Fostul ministru Miclea: Actualul sistem de educaţie, lipsit de sens. Media de intrare să fie minim 5

Fostul ministru al Educaţiei Mircea Miclea consideră că actualul sistem de educaţie este "lipsit de sens" întrucât liceele sunt obligate să îi accepte pe elevi până în clasa a X-a -cât durează învăţământul obligatoriu - indiferent de medie şi propune adoptarea modelului finlandez, cu media minimă 5.

Întrebat, miercuri, de corespondentul MEDIAFAX cum comentează situaţia legată de intrarea la liceu a unor elevi cu medii sub 3 şi ce soluţii ar exista pentru rezolvarea acestei probleme, Mircea Miclea a spus că a propus o variantă în Legea educaţiei, care nu a fost însă luată în considerare.

"Eu am propus în Legea educaţiei o soluţie, după model finlandez, care a fost boicotată şi nu a fost luată în considerare şi care ar trebui avută în vedere. Astfel, ar trebui un învăţământ obligatoriu cu clasă pregătitoare plus nouă clase de şcoală primară şi gimnazială, după care să se dea examen de admitere la liceu, iar liceul să fie de trei ani. La finalul acestui ciclu, elevul va avea 16 ani şi se poate angaja pe piaţa muncii. Dacă nu se angajează, poate da examen la liceu şi să urmeze liceul. Iar acest examen să aibă loc în acele licee unde numărul de candidaţi depăşeşte numărul de locuri, iar media de intrare să fie minim 5. Este o schemă logică. Nu se va ajunge la situaţia de acum, în care intră elevi la liceu cu medie sub 3", a spus Miclea.

Potrivit acestuia, actualul sistem este "lipsit de sens" şi permite şi elevilor cu medii mici să urmeze liceul.

"Acum avem examen la finalul clasei a VIII-a, iar învăţământul este obligatoriu zece clase, deci eşti obligat să îl iei pe elev până în clasa a X-a, indiferent de media cu care a intrat la liceu", a subliniat Miclea.

Mircea Miclea a fost ministru al Educaţiei între decembrie 2004 şi octombrie 2005, fiind susţinut de PDL.

Rezultatele primei repartizări computerizate confirmă, şi anul acesta, că liceele cu cele mai mici medii de admitere înregistrează rezultate dezastruoase la bacalaureat, în timp ce acolo unde se intră cu medii mari sunt cele mai bune rate de promovare a acestui examen.

Potrivit legislaţiei în vigoare, în învăţământul liceal se pot înscrie şi elevii care au obţinut medii sub 5 la evaluarea naţională.

Sursa: Mediafax

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Deputatul Marius Budăi a explicat la DC News cum a eliminat pragul la pensii, de 9,4% din PIB, pus în PNRR de către PNL și USR. Au fost implicate și sindicatele europene

astăzi, 20:10

Social-democratul le-a arătat oficialilor europeni că nicio altă țară europeană nu a scris în Planul său pentru Redresare și Reziliență un prag raportat la PIB care să limiteze creșt...

Locuință dintr-o localitate din Botoșani, cuprinsă de flăcări: Proprietarul a suferit arsuri!

astăzi, 19:30

Un incendiu s-a produs, în această după-amiază, într-o casă din localitatea Draxini. Bunurile aflate într-o încăpere au luat foc de la jarul căzut din sobă pe materiale ...

Cosmin Andrei: „Am atins pragul de 10.000 de botoșăneni care au răspuns la consultarea publică privind evacuarea chiriașilor agresivi din Centrul Vechi!”

astăzi, 18:40

„Le mulțumesc tuturor botoșănenilor care au răspuns consultării privind evacuarea chiriașilor scandalagii din Centrul Istoric. În urma susținerii pe care am primit-o de la dumneavoa...