Finanțele schimbă modificarea: Cum vor fi obligate firmele să certifice declarațiile fiscale

După suspansul de la începutul anului, Finanțele vin cu lămuriri în cazul certificării declarațiilor de către consultanții fiscali. Spre surprinderea firmelor, avizul devine obligatoriu pentru alte documente decât se așteptau.

În ultimele zile, Ministerul Finanțelor a propus noi modificări ale Codului Fiscal, în maniera netransparentă deja cunoscută și criticată mereu, fără rezultat, de mediul de afaceri. Povestea certificării declarațiilor fiscale, care ar fi trebuit să devină obligatorie din acest an, s-a complicat în așa fel, încât a ajuns să sune ca un banc de la Radio Erevan.

Pe scurt, certificarea declarațiilor fiscale nu mai este obligatorie, ci opțională. Cu o mențiune: avizul este necesar pentru declarațiile rectificative, însem­nând toate declarațiile prin care se corectează sume declarate greșit. Dar, surpriză! Chiar și în absența avizării, administrațiile financiare tot vor primi hârtiile, însă cu o amendă de 2% din diferența de sumă. Sarabanda certificării declarațiilor fiscale a început în urmă cu mai mulți ani.

Inițial, Finanțele au propus obligația avizării declarațiilor anuale de profit, dar Parlamentul a amânat-o pentru anul următor.

Ulterior, din cauza controverselor iscate între firme și consultanții fiscali, între aceștia din urmă și contabili și a nemulțumirii tuturor față de reglementarea dată de Finanțe, termenul de intrare în vigoare a fost împins până în 2014. Din acest motiv, mediul de afaceri știa, oficial, că declarațiile anuale de profit trebuie certificate din 2014, dar, neoficial, existau zvonuri că vor fi modificări.

Ceața a fost spulberată de minister, în urmă cu câteva zile, când a publicat o altă propunere: certificarea va fi obligatorie, dar nu pentru declarațiile anuale, ci pentru cele rectificative dacă suma corectată depășește 10%, fără a fi mai mică de 10.000 lei.

Finanțele justifică măsura astfel: "se poate susţine că această corecţie (de peste 10% - n.n.) afectează ordinea publică, făcând necesară instituirea unor reguli prin care să se ocrotească interesele generale ale societăţii“. Autoritățile iau la țintă abuzul, după cum susțin în fundamentarea modificărilor, considerând că, prin declarațiile fiscale, unii își creează avantaje de natură fiscală (ex.: evitarea sau oprirea executării silite, obţinerea unui certificat de atestare fiscală fără obligaţii etc.)".

Citeste complet pe capital.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Zi neagră pentru muzica românească: Marius Bațu și Gabriel Cotabiță s-au stins din viață! (Foto, Video)

astăzi, 13:03

Ne-a părăsit Marius Bațu! Unul dintre cei mai apreciați cântăreți de muzică folk din România, Marius Bațu, a murit la vârsta de 65 de ani. Nicu Alifantis a transmis un mes...

Ieșenii îi laudă pe botoșăneni, dar speră la o victorie în derby-ul Moldovei: ”Vor fi orgolii mari!”

astăzi, 12:45

Politehnica Iași va întâlni luni, la Botoșani, formația locală FC, într-o partidă din etapa a XVII-a a Ligii I de fotbal. Ieșenii și-au prezentat punctul de vedere legat de me...

Valeriu Iftime: ”Sper că cei de la PSD o să vadă și vor lua aminte!” (Video)

astăzi, 11:34

Valeriu Iftime, președintele Consiliului Județean Botoșani, vorbește din nou despre barajul de la Vârfu Câmpului, care va fi declarat proiect major de importanță națională: &rdq...