Fostii legionari din Romania, pusi la zid de evreii de la Institutul Elie Wiesel!

Fostii legionari din Romania, pusi la zid de evreii de la Institutul Elie Wiesel!
Scandal iscat de Institutul Elie Wiesel, dupa ce Consiliul Judetean Suceava, condus de Gheorghe Flutur, a patronat publicarea unei carti legionare, avandu-l pe coperta pe Corneliu Zelea Codreanu, scrie rtv.net. Demersul a provocat un scandal de proportii, Institutul Elie Wiesel catalogand drept revoltatoare "promovarea de catre institutia condusa de Flutur a imaginii unui fost legionar care a luat parte activ la politica antisemita a statului". Scandalul a ajuns si in presa straina.

Potrivit rtv.net, lucrarea e un volum de poezii pentru copii - "Patania lui Somnorila". Autorul volumului este George Ungureanu, un fost comisar legionar, acum in varsta de 100 de ani.

Cartea a fost lansata la data de 11 aprilie, la Biblioteca Bucovina "I G Sbiera", sub egida Consiliului Judetean Suceava si cu participarea vicepresedintelui Consiliului Judetean Suceava, Vasile Ilie. Dupa ce Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania "Elie Wiesel" si-a exprimat indignarea, printr-un comunicat de presa, fata de publicarea acestui volum, Vasile Ilie a declarat pentru Mediafax ca "regreta" incidentul si ca se "delimiteaza".

Conform Institutului Elie Wiesel, incidentul nu este, de fapt, deloc intamplator. In anul 2010, acelasi Consiliu Judetean Suceava a finantat o alta carte a legionarului Ungureanu. "In acest context, este inexplicabil si revoltator sa asistam la sustinerea si promovarea imaginii, de catre conducerea Consiliului Judetean Suceava, a unui fost legionar care a luat parte activ la politica antisemita a statului. De asemenea, suntem profund ingrijorati de promovarea unei literaturi memorialistice sau destinata tinerei generatii, avand ca mesaj idei si personaje ale Miscarii legionare", se arata in comunicatul Institutului Elie Wisel.

Scandalul de antisemitism in care este implicat Flutur a ajuns si in presa straina. Jurnalistii de la FOX NEWS il critica pe liderul PDL pentru ca "a aprobat finantarea unei carti care promoveaza un lider al miscarii legionare".

George Ungureanu a implinit pe 12 aprilie 2012 virsta de 100 de ani. Scriitorul a fost condamnat de cinci ori la moarte si de 30 de ori la inchisoare de regimul comunist. Cartea, intitulată "Păţania lui Somnorilă", este, aşa cum a prezentat-o scriitorul Ion Drăguşanul la cele două evenimente de lansare (miercuri, la Biblioteca Bucovinei "I.G. Sbiera" de la Suceava, şi în Joia Mare, la Casa de Cultură din Câmpulung Moldovenesc), "un poem în zece cânturi compus în celula condamnaţilor la moarte, o adevărată istorie ieroglifică a românilor sub bolşevism".
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Foc într-un apartament din municipiul Botoșani, vecinii au chemat urgent pompierii! (Foto)

Duminică, 19 Mai 2024
570

Mai multe bunuri din bucătăria unui apartament, situat la etajul III, au fost cuprinse de flăcări. Când s-a produs evenimentul de pe strada Vârnav, proprietarii nu erau acasă. Vecinii...

Valeriu Iftime: Cu atâtea exemple demne de urmat, sunt sigur că vom reuși să realizăm o dezvoltare reală și la Botoșani! (Video)

Duminică, 19 Mai 2024
69

Domnul Bolojan, timp de ani de zile, a oferit Oradiei și județului Bihor un model de administrație publică, eficiență și investiții durabile. În scurta mea vizită în județul Biho...

Sucevean condamnat pentru distrugere, încarcerat în Penitenciarul Botoșani!

Duminică, 19 Mai 2024
77

În cursul zilei de sâmbătă, 18.05.2024, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Dărmănești în timp ce patrulau pe raza satului Călinești, comuna Dărmănești din Suceava, &i...