Fost șef al Rutierei din Botoșani: "Când am intrat în birou, patru tinere stăteau... Cred că practica merge și astăzi"

Fostul șef al Poliției Rutiere din Botoșani Dumitru Zmău a dat de pământ cu funcționarii publici. Numărul și eficiența acestora, spune el, au adus dezastrul în România, determinând exodul populației.

Fostul consilier județean a fost desemnat președinte al Autorității Teritoriale pentru Ordine Publică (ATOP) în 2012, anul în care la conducerea Consiliului Județean intrase Florin Țurcanu. A rămas în funcție până la începutul acestui an, fiind revocat în ianuarie. Zmău își amintește, însă, că începutul șefiei sale la ATOP i-a creat nemulțumiri și sugerează, totodată, că punerile în funcție ale unor angajați se executau după bunul plac al lui Țurcanu.

Sunt de acord cu cel care a zis că în sistemul bugetar mulți plimbă vânt. Am fost consilier județean și am văzut oameni care veneau și, de dimineață până la amiază sau până plecau acasă, întorceau o foaie. Și restul... jocuri pe calculator. Eu am avut un birou dat de fostul președinte al Consiliului Județean pentru ATOP și, când am venit într-o zi acolo, mi-am zis: "Domn'e, cred că am nimerit în altă parte". Când am intrat, biroul era ocupat. Patru tinere stăteau. Și am întrebat o funcționară: "-Ce se întâmplă aici?, -Păi știți, ele sunt noile angajate. -Cum, doamnă, în două săptămâni patru angajate?". Și m-am dus direct, țintă la președintele Consiliului Județean. Și mi-a zis: "Taceți din gură, că alea îs patru voturi". Eu cred că practica asta merge în continuare. Cred că porci din ăștia, în afară că sunt oameni de partid, sunt cei care, cu mintea îngustă, se gândesc că vor fi voturile lor în viitor, a declarat Dumitru Zmău, fost șef al Rutierei din Botoșani.

Despre eficiența unor funcționari, Zmău are o viziune critică. Acesta deplânge numărul mare de români care s-au stabilit în străinătate în ultimii 10 ani, susținând că una dintre cauze este reprezentată chiar de către angajații statului, iar cealaltă este lipsa de civilizație, care se regăsește în afara granițelor țării. Dezastrul, în acest ritm, spune el, este inevitabil. 

România se va scufunda datorită acelui număr imens, impresionant de funcționari publici. Dacă au plecat 9,7 milioane de români în afară, pentru ce îmi trebuie mie 1,3 milioane de funcționari? Ce să-mi facă mie? Ca să îmi ia banul la Finanțe, trebuie să te duci să scoli de pe jos câte o balenă, așa. Când vorbim de politețe, România e greu de educat, mai ales în rândul funcționarilor publici, care se cred stăpâni pe scaunele lor acolo. Suntem departe de lumea civilizată și unii au considerat că se poate merge în continuare și așa. Din păcate, suntem la fundul sacului. Nu sunt chiar atât de pesimist, dar cred că toate semnalale astea de alarmă care se trag, nu sunt fâcute aiurea. Și sunt oameni care, când văd că se scoală câte unul, deja cad jos. Dacă scoate unul câte ceva, a doua zi funcționarul dispare. Nu știu dacă este bine să ascundem sub preș faptul că ne aflăm într-o mare nenorocire, a adăugat Dumitru Zmău.

Zmău și-a încheiat activitatea polițistă în 2011, când s-a pensionat. Cea mai controvesată ispravă a sa de până acum este pozarea în curtea Parlamentului, doar în chiloți și în șosete, una albă, cealaltă neagră, care să simbolizeze divizarea de atunci a partidului din care face parte, în 2017.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Acțiune a polițiștilor botoşăneni pentru prevenirea accidentelor rutiere, zeci de autovehicule controlate!

astăzi, 10:45

Marți, 26 noiembrie 2024, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Dorohoi, împreună cu cei ai Secțiilor de Poliție Rurală din Dorohoi, Mihăileni și Pomîrla, au organizat o ac...

Avertizare meteo de Cod Galben pentru județul Botoșani!

astăzi, 10:15

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben care intră în vigoare de la data de 27 noiembrie, ora 9:26 și este valabil până la, 27 noiembrie, ora 12:00.In zona ...

De ce ne mor atâția copii la țară? ”În Botoșani, un medic de familie deservește nouă localități!”

astăzi, 10:08

Rata mortalității în rândul copiilor de la sat este cu 30% mai mare decât cea înregistrată la oraș. Iar principala cauză o reprezintă lipsa cronică a medicilor de famili...