Festivalul cantecului, jocului, portului si mestesugurilor populare a reunit zeci de mesteri-FOTO

Zeci de mesteri populari din intreaga tara, dar si din Republica Moldova, s-au adunat zilele acestea la Botosani, pentru a participa la cea de-a VII-a editie a Festivalului cantecului, jocului, portului si mestesugurilor populare.

De la an la an prezenta este una tot mai numeroasa si, daca acum 7 ani prima editie a Festivalului a adunat 20 de mesteri populari, anul acesta participa peste 90 de mesteri populari, din zone precum Alba, Targu Mures, Sibiu, Valcea, Cluj, din judetele Moldovei, dar si din Republica Moldova.

Festivalul se va desfasura in perioada 3-5 august, in toata aceasta perioada avand loc, pe Pietonalul Unirii si Festivalul coregrafic "Vasile Andreescu", fiind programate spectacole in fiecare zi, cu incepere de la ora 16.00.









"Noutatea consta in faptul ca de la an la an vin alti mesteri si venind altii aduc totodata si alte mestesuguri. O alta noutate este si aceea ca am reusit sa aduc si mesteri din Balti si din Soroca si ceea ce ma bucura si mai mult sunt aceste echipe de dansatori, de copii, incepand de la 6 ani la 14 ani, ceea ce constituie schimbul de maine al traditiei acesteia, a dansului. Frumusetea spectacolelor va consta in aceea ca incepe cu acesti copii de la 6 ani, pana la invitatii nostri din Arad, Olt, Republica Moldova, doua formatii extraordinare care au in componenta lor si etnia bulgara", a spus Ion Ilie, directorul Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale si Botosani.

Targul Mesterilor Populari este organizat de Consiliul Judetean, Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale si Primaria Botosani.

"De la an la an numarul participantilor este din ce in ce mai mare, iar astazi prin complexitatea si varietatea acestui mare Festival sunt peste 80 de participanti din peste 25 de judete ale tarii. In numele Consiliului Judetean vreau sa le urez bun venit invitatilor nostri, sa ii felicit pentru modul in care duc mai departe traditia si portul popular, pastratori ai traditiilor autentice romanesti, a folclorului, care se straduiesc sa transmita si generatiilor mai tinere nestematele bunicilor si strabunicilor nostri, dragostea pentru portul popular, si vorbim de marturiile radacinilor nostare pe aceste meleaguri", a spus Doina Federovici, vicepresedinte Consiliul Judetean.

Unul dintre participanti spune ca traditia trebuie sa fie invatata inca din scoala.

"Sunt zone in care se pastreaza traditiile si sunt mestesuguri care se transmit din tata in fiu. O parte din mestesuguri se pierd insa cu timpul pentru ca vin presiuni din afara, alte obiceiuri si oamenii se lasa pacaliti de publicitatea agresiva care se face pentru anumite produse si obiectele mestesugaresti care necesita multa munca si imaginatie nu mai sunt apreciate la adevarata lor valoare. Din acest motiv multi nici nu inteleg ceea ce vad. Sunt obiecte care au simboluri pe ele si daca nu li se explica din scoala sau din familie, se pierd intelesurile. Targul de la Botosani este unul din ce in ce mai bine organizat, de la an la an se vad progrese, dispar kischiurile si ramane un targ curat, in care sunt prezentate doar lucrurile autentice", a spus Viorel Marian, mester din Falticeni.







Gheorghe Zofota, din Gura Humorului, spune ca are chiar si ucenici, pentru ca astfel va avea cine sa duca mai departe traditia.

"Tineretul practic nu cunoaste nimic si daca nu este cine sa le explice si sa le spuna se pierde traditia. Eu am adus un baiat sa ma ajute, sa faca ucenicia, sa ii las lui mai departe sa duca traditia, dar nu a stat. Traditiile se pierd pentru ca nimeni nu le reactiveaza sa le aduca la viata. Ele sunt moarte", spune Gheorghe Zofota, din Gura Humorului.

Pe data de 5 august, incepand cu ora 11.00 va avea loc Festivalul Fanfarelor.








 



 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Uniți sub tricolor: Artiști aplaudați de sute de botoșăneni într-un spectacol vibrant! (Foto, Video)

astăzi, 00:12

Un public entuziast a umplut, joi seara, sala Teatrului ”Mihai Eminescu”, la spectacolul „Uniți sub tricolor”, eveniment dedicat Zilei Unirii Principatelor și organizat de Or...

Avertizare de la Registrul Auto Român: Atenție la practici înșelătoare!

Thursday, 23 January 2025

Aceste practici includ utilizarea unor denumiri, culori, sigle sau elemente vizuale similare cu brandul oficial R.A.R., în scopul de a induce în eroare cetățenii și de a vinde certifica...

Nu scăpăm de ceață și polei: Codul galben pentru județul Botoșani a fost prelungit până la ora 23:00!

Thursday, 23 January 2025

În funcție și de condițiile locale, fenomenul va favoriza formarea ghețușului. „Pentru evitarea producerii unor evenimente nedorite, vă recomandăm: - conduceți prudent; - ...