Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava, a subliniat că la Verești „este ce mai mare investiție în sectorul porcine din județ, suntem datori să o protejăm”, dar este și târgul din fiecare duminică, unde ar trebui să fie mai multă prudență, relatează monitorulsv.ro.
„Din fericire, ferma nu intră la restricții directe pentru că nu se află pe raza de 10 kilometri a zonei de supraveghere. Suntem însă la nivel de alertă, ar trebui o prudență maximă din partea tuturor crescătorilor de porci din zona Dumbrăveni – Verești pentru că sunt indicii clare că virusul pestei porcine circulă”, a declarat Voloșeniuc.
Crescătorii de porci din județul Suceava sunt rugați insistent să anunțe imediat medicul veterinar dacă observă vreun semn de boală la porcine. Primul simptom important al pestei porcine africane este că porcul nu mai are poftă de mâncare și nici de băut apă. Prima reacție a crescătorului trebuie să fie contactarea medicului veterinar.
Sucevenii care au porci ar trebui să evite să intre în adăpostul lor cu haine cu care au fost în exterior (mai ales în pădure) și să aibă un dezinfectant pentru încălțăminte când intră în spațiul de creștere a porcinelor.
La marea fermă de la Verești de principiu măsurile de bio-securitate sunt la nivel foarte înalt, însă niciodată nu se poate spune că este eliminat 100% riscul de apariție a virusului.