Rahitismul afecteaza mii de copii botosaneni

Rahitismul afecteaza mii de copii botosaneni
Situatie ingrijoratoare! Aproape 2.500 de copii din judetul Botosani sufera de anemie si rahitism.

Situatia statistica la nivelul Autoritatii de Sanatate Publica i-a pus pe ganduri pe reprezentantii institutiei si pe reprezentantii departamentului de ingrijire a mamei si copilului. Astfel, peste 2.500 de copii cu varste intre 0 si 14 ani au fost luati în evidenta cu anemii severe sau chiar cu rahitism. Conform datelor ASP, la nivelul judetului, numarul copiilor care prezinta deficiente din punct de vedere al nutritiei este in crestere de la an la an. In prima jumatate a acestui an fost luate in evidenta peste 200 de cazuri de rahitism si de zece ori mai multe cazuri de anemie.

Cifrele ingrijoratoare i-au facut pe cei de la ASP sa pregateasca o campanie de informare si constientizare a mamelor, dar si a copiilor din scoli, in acest sens.

Responsabilii Autoritatii de Sanatate Publica spun ca, pe langa cei peste 2.000 de copii aflati deja in evidente, mai sunt alte cateva sute sau chiar mii care nu au fost dusi niciodata la medic de parintii lor. "Anumite afectiuni sunt in randul copiilor destul de frecvente, si m-as referi aici la rahitismul evolutiv. Cifrele sunt destul de mari, ceea ce denota faptul ca acesti copii nu sunt hraniti, nu sunt supravegheati, nu sunt tratati corespunzator. Rahitismul nu inseamna numai o afectare a oaselor, asa cum se stie, ci si a muschilor si a sistemului imunitar", a precizat Gabriel Oprisanu, directorul executiv al ASP Botosani. Acesta mai spune ca sunt situatii in care parintii nu le pot oferi o alimentatie buna copiilor, din cauza saraciei extreme. Pediatrii sfatuiesc mamicile sa alapteze copiii o perioada cat mai îndelungata si sa le ofere micutilor o alimentatie diversificata, motiv pentru care reprezentantii ASP sustin ca programul de ajutor cu lapte praf pentru tinerele mamici sa fie cat mai restrans.
Anemia cauzata de lipsa de fier este cea mai raspandita la nivelul copiilor botosaneni. Aceasta este produsa de un consum deficitar de fier sau o absorbtie insuficienta a fierului.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

FC Botoșani - Dinamo 2-1! Meci nebun pe Stadionul Municipal

Marţi, 23 Aprilie 2024
506

Dinamo a primit un penalty, după o fază la care Țigănașu și-a spart capul. Mai apoi, Abdllah a ratat penalty-ul. Bogdan Andone a protestat vehement, și a fost eliminat.Ulterior, Dinamo a ma...

Proiect USR înaintat Senatului: Absolvenții de liceu care au promovat bacalaureatul ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe!

Marţi, 23 Aprilie 2024
69

Absolvenții de liceu care au promovat examenul național de Bacalaureat ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe, potrivit unui proiect depus la Senatul României de către U...

Polițiștii rutieri au verificat respectarea traseelor de deplasare stabilite pentru autovehiculele ”Școală”!

Marţi, 23 Aprilie 2024
89

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au organizat luni, 22 aprilie 2024, o acțiune pentru prevenirea și combaterea abaterilor la regimul rutier de către instructorii autorizați din cadrul ș...