putea face asta!

Sindicaliştii din poliţie vor să îi propună ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan, ca statutului poliţistului să i se adauge o prevedere ce asigură protecţia imaginii şi a datelor personale ale agenţilor, iar o propunere arată că jurnaliştii pot fotografia poliţistul doar dacă blurează chipul.

În urma centralizării solicitărilor primite de către reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Naţionale ale Poliţiştilor şi Personalului Contractual (FSNPPC), preşedintele entităţii menţionate, Dumitru Coarnă, va înainta, joi, ministrului Carmen Dan o serie de propuneri de modificare a statutului poliţistului. Între prevederi se numără şi cea a protecţiei imaginii şi a datelor personale.

„Persoanele particulare pot filma poliţiştii doar dacă aceştia din urmă acţionează în uniformă, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, pe domeniul public; înregistrările pot fi utilizate exclusiv pentru uz personal ori la dispoziţia autorităţilor judiciare (dacă există o anchetă ori se reclamă un abuz). Aceste imagini, înregistrate de către o persoană particulară, nu pot fi utilizate pentru scopuri ilicite, pentru a instiga la represalii împotriva poliţistului, ori pentru a fi difuzate în reţelele de socializare; poliţiştii pot indisponibiliza orice dispozitiv care înregistrează audio ori video, dacă înregistrările ar putea reprezenta un potenţial pericol pentru siguranţa publică ori personală, precum şi a familiei acestora, pentru sediile aflate sub protecţie ori pentru executarea unei misiuni oficiale; utilizarea neautorizată a acestor imagini constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 10.000 lei”, se arată în propunerea Sindicatului.

De asemenea, sindicaliştii vor ca jurnaliştii care filmează sau fotografiază poliţiştii să protejeze identitatea agenţilor, prin blurarea chipului şi a numărului de înmatriculare a maşinii folosite de către aceştia.

„În cazul jurnaliştilor, care se supun dreptului fundamental de a informa opinia publică, aceştia pot face înregistrari audio-video şi le pot utiliza în marja atribuţiilor de serviciu dacă iau măsuri tehnice de a proteja identitatea poliţiştilor cu ocazia difuzării înregistrărilor (se acoperă faţa, se acoperă numărul de identificare, se acoperă indicativul/numărul autospecialelor de politie etc.). Poliţiştii ce exercită misiuni în civil nu pot fi filmaţi decât de către jurnalişti şi în nicio circumstanţă nu pot fi înregistraţi de către persoane particulare. În orice moment, la solicitarea organelor de aplicare a legii, jurnaliştii sunt obligaţi să se legitimeze şi să acrediteze calitatea. Nu se pot înregistra operaţiunile antiteroriste şi supravegherile operative, în nicio circumstanţă şi de către nicio persoană”, mai prevede lista propunerilor celor de la FSNPPC.


Mediafax

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
611

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
459

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2999

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...