Programul „Tomata” se extinde și la alte patru legume: varză, vinete, castraveți și ardei

Programul „Tomata” se extinde și la alte patru legume: varză, vinete, castraveți și ardei

Programul ″Tomata″ se va extinde în acest an și va cuprinde alte 4 legume: varză, vinete, castraveți și ardei. În plus, sumele pe care le vor lua agricultorii vor fi acordate diferențiat: pentru vânzare directă și pentru industria de conserve.

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, susține că noile măsuri ar trebui să scadă importurile, deși acest lucru nu s-a întâmplat în cazul roșiilor, nici după patru ani de subvenții.

Potrivit StirileProTV, un român mănâncă luna 8 kilograme de legume proaspete. Consumul de roșii a rămas constant, însă importurile de roșii au crescut anual cu 15%. În total au ajuns la 86.000 de tone de roșii, aproximativ 4.300 de camioane.

În ultimii patru ani au ajuns la cultivatori 173 de milioane de euro, însă importurile cresc, contrar dorinței ministrului Agriculturii Adrian Oros.

“Constant în fiecare an importurile de tomate au crescut apoi în multe locuri programul a fost fraudat pentru că nu era foarte sigur din punct de vedere al managementului programului”, a declarat Oros.

Așadar, frauda este o mare problemă pentru acest program, doar în Olt fiind descoperite peste 400 de dosare fictive. Situația e diferită în Constanța, unde oamenii au anunțat că au fost ajutați de subvenții.

Acum, că ministerul vrea să subvenționeze mai multe legume, producătorii propun ca aceste subvenții să fie valabile tot anul, nu doar într-o anumită perioadă.

Conform programului, un agricultor care ar avea peste 1000 de metri de spații protejate ar trebui să primească 3.000 de euro. Sumele ar putea fi diferențiate în funcție de cheltuieli, dar și în funcție de destinația lor (vânzare în piețe sau industria conservelor). Pentru legumicultori în următorii 2 ani au fost alocate 150 de milioane de euro.

În 2014 în România erau cu puțin peste 200 de hectare de sere și solarii, iar în 2020 au fost 1500 de hectare, cu o producție totală de 160.000 de tone.

 

Spune-ne opinia ta