Formula jucariei perfecte

Un psiholog britanic a elaborat o formula matematica pentru a-i ajuta pe parinti sa aleaga jucaria care se potriveste in mod ideal atat copilului lor, cat si bugetului familiei.

Psihologul Cliff Arnall a elaborat formula la cererea unei companii britanice producatoare de jucarii, Worlds Apart.

Firma a finantat un studiu care a aratat ca majoritatea copiilor au primit, de Craciun, cadouri care nu le-au placut si cu care nu se joaca.

Cliff Arnall a luat in considerare 6 criterii, desemnate prin litere si carora parintii le pot asocia valori de la 1 la 5:

•PI: copilul prefera jocul individual?
•PO: cat de capabil e copilul sa se joace impreuna cu alti copii?
•CR: jucaria e stimulatoare, incurajeaza creativitatea?
•S: jucaria incurajeaza activitatea sociala?
•U: cat de utila/practica e jucaria? Poate copilul sa se joace cu ea in cursul intregului an? E usor de transportat si de depozitat?
•H: jucaria isi va pastra interesul de-a lungul timpului? Va putea fi folosita si de fratii mai mici, in anii urmatori?
Pare simplu, dar e nevoie de ceva calcule matematice, deoarece trebuie adunate valorile, apoi suma trebuie adunata cu: T inmultit cu L, totul impartit la radacina patrata a lui C (unde T e numarul de ore - estimat - in care copilul se joaca, in cursul unei saptamani, cu jucaria respectiva, L este numarul estimat de luni in care copilul ar fi interesat sa se joace cu obiectul cu pricina, iar C e pretul jucariei).

Cam complicat, asa ca firma Worlds Apart a pus la punct un website pe care parintii pot introduce pur si simplu valorile si afla rezultatul final. Un rezultat cu valoarea in jur de 40 e considerat foarte bun.

Interesant e faptul ca jucariile cele mai simple - cum ar fi cartile de joc - au scorurile cele mai mari, iar scorul scade mult in cazul jucariilor foarte scumpe (evident).

Arnall spera ca formula matematica - in ciuda complexitatii ei - sa-i ajute pe parinti sa aleaga mai usor cadourile, iar pe copii sa se bucure mai mult de ele.

Sursa: CBC
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Calendar ortodox, 10 decembrie: Sf. Mc. Mina, Ermoghen şi Evgraf

astăzi, 07:00

Aceşti Sfinţi Mucenici au trăit în vremea împăratului Maximin Tracul (235-238) şi pentru că în Alexandria existau neînţelegeri între oameni, împăratul l-a t...

Proiect de lege: Elevii cu rezultate bune la școală ar putea să parcurgă doi ani de studii într-unul singur!

Monday, 9 December 2024

Aceștia trebuie să îndeplinească însă mai multe criterii de selecţie. Dacă va intra în vigoare proiectul propus de Ministerul Educației, vor putea aplica la el doar elevii car...

Festival de colinde tradiționale românești, organizat de un liceu din județ: CONDIȚII de participare!

Monday, 9 December 2024

„E vremea colindelor!” reprezintă una dintre activitățile incluse în cadrul proiectului „Arc peste timp”, înscris în  CPEEJ, poziția 102. Festivalul-...