Ministerul de Finanţe impune reguli noi fără să ţină cont de realitatea economică. Cu orice riscuri sau efecte negative, trebuie să aducă bani la buget. Un exemplu este noua prevedere care obligă firmele la plata anticipată a impozitului pe profit. Companiile care au fost profitabile în 2009 vor trebui, din acest an, să plătească trimestrial o pătrime din impozitul datorat anul trecut, indexat cu indicele de inflaţie.
În multe cazuri, este posibil ca rezultatele financiare ale firmelor să fie mai slabe decât în anul anterior: profit mai mic sau chiar pierdere. Noua regulă le va forţa să-şi folosească lichidităţile ca să-şi achite datoriile la stat, în loc să facă investiţii sau să-şi deruleze afacerea. Sumele date în plus la stat le vor mai putea recupera abia în 2011, numai după ce vor depune declaraţia anuală de impozit pe profit, adică după 25 aprilie.
Pe de altă parte, e ştiut că firmele reuşesc cu greu să-şi recupereze de la stat banii odată daţi, situaţia rambursărilor de TVA fiind o dovadă. Cert este că, în acest an, nicio firmă nu va scăpa de impozit. Cele cu pierderi în 2009 vor plăti impozit minim, iar cele cu profit vor credita statul, în multe cazuri, cu un impozit pe un profit mai mare decât cel real.
633 mii de companii sunt înregistrate ca plătitoare de impozit pe profit
Multe companii riscă să plătească, anul acesta, impozit pe un profit mai mare decât cel real, din cauza unei reglementări care forţează mediul privat să crediteze bugetul în plină criză.
Indiferent dacă au avut profit sau pierdere în 2009, toate firmele din România vor cotiza la buget în 2010. O dată, din cauza impozitului minim care obligă orice companie cu pierderi să dea statului o sumă fixă, pornind de la 500 de euro, iar a doua oară pentru că orice firmă cu profit în 2009 va face anul aceasta plăţi anticipate.
Codul fiscal a introdus din 2010 plata anticipată trimestrială pe profit. Astfel, la fiecare patru luni, firmele profitabile vor plăti la buget un sfert din impozitul datorat pentru 2009, indexat cu rata inflaţiei.
Din această cauză, companiile care anul trecut au obţinut profit şi care, din cauza crizei economice, vor avea rezultate mai slabe în 2010 vor trebui să suporte din propriile lor lichidităţi un impozit anticipat care nu are legătură cu realitatea.
Vor fi dezavantajate, în mod evident, companiile a căror profitabilitate va scădea în acest an comparativ cu 2009. Majoritatea companiilor de prestări servicii care în a doua jumătate a lui 2009 şi-au renegociat contractele acordându-le clienţilor reduceri de tarife vor plăti anticipat un impozit mult mai mare decât cel care ar fi efectiv calculat pe baza datelor din contabilitate“, explică Sorin Istrate, managing partner Contexpert.
Articol complet pe capital.ro.