Fostul ministru Miclea: Actualul sistem de educaţie, lipsit de sens. Media de intrare să fie minim 5

Fostul ministru Miclea: Actualul sistem de educaţie, lipsit de sens. Media de intrare să fie minim 5
Fostul ministru al Educaţiei Mircea Miclea consideră că actualul sistem de educaţie este "lipsit de sens" întrucât liceele sunt obligate să îi accepte pe elevi până în clasa a X-a -cât durează învăţământul obligatoriu - indiferent de medie şi propune adoptarea modelului finlandez, cu media minimă 5.

Întrebat, miercuri, de corespondentul MEDIAFAX cum comentează situaţia legată de intrarea la liceu a unor elevi cu medii sub 3 şi ce soluţii ar exista pentru rezolvarea acestei probleme, Mircea Miclea a spus că a propus o variantă în Legea educaţiei, care nu a fost însă luată în considerare.

"Eu am propus în Legea educaţiei o soluţie, după model finlandez, care a fost boicotată şi nu a fost luată în considerare şi care ar trebui avută în vedere. Astfel, ar trebui un învăţământ obligatoriu cu clasă pregătitoare plus nouă clase de şcoală primară şi gimnazială, după care să se dea examen de admitere la liceu, iar liceul să fie de trei ani. La finalul acestui ciclu, elevul va avea 16 ani şi se poate angaja pe piaţa muncii. Dacă nu se angajează, poate da examen la liceu şi să urmeze liceul. Iar acest examen să aibă loc în acele licee unde numărul de candidaţi depăşeşte numărul de locuri, iar media de intrare să fie minim 5. Este o schemă logică. Nu se va ajunge la situaţia de acum, în care intră elevi la liceu cu medie sub 3", a spus Miclea.

Potrivit acestuia, actualul sistem este "lipsit de sens" şi permite şi elevilor cu medii mici să urmeze liceul.

"Acum avem examen la finalul clasei a VIII-a, iar învăţământul este obligatoriu zece clase, deci eşti obligat să îl iei pe elev până în clasa a X-a, indiferent de media cu care a intrat la liceu", a subliniat Miclea.

Mircea Miclea a fost ministru al Educaţiei între decembrie 2004 şi octombrie 2005, fiind susţinut de PDL.

Rezultatele primei repartizări computerizate confirmă, şi anul acesta, că liceele cu cele mai mici medii de admitere înregistrează rezultate dezastruoase la bacalaureat, în timp ce acolo unde se intră cu medii mari sunt cele mai bune rate de promovare a acestui examen.

Potrivit legislaţiei în vigoare, în învăţământul liceal se pot înscrie şi elevii care au obţinut medii sub 5 la evaluarea naţională.

Sursa: Mediafax

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

(P) Ghid complet pentru achiziționarea unui nou aragaz

astăzi, 15:40
5

Cu ce îți petreci cel mai mult timp în bucătărie? Cu gătitul, desigur! Asta înseamnă că ai nevoie de cele mai bune aparate care să-ți ușureze munca și să facă din rețete...

Tineri din Dorohoi reținuți de polițiști, au lăsat un bărbat fără telefon în preajma sărbătorilor!

astăzi, 15:39
6

Luni, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele a doi tineri, din municipiul Dorohoi, bănuiți de comiterea infracțiunii de t...

Programul de la Pașapoarte în minivacanța de 1 Mai și Paște suferă modificări!

astăzi, 15:22
22

În minivacanța de 1 Mai și de Paște, adică în perioada 1 – 6 mai, angajații Serviciului Public Comunitar de Pașapoarte din Botoșani nu vor avea program de lucru cu publicul....