Firmele mari si mijlocii vor fi obligate sa depuna online declaratiile fiscale, din 25 octombrie

Firmele mari si mijlocii vor fi obligate sa depuna online declaratiile fiscale, din 25 octombrie
Contribuabilii mari si mijlocii vor fi obligati sa depuna online declaratiile fiscale incepand cu luna octombrie, potrivit unui proiect de ordin elaborat de Agentia Nationala de Administrare Fiscala.

"Avand in vedere rezultatele implementarii metodei de depunere a declaratiilor fiscale prin mijloace electronice de transmitere la distanta pentru marii contribuabili (cresterea gradului de conformare voluntara la 97%), cat si avantajele acestei metode de depunere care se regasesc atat la nivelul agentilor economici, prin reducerea poverii conformarii, cat si la nivelul administratiei, prin reducerea cheltuielilor administrative si cresterea operativitatii procesului de administrare a impozitelor, taxelor si contributiilor, s-a propus introducerea obligativitatii depunerii declaratiilor fiscale prin mijloace electronice de transmitere la distanta, prin intermediul Sistemului Electronic National, pentru contribuabilii mari si contribuabilii mijlocii" se arata in referatul de aprobare a actului normativ.

Astfel, prin acest nou act normativ, ANAF a decis introducerea obligativitatii depunerii declaratiilor fiscale prin mijloace electronice de transmitere la distanta, prin intermediul Sistemului Electronic National, pentru contribuabilii mari si contribuabilii mijlocii, precum si pentru sediile secundare ale acestora.

"Contribuabilii mari si contribuabilii mijlocii, definiti conform reglementarilor in vigoare, precum si sediile secundare ale acestora au obligatia depunerii declaratiilor fiscale prin mijloace electronice de transmitere la distanta, prin intermediul Sistemului Electronic National. Declaratiile fiscale se depun pe site-ul www.e-guvernare.ro, in conditiile prevazute in Hotararea Guvernului nr.1085/2003, cu modificarile si completarile ulterioare", se arata in proiectul de act normativ.

Ordinul intra in vigoare incepand cu obligatiile cu termen de declarare 25 octombrie 2010.

Potrivit Hotararii Guvernului nr.104/2010 privind modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr.1085/2003, depunerea declaratiilor fiscale prin mijloace electronice de transmitere la distanta, prin intermediul Sistemului Electronic National, reprezinta singura modalitate legala de transmitere in format electronic a declaratiilor.

Declaratiile fiscale prevazute in Anexa nr.2 din hotarare, pot fi depuse prin mijloace electronice de transmitere la distanta, in baza detinerii unui certificat calificat emis de un furnizor de servicii de certificare acreditat, inscris in Registrul furnizorilor de servicii de certificare, potrivit Legii nr.455/2001 privind semnatura electronica.

Inregistrarea titularilor certificatelor calificate, in calitate de reprezentanti legali sau imputerniciti pentru semnarea declaratiilor fiscale, se efectueaza pe portalul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, conform dispozitiilor Capitolului III din Ordinul ministrului finantelor publice nr.858/2008 privind depunerea declaratiilor fiscale prin mijloace electronice de transmitere la distanta.

Potrivit prevederilor Capitolului 14 "Societatea informationala" din Programul de guvernare, prevazut in anexa nr.2 la Hotararea Parlamentului nr.39/2009 pentru acordarea increderii Guvernului, printre obiectivele de guvernare se numara dezvoltarea platformei nationale e-Romania si a Sistemului Electronic National (SEN), precum si cresterea la 70% a procentului firmelor care utilizeaza Internetul ca principal mijloc de interactiune cu institutiile statului.

In contextul situatiei economice actuale, "Agentia Nationala de Administrare Fiscala are in vedere, pe de o parte, reducerea cheltuielilor administrative prin degrevarea organului fiscal de activitati care pot fi automatizate (primirea si procesarea declaratiilor), in conditiile existentei unor resurse de personal limitate la nivelul unitatilor fiscale, iar pe de alta parte, cresterea operativitatii procesului de administrare a impozitelor, taxelor si contributiilor", se arata in nota de fundamentare a proiectului.

Potrivit Ministerului Comunicatiilor, odata cu implementarea acestui proiect, peste 30.000 de contribuabili vor putea, incepand cu luna octombrie, sa inlocuiasca ghiseele fizice cu cele virtuale. (avocatnet.ro)
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Daniel Haidarli și Marea Degustare de la Iași: O poveste despre devotament și profesionalism (galerie foto)

astăzi, 09:40
30

În lumea fascinantă a vinurilor și gastronomiei, câteva evenimente deosebite au strălucit recent în peisajul cultural și culinar al României, sub îndrumarea atentă a...

Concert de pricesne la Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din Concești!

astăzi, 09:34
18

Duminică, 28 aprilie, în biserica Parohiei „Nașterea Maicii Domnului” din Concești, Protopopiatul Darabani, județul Botoșani, a avut loc Concertul prepascal de pricesne și c&ac...

Militarii botoșăneni pe podium la o competiție importantă!

astăzi, 09:03
57

Militarii Batalionului 335 Artilerie „Alexandru cel Bun” din Botoșani s-au clasat pe locul I la o importantă competiție.Este vorba despre „Cea mai bună piesă de artilerie te...