Fermierii pot să-și facă calculele pentru campania de primăvară și întreținerea culturilor de toamnă: Cancelaria Prefectului susține că vor primi în avans 90% din subvenții cu trei luni mai devreme

Fermierii pot să-și facă calculele pentru campania de primăvară și întreținerea culturilor de toamnă: Cancelaria Prefectului susține că vor primi în avans 90% din subvenții cu trei luni mai devreme

Cancelaria Prefectului a anunțat astăzi într-un comunicat de presă că fermierii de la Botoșani vor putea primi în avans 90% din subvențiile pe anul 2021 iar acest lucru cu trei luni mai devreme decât în anii anteriori.

Problema finanţării campaniei de primăvară a fost ridicată de fermierii botoşăneni ce au participat la un miting desfăşurat pe 4 martie în faţa Palatului Administrativ. În discuții, fermierii de la Botoșani au cerut soluții pentru finanţarea lucrărilor agricole de primăvară.

Cancelaria Prefectului a explicat că informația despre plata în avans 90% din subvențiile pe anul 2021 și cu trei luni mai devreme decât în anii anteriori a fost făcută publică de europarlamentarul liberal Daniel Buda care a explicat, pe o pagină de socializare, modificările pe care le aduce anul în curs pentru agricultură.

”Un ajutor uriaș pentru campania de primăvară și întreținerea culturilor de toamnă! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a transmis instituțiilor bancare și nebancare Convenția privind finanțarea capitalului de lucru pentru desfășurarea activităților curente de către beneficiarii schemelor de plăți directe si măsurilor de mediu și climă implementate de APIA, dar și Convenția pentru Măsura 14 – Bunăstarea animalelor.”, explică europarlamentarul, citat de Cancelaria Prefectului de la Botoșani.

Fermierii ar putea primi mai devreme adeverinţele „punte” pentru accesarea creditelor avantajoase, astfel încât să își poată susține activitatea agricolă până la primirea finanțării.

“Cererile pentru eliberarea adeverințelor pot fi transmise electronic. APIA a simplificat procedura de eliberare a adeverințelor, tot fluxul de lucru mutându-se în mediul electronic. Astfel, fermierii pot transmite electronic centrelor județene/locale ale APIA cererea pentru eliberarea adeverinței, iar APIA analizează solicitarea, emite adeverințele și le trimite online către bancă, astfel încât interacțiunea fizică să fie evitată și fermierii sa nu mai fie nevoiți să facă mai multe drumuri între agenție și bancă pentru obținerea unui credit. Impactul acestor măsuri de simplificare începute în 2020 a fost unul pozitiv, întrucât mai mult de 95% din adeverințe au fost solicitate de către fermieri online. În anul 2020, APIA a emis si procesat electronic 17.500 adeverințe pentru SAPS și 12.000 adeverințe pentru măsurile de mediu și climă”, a explicat Cancelaria Prefectului.

Citându-l pe Daniel Buda, Cancelaria Prefectului de la Botoșani, a mai adăugat că în ceea ce privește convenția privind finanțarea capitalului de lucru pentru desfășurarea activităților curente de către beneficiarii schemelor de plăți directe si măsurilor de mediu și climă implementate de APIA, valoarea creditului a crescut de la 85% din valoarea sumei calculate conform adeverinței eliberate de APIA până la 90%.

Banca trebuie să respecte nivelul dobânzii aplicate beneficiarului, aceasta neputând depăși ROBOR 6M + maxim 2,0 %, așa cum este prevăzut în ordinul Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr.703/2013, cu modificările si completările ulterioare.

„Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA (FGCR) şi Fondul Naţional de Garantare a Creditului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii IFN – SA (FNGCIMM) sunt parte în convenții și pot garanta creditele acordate de bănci fermierilor cu 80% din valoare creditului”, arată europarlamentarul, citat de Cancelaria Prefectului, în timp ce valoarea creditului acordat beneficiarilor măsurii pentru bunăstarea animalelor a crescut la 85%, în anul de angajament 2021.

 

Spune-ne opinia ta